Ο βραβευμένος συγγραφέας και εκπαιδευτικός Παναγιώτης Καραμούζης στο BestNews.GR

Δείτε επίσης

Χρύσα Σαραντοπούλου
Χρύσα Σαραντοπούλου
Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω!Πατήστε να δείτε περισσότερα

Τα παιδιά αγαπούν, άραγε, τα βιβλία; Βέβαια! Ψάχνοντας για δώρο γενεθλίων έπεσε το μάτι μου σ’ ένα παραμύθι! Ο βραβευμένος συγγραφέας και εκπαιδευτικός Παναγιώτης Καραμούζης δίνει την απάντηση στο BestNews.GR

“Η Οδύσσεια ενός Μυρμηγκιού” είναι ένα ωραίο και σοβαρό παραμύθι που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ενΤΥΠΩΣΗ. Με πλοκή, με πολλά διδάγματα, τόσα όσα χρειάζονται να διαβάσουν και να μελετήσουν τα παιδιά που ενδιαφέρονται να διαβάσουν ένα καλό παραμύθι.

“Η Οδύσσεια ενός Μυρμηγκιού”, του κ. Καραμούζη απέσπασε το Α’ Βραβείο Παραμυθιού στον 10ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό του Ε.Π.Ο.Κ. !!!

Πιστεύω πως θα σας εντυπωσιάσει!

Παναγιώτης Καραμούζης

Συνέντευξη στην Χρύσα Σαραντοπούλου

Πρόκειται για έναν ευγενικό και ευαíσθητο συγγραφέα που κατάγεται από τον Κότρωνα Λακωνίας και εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση. Είναι δάσκαλος, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας και ασχολείται με τη συγγραφή ποιημάτων, δοκιμίων, διηγημάτων και μυθιστορημάτων. Αξίζει να αναφερθεί πως ο Παναγιώτης Καραμούζης έχει βραβευτεί περισσότερο από 40 φορές!!!

Από τις εκδόσεις ενΤΥΠΩΣΗ επίσης κυκλοφορεί και το βιβλίο του «Και οι 7 ήταν άνεμοι» το οποίο έχει λάβει το Β’ Βραβείο σε διαγωνισμό του Ε.Π.Ο.Κ.

Σε λίγο καιρό πρόκειται να κυκλοφορήσει μια ποιητική του συλλογή, που περιέχει 22 ποιήματα και 4 πεζά, όλα βραβευμένα σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.

Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας…

Χρύσα Σαραντοπούλου - Παναγιώτης Καραμούζης

– Διαβάζατε παραμύθια όταν ήσαστε μικρό παιδί και αν ναι ποιο ήταν το αγαπημένο σας;

Διάβαζα πολλά παραμύθια και το αγαπημένο μου ήταν “Ο Μικρός Πρίγκιπας” του Αντουάν ντε-Σαιντ Εξυπερύ. Το πρωτοδιάβασα όταν πήγαινα στη Β’ δημοτικού κι από τότε το έχω διαβάσει εννέα φορές. Είναι τρυφερό, υπέροχο, επίκαιρο και μοναδικό. Είναι βαθιά αντιπολεμικό βιβλίο, μιλά για την αγάπη και τη φιλία, που αποτελούν τη βάση της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.  Τα σύμβολα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, όπως το τριαντάφυλλο, μας δίνουν τη δύναμη να αγωνιστούμε για την ανακάλυψη της αλήθειας και του ωραίου στη ζωή μας.

“Σ’ ένα από τα αστέρια θα κατοικώ

Σε ένα από αυτά θα γελώ

Κι έτσι θα είναι σαν όλα τα αστέρια

Να γελούν  όταν κοιτάς τον ουρανό το βράδυ”.

– Ο φόβος του ανεξερεύνητου πολλές φορές μας κρατάει πίσω και μακριά από τις επιθυμίες μας. Από ποιες αρχές θα πρέπει να διέπεται ένα παιδί ώστε να υπερβαίνει τη δύναμη της συνήθειας και να ξεπερνά τους φόβους του; Σε αυτό σημαντικοί αρωγοί είναι η οικογένεια και το σχολείο;

Ένα παιδί για να ξεπεράσει τους φόβους και τις ανασφάλειές του χρειάζεται τη στήριξη της οικογένειάς του και του σχολείου. Θα πρέπει γονείς κι εκπαιδευτικοί να σταθούν αρωγοί στις προσπάθειες του παιδιού. Να το ενθαρρύνουν, να το διαπαιδαγωγούν σωστά, να του εκφράζουν με κάθε ευκαιρία την αγάπη και το σεβασμό τους. Να το βοηθήσουν να διαπλάσει ένα χαρακτήρα, που θα του δίνει το δικαίωμα να προσπαθήσει για το καλύτερο.

