Sunday, 25 October 2025

Κύπριος ΥΠΕΞ: Επέκταση διμερών σχέσεων Λευκωσίας-Τασκένδης

Δείτε επίσης

Best Team
Best Team
Σε αυτήν την ενότητα δημοσιεύονται άρθρα από τους σπουδαστές των κορυφαίων Σχολών Δημοσιογραφίας: NEW MEDIA STUDIES του Σταμάτη Μαλέλη και ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ του Χρήστου Σωτηρακόπουλου, που ανήκουν στον εκπαιδευτικό κόμβο Training HUB. Οι σπουδαστές υπογράφουν τα άρθρα τους υπό την εποπτεία της καθηγήτριας δημοσιογράφου Χρύσας Σαραντοπούλου για το μάθημα Αρχές Ψηφιακών Μέσων που διδάσκει στοTraining HUB. Όλα τα άρθρα των φοιτητών της Σχολής θα τα βρείτε δημοσιευμένα στο BestNews.GR . * Οι δημοσιογράφοι του αύριο. Η Χρύσα Σαραντοπούλου με την καθοδήγηση του Σταμάτη Μαλέλη και του Χρήστου Σωτηρακόπουλου, μεταλαμπαδεύει γνώση digital media, internet & social media αλλά και το πάθος της για τη δημοσιογραφία.

Την περαιτέρω επέκταση των διμερών σχέσεων μεταξύ Λευκωσίας και Τασκένδης, ανέφερε από το Ουζμπεκιστάν, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κόμπος.

Γράφει: Ο Σάκης Θεοδωρόπουλος

Στο Ουζμπεκιστάν βρίσκεται από χθες, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κόμπος, στα πλαίσια της περιοδείας του στις χώρες της Κεντρικής Ασίας. Κατά την επίσκεψή του στην Τασκένδη, συναντήθηκε με τον Ουζμπέκο ομόλογό του, Μπαχτιγιόρ Σαΐντοφ, όπου συζήτησαν για την επέκταση των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ουζμπεκιστάν.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο κύριος Κόμπος, ευχαριστεί τον κύριο Σαΐντοφ, για τη θερμή υποδοχή του και την εποικοδομητική συζήτηση, η οποία εστιάστηκε σε τρόπους για την περαιτέρω επέκταση των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ουζμπεκιστάν, ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και ενίσχυση της συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο. «Στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάπτυξη νέων τομέων αμοιβαία επωφελών συνεργασιών», ανέφερε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο Ουζμπέκος Υπουργός Εξωτερικών, Μπαχτιγιόρ Σαΐντοφ, πραγματοποίησε και αυτός ανάρτηση στο Χ, ευχαρίστησε τον Κύπριο ομόλογό του. Ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον κύριο Κόμπο, δόθηκε έμφαση στην επέκταση της συνεργασίας Λευκωσίας-Τασκένδης, στον τομέα του εμπορίου, των επενδύσεων, των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων, καθώς και στη διερεύνηση ευκαιριών για την υλοποίηση κοινών πρωτοβουλιών.

Το άνοιγμα της Κύπρου στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, αποτελεί στρατηγική πυξίδα, αναφέρει ο κύριος Κόμπος και τονίζει πως έχει αναδειχθεί ως βασική προτεραιότητα της κυπριακής διπλωματίας.

Η περιοδεία αυτή, έπεται της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Καζακστάν, όπου πραγματοποιήθηκε επιχειρηματικό φόρουμ, ενώ εγκαινιάστηκε και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην Αστάνα.

«Η εξωτερική και η εσωτερική πολιτική διάσταση είναι αλληλένδετες», ανέφερε ο κύριος Κόμπος, εξηγώντας την ύψιστη σημασία, που έχει το διπλωματικό άνοιγμα, για την Κύπρο στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων.

Ένα ακόμα σημαντικό επίτευγμα, σημείωσε ο κύριος Κόμπος, είναι το γεγονός της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας στον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης και της Έρευνας. Αυτό θεσπίζει το πλαίσιο για ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της ανώτερης εκπαίδευσης, προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και της επιστημονικής έρευνας. Σύμφωνα με το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών, έχουν χορηγηθεί αρκετές υποτροφίες σε Τατζίκους και Ουζμπέκους φοιτητές, τα τελευταία δύο χρόνια, για σπουδές στη Μεγαλόνησο.

Η επίσκεψη Κόμπου στο Ουζμπεκιστάν, είναι η δεύτερη του στην πολυπληθέστερη χώρα της Κεντρικής Ασίας, καθώς είχε βρεθεί εκεί πριν από 2 χρόνια. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κύριος Κόμπος, ανέφερε πως στην πρώτη του επίσκεψη, είχε ακολουθήσει εντατικοποίηση των διμερών επαφών με γύρους πολιτικών διαβουλεύσεων, καθώς και επίσκεψη επιχειρηματικής αντιπροσωπείας, ενώ είχε ξανά τετ α τετ, με τον Μπαχτιγιόρ Σαΐντοφ

Πέρα από τον οικονομικό, γεωπολιτικό και επενδυτικό χαρακτήρα, η επίσκεψη αυτή του Υπουργού Εξωτερικών στο Ουζμπεκιστάν, έχει αποκτήσει και εθνικό. Οι χώρες της Κεντρικής Ασίας, είναι μέλη του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών και η Τουρκία, προσπαθεί μέσω αυτών, να προχωρήσει σε αναγνώριση του Ψευδοκράτους. Όμως, η έντονη παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανατρέπει τα σχέδια της Άγκυρας και οδηγεί τη Λευκωσία, στο να αποκτήσει επιπλέον συμμάχους για το Κυπριακό.

Επόμενος σταθμός του κύριου Κόμπου, είναι η Κιργιζία, όπου την Δευτέρα, θα πραγματοποιήσει, συνάντηση με τον Κιργίζιο ομόλογό του Ζενμπέκ Κουλουμπάεφ και άλλους αξιωματούχους.

Πηγή: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Αν θέλετε να διαβάσετε κι άλλα νέα από την Κύπρο, πατήστε: ΕΔΩ

Γράφει: Ο Σάκης Θεοδωρόπουλος

Σάκης Θεοδωρόπουλος

 

 

 

 

Μπείτε στην ομάδα μας να ενημερώνεστε για όλα τα καλά νέα από το 1ο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

Ακολουθήστε το Bestnews στο Facebook [ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -
spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Newsletter

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα καλά νέα που θα σας φτιάχνουν τη μέρα!