ΦΥΣΗ

ΜΙΤ: Επιστήμονες μετέτρεψαν ιστό αράχνης σε μουσική

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) κατάφεραν να μετατρέψουν ιστό αράχνης σε μουσική, δημιουργώντας ένα απόκοσμο ήχο που τους βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι αράχνες πλέκουν το περίπλοκο δίκτυο τους, ακόμη και πώς επικοινωνούν μεταξύ τους.
Η επιστημονική ομάδα συνεργάστηκε με τον καλλιτέχνη Τομάς Σαρασένα με έδρα το Βερολίνο προκειμένου να φτιάξει δισδιάστατες σαρώσεις λέιζερ ενός ιστού. Αυτές ενώθηκαν και μετατράπηκαν σε μαθηματικό μοντέλο που αναδημιουργεί τον ιστό σε 3D στην εικονική πραγματικότητα.

Οι επιστήμονες σκάναραν τον ιστό ενώ η αράχνη βρισκόταν στη διαδικασία δημιουργίας του. Στη συνέχεια συνεργάστηκαν με το μουσικό τμήμα του ΜΙΤ για να «μεταφράσουν» σε ήχο. Το ηχητικό που προέκυψε ακούγεται σαν εικονική άρπα.

«Οι αράχνες έχουν εξαιρετικούς παλμικούς αισθητήρες, χρησιμοποιούν τις δονήσεις σαν τρόπο προσανατολισμού τους, επικοινωνίας με άλλες αράχνες» προσθέτει.


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button