ΠΡΟΣΩΠΑ

O Γιώργος Παπανικολάου – Δήμαρχος Γλυφάδας σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης

Το ΜΕΤΡΟ έρχεται στη Γλυφάδα!

Με το υψηλό ποσοστό 79% αναδείχτηκε Δήμαρχος Γλυφάδας από την 1η Κυριακή στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, ο Γιώργος Παπανικολάου. Δεύτερη φορά δήμαρχος και πρώην ευρωβουλευτής, οι θέσεις ευθύνης που έχει στο ενεργητικό του, καταγράφουν θετική πορεία στο έργο που έχει επιδείξει.

Γιώργος Παπανικολάου - Δήμαρχος Γλυφάδας
Γιώργος Παπανικολάου – Δήμαρχος Γλυφάδας

Τον συναντήσαμε και μας μίλησε για τα σχέδια του κι όλα όσα πρόκειται να δούμε σε αυτή τη θητεία.


Ποια έργα υποδομής σχεδιάζετε στον Δήμο Γλυφάδας και ποια βρίσκονται σε εξέλιξη;

Καθημερινά με τα έργα και τις παρεμβάσεις της δημοτικής μας αρχής προσπαθούμε να κάνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη στη Γλυφάδα. Με έργα σε κάθε γωνιά της πόλης, πεζοδρόμια, δρόμους, χώρους άθλησης, χώρους για τα παιδιά μας, εργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, αναβάθμιση του φωτισμού, νέες δεντροφυτεύσεις και άλλα.

Παράλληλα, δρομολογούμε μείζονες παρεμβάσεις που αλλάζουν μεσοπρόθεσμα την προοπτική της πόλης μας.
Τα προηγούμενα χρόνια λύσαμε το μεγαλύτερο πρόβλημα και απαντήσαμε στη μεγαλύτερη και επείγουσα κοινωνική ανάγκη με την κατασκευή του νέου κοιμητηρίου της πόλης μας, πλέον στη θητεία αυτή στόχος μας είναι ολοκληρωτικά να αναπλάσουμε το παραλιακό μας μέτωπο, να συνδέσουμε την παραλία μας με το εμπορικό μας κέντρο με μία μεγάλη γέφυρα – Εσπλανάδα όπως την αποκαλούν οι ειδικοί.

Μαζί με αυτά, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε νέες θέσεις στάθμευσης, δηλαδή ένα καινούργιο πάρκινγκ που τόσο έχουμε ανάγκη στην πόλη μας.

Με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον ήδη προχωρούμε σε σημαντικές παρεμβάσεις για να χαιρόμαστε και το βουνό μας.  Περιμετρικά του Υμηττού δημιουργούμε πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο αλλά και νέους χώρους για μικρούς και μεγάλους .

Ήδη επίσης σχεδιάζουμε την δημιουργία νέων σχολικών εγκαταστάσεων με έμφαση στη δημιουργία ειδικού σχολείου. Επιτακτική επίσης είναι η ανάγκη μαζί με την Πολιτεία να δρομολογηθεί πλέον ότι το Μετρό θα έρθει στη Γλυφάδα αλλά και το τραμ θα αλλάξει χάραξη για να σταματήσει να πληγώνει το εμπορικό μας κέντρο για την παραλία μας.

Θυμίζω επίσης ότι στην Γλυφάδα αναγνωρίσαμε την πρώτη ιαματική πηγή στην Αττική και έχουμε και σε αυτό το πεδίο μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης μαζί με τη συνολική προσπάθεια για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας.


