Ο πίνακας της Μόνα Λίζα – Ένα έργο που δεν μπορεί να πουληθεί

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Best Team
Best Team
Σε αυτήν την ενότητα δημοσιεύονται άρθρα από τους σπουδαστές της κορυφαίας Σχολής Δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, New Media Studies του Σταμάτη Μαλέλη. Οι σπουδαστές υπογράφουν τα άρθρα τους υπό την εποπτεία της καθηγήτριας δημοσιογράφου Χρύσας Σαραντοπούλου για το μάθημα Αρχές Ψηφιακών Μέσων που διδάσκει στη New Media Studies. Όλα τα άρθρα των φοιτητών της Σχολής θα τα βρείτε δημοσιευμένα στο BestNews.GR .* Οι δημοσιογράφοι του αύριο βγαίνουν από τη New Media Studies. Η Χρύσα Σαραντοπούλου με την καθοδήγηση του Σταμάτη Μαλέλη, μεταλαμπαδεύει γνώση digital media, internet & social media αλλά και το πάθος της για τη δημοσιογραφία.

Ο πίνακας της Μόνα Λίζα ή αλλιώς γνωστός και ως Τζιοκόντα είναι το πιο διάσημο έργο του Ιταλού ζωγράφου Λεονάρντο Ντα Βίντσι, αλλά και το πιο γνωστό πορτραίτο της ιστορίας.

Θα συναντήσουμε τον πίνακα της Μόνα Λίζα στην καθημερινότητα μας από καρτ ποστάλ, μαγνητάκια, πετσέτες θαλάσσης, ρούχα ένδυσης, μέχρι και σε κούπες. Όμως γνωρίζουμε την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτόν τον πίνακα;

Γράφει η Βασιλική Μαλλιαρού

Τα στοιχεία της απεικονιζόμενης γυναίκας αποκαλύφθηκαν το έτος 2005 από έναν ιστορικό του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, όπου βρήκε ένα σημείωμα του 1503, που έχει γράψει ο Φλωρεντιανός αξιωματούχος Αγκοστίνο Βεσπούτσι. Το σημείωμα αποκάλυπτε πως η νεαρή γυναίκα που απεικονίζει το γνωστό έργο, ήταν η Λίζα ντε Τζιοκόντο.

Η Λίζα ντε Τζιοκόντο ήταν μέλος της ευγενούς οικογένειας Γκεραρντίνι από τη Φλωρεντία και την Τοσκάνη και υπήρξε σύζυγος του εύπορου έμπορου μεταξιού Φρανσέσκο ντελ Τζιοκόντο. Ο Φρανσέσκο ντελ Τζιοκόντο είχε παραγγείλει τον πίνακα αυτόν με σκοπό να γιορτάσουν την γέννηση του δεύτερου υιού τους, ωστόσο τον δεν έλαβε ποτέ στα χέρια του.

Το πιο ξεχωριστό στον πίνακα, το οποίο προκαλεί το ενδιαφέρον εκατομμυρίων ανθρώπων  στον κόσμο αποτελεί η ζωντάνια της Μόνα Λίζα. Σαν να μας κοιτάζει κατάματα στα αλήθεια αυτή η γυναίκα από όποια γωνία και αν την παρατηρήσουμε μέσα στο δωμάτιο και να έχει την δική της βούληση. Περαιτέρω εντύπωση προκαλεί η αινιγματική έκφραση της Μόνα Λίζα με το ελαφρύ μειδίαμα, που μοιάζει τόσο ελκυστική, αλλά και απρόσιτη, ενώ όταν αντικρύζει κάποιος το έργο αλλάζει μπροστά στα μάτια του και μοιάζει λίγο διαφορετικό όταν το ξανά βλέπει.

Ο ζωγράφος για να πετύχει την συγκεκριμένη έκφραση στο έργο εφηύρε την τεχνική σφουμάτο. Η τεχνική αυτή βασίζεται στο ακαθόριστο περίγραμμα και τα απαλά χρώματα, που επιτρέπουν στις φόρμες να σβήνουν η μία μέσα στην άλλη. Έτσι, η μορφή παραμένει αόριστη σα να εξαφανίζεται σε μία σκιά, ενώ παράλληλα αποφεύγεται η εντύπωση του στεγνού και του άκαμπτου, που έχουν άλλα έργα τέχνης.

Σήμερα, ο πίνακας της Μόνα Λίζα βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. Το έργο αυτό έχει και το δικό του δωμάτιο με ειδική πρόσοψη από αλεξίσφαιρο γυαλί, το οποίο διατηρεί σταθερή την θερμοκρασία του πίνακα. Η κατασκευή του δωματίου κόστισε περί τα 7 εκατομμύρια δολάρια. Το έργο αυτό είναι τόσο δημοφιλή που έχει μέχρι και δικό του γραμματοκιβώτιο στο Λούβρο, ώστε να λαμβάνει γράμματα από τους θαυμαστές του.

Γιατί δεν μπορεί να πουληθεί

Σύμφωνα με τον νόμο της Γαλλίας ο πίνακας της Μόνα Λίζα αποτελεί έργο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και δεν μπορεί να πουληθεί, είτε να αγοραστεί. Ένεκα των ανωτέρω, ο πίνακας δεν γίνεται να κοστολογηθεί και θεωρείται πραγματικά ανεκτίμητη η αξία του!


 

Νέο έργο από τον Banksy στο Λονδίνο με μήνυμα για το περιβάλλον

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -