Σε όλο τον κόσμο θα ταξιδέψει με τις θεωρίες του, τη ζωή του αλλά και τα στοιχεία της καθημερινότητας και της προσωπικότητάς του, ο Σταγειρίτης φιλόσοφος Αριστοτέλης, μέσα από το κόμικ των βετεράνων δημιουργών Τάσου Αποστολίδη και Αλέκου Παπαδάτου, που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2022, κατάφερε να ξεχωρίσει με το «καλημέρα» και θα μεταφραστεί σε οκτώ γλώσσες.
Η μετάφρασή του γίνεται σε αγγλικά, γερμανικά, πορτογαλικά, ισπανικά, τουρκικά, κινέζικα και νοτιοκορεάτικα, ενώ τη γαλλική έκδοση έχει επιμεληθεί η ιστορική εκδοτική Dargaud, που είναι η εκδοτική του θρυλικού Αστερίξ και καταπιάνεται για πρώτη φορά με έργο Ελλήνων δημιουργών. Το κόμικ των 206 σελίδων (στο κύριο σώμα του) περιλαμβάνει ιστορικά στοιχεία, λεπτομέρειες από τις θεωρίες του μεγάλου φιλοσόφου αλλά και έντονο τον χιουμοριστικό χαρακτήρα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΙΔΟΥ
Ο γηραιότερος σεναριογράφος κόμικς στον κόσμο, Τάσος Αποστολίδης εξηγεί στην Karfitsa.gr ότι το σενάριο του Αριστοτέλη είναι αποτέλεσμα επτάχρονης δουλειάς. Τρία χρόνια διήρκεσε μόνο η έρευνα. Όπως υπογραμμίζει, ο ίδιος αντιμετώπισε τη διαδικασία με μεράκι. «Ήταν με κέφι. Όσο πιο πολλά μαθαίνεις, τόσο περισσότεροι αφηγηματικοί δρόμοι σού ανοίγονται στη μυθοπλασία. Ακόμη κι αν δεν τα χρησιμοποιήσεις όλα», αναφέρει.
Το κόμικ που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Ίκαρος έχει αποσπάσει βραβείο σχεδίου στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς και πρώτο βραβείο καλύτερης καλλιτεχνικής επιμέλειας στο Comicdom, με τους δημιουργούς να ευελπιστούν σε περισσότερες διακρίσεις όσο ο Αριστοτέλης θα ταξιδεύει μέσα από το βιβλίο σε όλο τον κόσμο. Ούτως ή άλλως, δηλώνει ο κ. Παπαδάτος, «προσπαθήσαμε να τον αποτυπώσουμε ως έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να είναι κάποιος φίλος μας που λέει τις θεωρίες του και μας τρελαίνει».
Οι δύο δημιουργοί ευελπιστούν το κόμικ τους να βρεθεί στις βιβλιοθήκες του ευρύτερου κοινού. Ο σκιτσογράφος και δημιουργός κόμικ Αλέκος Παπαδάτος αναφέρει στην Karfitsa.gr ότι «θα θέλαμε πάρα πολύ το κοινό μας να είναι το ευρύτερο κοινό. Όμως ξέρω ότι αυτή είναι η επιθυμία κάθε δημιουργού και δεν πραγματοποιείται πάντα. Έχω διαπιστώσει στις παρουσιάσεις ότι έχουμε ηλικίες από 12 χρόνων και πάνω που διασκεδάζουν πολύ με το βιβλίο, ασχέτως αν τα καταλαβαίνουν όλα. Έχουμε και μεγάλους που τους αρέσει που μαθαίνουν κάτι παραπάνω για τον Αριστοτέλη».

πηγή Karfitsa.gr