Έχετε καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία στο δήμο σας;

Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια για να γίνει πιο εύκολη και γρήγορη η εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων στη Γλυφάδα και πρόσφατα μάλιστα βραβευθήκαμε ως “έξυπνη πόλη”. Να σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των τελευταίων ημερών: Και στο Δήμο μας, οι πολίτες ταλαιπωρούντο στην ορθοστασία και στην αναμονή για τη δήλωση επιφανείας ακινήτου, παρόλο που υπάρχει ακόμη χρόνος μέχρι και τις 31 Μαρτίου που λήγει η σχετική προθεσμία. Και σε αυτή τη ταλαιπωρία των συμπολιτών μας δώσαμε οριστικό τέλος: Οι δηλώσεις γίνονται από το σπίτι, εύκολα και απλά. Όσοι κάτοικοι Γλυφάδας θέλουν να διορθώσουν τα τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών ή των επαγγελματικών χώρων τους σκανάρουν ή φωτογραφίζουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, συνδέονται στην ειδική πλατφόρμα στο site του Δήμου Γλυφάδας, ανεβάζουν τα αρχεία και ξεμπερδεύουν!Οι κοινωνικές δομές του δήμου ενισχύονται;

Μου δίνετε την ευκαιρία να υπενθυμίσω ότι και στη Γλυφάδα τα χρόνια της κρίσης αναπτύξαμε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο κοινωνικών δομών για να βρεθούμε κοντά στους συμπολίτες μας που επλήγησαν περισσότερο από τις δυσκολίες ,που αντιμετώπισαν μαζί με τις οικογένειές τους μεγάλη ανέχεια όλα αυτά τα χρόνια.
Περισσότεροι από 2000 είναι οι δικαιούχοι των κοινωνικών μας δομών και δυστυχώς παρά τα χρόνια που πέρασαν μέσα στην κρίση οι δομές αυτές εξακολουθούν να είναι αναγκαίες.
Μέχρι λοιπόν οι δομές αυτές να εκλείψουν – γιατί δεν θα υπάρχει λόγος πλέον να λειτουργούν -, εμείς θα συνεχίσουμε να τις υποστηρίζουμε με όλους τους τρόπους οργανωμένα και στοχευμένα με γνώμονα την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση που πρέπει διαρκώς να δείχνουμε στους συνανθρώπους μας που έχουν την ανάγκη μας.


Βοηθήσατε ενεργά στη λύση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας όταν ως δήμαρχος δώσατε επίδομα σε μητέρες που αποκτούν τέταρτο παιδί! Ισχύει ακόμη;

Αποφασίσαμε πριν από δυόμισι περίπου χρόνια να στηρίξουμε έμπρακτα εκείνες τις οικογένειες που τολμούν να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά. Ξέρετε είμαι και εγώ παιδί πολύτεκνης οικογένειας και ξέρω από πρώτο χέρι, στις μέρες μας, πόσο τολμηρή και δύσκολη είναι η απόφαση μία οικογένεια να αποκτήσει τέσσερα και περισσότερα παιδιά.
Αποφασίσαμε λοιπόν ομόφωνα 5.000 ευρώ να αποδίδονται στην πόλη μας σε κάθε οικογένεια όταν θα φτάνει στην τέταρτη γέννα και ασφαλώς το ίδιο θα ισχύει και για την οποιαδήποτε γεννά μετά το τέταρτο παιδί.
Για να καλύψουμε ουσιαστικά δηλαδή τα έξοδα της κάθε γέννας. Δυστυχώς η απόφαση αυτή δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, διότι οι ελεγκτικές αρχές που κάθε φορά εγκρίνουν τις αποφάσεις μας δεν έχουν καταλήξει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα – σας το λέω όσο πιο απλά μπορώ – για το κατά πόσο αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρχει σύγχυση με τις αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους.
Ελπίζουμε ότι και αυτό θα λυθεί σύντομα και ελπίζουμε και αυτή μας η απόφαση να βοηθήσει όλες εκείνες τις οικογένειες που σκέφτονται να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά σε μία εποχή που πραγματικά το δημογραφικό πρόβλημα συνιστά μία από τις μεγαλύτερες απειλές συνολικά για τον τόπο μας.


Ως πατέρας τι είναι αυτό που σας ανησυχεί και ως δήμαρχος μπορείτε να το λύσετε;

Η προσχολική αγωγή παίζει τεράστιο ρόλο στην ανάπτυξη και διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού και δυστυχώς επί δεκαετίες ήταν παραμελημένη στη χώρα μας. Στη Γλυφάδα, το Σεπτέμβριο του 2014, όταν αναλάβαμε τότε ως νέα δημοτική αρχή, υπήρχε τεράστια πίεση και το άγχος από δεκάδες γονείς που – μέσα στη συνεχιζόμενη κρίση – δεν έβρισκαν θέση για τα παιδιά τους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Περισσότερα από τα μισά παιδιά έμεναν εκτός! Μέχρι τότε, επίσης, οι παιδικοί σταθμοί ξεκινούσαν να λειτουργούν Οκτώβριο, ακόμα και Νοέμβριο. Εδώ και δύο χρόνια, χάρη στους τρεις νέους παιδικούς σταθμούς που δημιουργήσαμε – με πολύ κόπο και με ίδιους πόρους – και στην ενίσχυση σε προσωπικό, 9 στα 10 νήπια γίνονται δεκτά στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Γλυφάδας. Δημιουργήσαμε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς που μπορούν κάλλιστα να συγκριθούν με τους καλύτερους δημόσιους και ιδιωτικούς σε όλη την Ελλάδα και συνεχίζουμε με την κατασκευή νέων.Η ανάπτυξη του Ελληνικού κατά πόσο θα ωφελήσει τη Γλυφάδα;

Η ανάπτυξη του πρώην διεθνούς αεροδρομίου δεν αποτελεί απλά μια περίπτωση αξιοποίησης «real estate», αλλά μια διαδικασία που θα αλλάξει ριζικά τη φυσιογνωμία και το χαρακτήρα όλης της Αττικής. Αποτελεί μια ευκαιρία για αύξηση του τουρισμού και της απασχόλησης, για τόνωση της εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας συνολικά στην περιοχή μας. Ειδικά για τον Δήμο Γλυφάδας η αξιοποίηση της έκτασης αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία, καθώς σηματοδοτεί την λήξη μίας μακράς περιόδου εγκατάλειψης και απαξίωσης μίας μεγάλης περιοχής δυτικά της πόλης μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, αλλά και την έναρξη μίας εποχής ευκαιριών και ανάπτυξης σε διάφορους τομείς: επιχειρηματικότητα, τουρισμός, απασχόληση, πολιτισμός, κ.ά.Τι προσδοκάτε να πετύχετε το 2020;

Να μπει μπροστά για τα καλά το έργο της έλευσης του μετρό στη Γλυφάδα! Από την εποχή που σχεδιάστηκε η Γραμμή 2 του Μετρό, ο νότιος τερματικός σταθμός είχε προβλεφθεί να γίνει στη Γλυφάδα. Αυτό δυστυχώς δεν έγινε πράξη μέχρι σήμερα, αλλά πλέον είναι επιβεβλημένο, λόγω και των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή μας. Σε συνέχεια της συνεργασίας που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή – ο οποίος από την αρχή «αγκάλιασε» την προσπάθεια αυτή και έθεσε το μείζον αυτό θέμα σε προτεραιότητα – το Υπουργείο σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό Α.Ε. εντάσσουν στο σχεδιασμό των επεκτάσεων του μετρό και τη Γλυφάδα. Το 2020 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκπόνησης και υλοποίησης των απαραίτητων προκαταρκτικών μελετών και η δημοτική μας αρχή θα στηρίξει και θα βοηθήσει με κάθε πρόσφορο μέσο το κρίσιμο αυτό έργο, σε κάθε του στάδιο, ώστε να προχωρήσει και να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

*Στη Χρύσα Σαραντοπούλου
*Φώτο : Άρης Ρουπίνας

Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα

Το BestNews.gr σε συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό Σκοπός Ζωής και τη Ξανθή Γκούβρα Παπαδημητρίου, επ’ ευκαιρία του ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ BAZAAR τους που είναι σε εξέλιξη, σας κάνουμε δώρο ένα Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button