– Στην ιστορία σας κυριάρχησε το καλό, στην πραγματική σημερινή ζωή πιστεύετε ότι πάντα έχοντας ως μόνα εφόδια την μόρφωση και τις ηθικές αρχές σου και αξίες μπορείς να έρθεις αντιμέτωπος με το κακό και να βγεις νικητής;

Οι ηθικές αξίες και η μόρφωση είναι σημαντικές για την αντιμετώπιση κάθε δυσκολίας και εμποδίου που συναντάμε στη ζωή μας. Για να αντιμετωπίσουμε το κακό χρειάζεται ψυχική δύναμη, θέληση, τόλμη, αυτογνωσία, ελπίδα κι αισιοδοξία.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλης στο έργο του «Έκτορας κι Ανδρομάχη» τονίζει πολύ  σωστά:

«Στρατιώτη μου, τη μάχη θα κερδίσει,

όποιος πολύ το λαχταρά να ζήσει.

Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει,

στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει».

Ανεξάρτητα λοιπόν με τον αν κάποιος βγει νικητής ή όχι, αν έχει αγωνιστεί με θάρρος, αποφασιστικότητα κι αξιοπρέπεια είναι άξιος τιμής.

– Τι νέο να περιμένουμε;

Σε λίγο καιρό πρόκειται να κυκλοφορήσει μια ποιητική μου συλλογή, περιέχει 22 ποιήματα και 4 πεζά, όλα βραβευμένα σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Ελπίζω να αρέσει στον κόσμο και να το αγκαλιάσει.

Παναγιώτης Καραμούζης

ΚΑΙ ΟΙ 7 ΗΤΑΝ ΑΝΕΜΟΙ

Ηλικίες: 8-16

Το παραμύθι «Και οι 7 ήταν άνεμοι» αποτελεί ένα διαμάντι της παιδικής λογοτεχνίας που εμπνέει, προβληματίζει και διαπαιδαγωγεί.

Πρόκειται για ένα παραμύθι που ο Παναγιώτης Καραμούζης έλαβε το Β’ βραβείο στον 9ο διαγωνισμό του Ε.Π.Ο.Κ..

Η ιστορία του παραμυθιού: «Και οι 7 ήταν άνεμοι» διαδραματίζεται ανάμεσα στο λιβάδι της γνώσης και του συναισθήματος και στην Ευρώπολη. Εφτά άνεμοι (θυμός, ζήλεια, αδιαφορία, απελπισία, αχαριστία, ανία, οικονομική κρίση) απειλούν τους ενοίκους του λιβαδιού και τους κατοίκους της πόλης. Ο συγγραφέας επιλέγει το αμόλυντο, άφθαρτο και αγνό φυσικό τοπίο για να εξάρει την ομαδικότητα, την αγάπη και την αλληλεγγύη και παρουσιάζει τη θετική συμβολή αυτών στην αντιμετώπιση των  7 ανέμων –πληγών. Τα ζώα και τα φυτά του λιβαδιού  με τη συμβολή της ευσυνειδησίας  μετουσιώνουν τη ζήλεια σε μετάνοια, την αδιαφορία σε ενσυναίσθηση, την απελπισία σε ελπίδα και αισιοδοξία. Στον αντίποδα, η ανία, η αχαριστία και η οικονομική κρίση κατακλύζουν τα σπίτια και τις ψυχές των ανθρώπων της Ευρώπολης, οι οποίοι αποδίδουν τα σφάλματά τους στη μοίρα και μένουν αμέτοχοι  στην αντιμετώπιση των πληγών. Ο συγγραφέας  επιλέγει  την πόλη της Ευρώπης και του ευρώ για να στηλιτεύσει  την ιδιοτέλεια,  την φιλαργυρία,την αποξένωση, τον  εγωκεντρισμό και την απάθεια του σύγχρονου ανθρώπου στην απειλή των «7 ανέμων».

Χρύσα Σαραντοπούλου - Παναγιώτης Καραμούζης

Ο Παναγιώτης Καραμούζης δίνοντας πνοή και μορφή στους «7 ανέμους», που αποτελούν τους κεντρικούς ήρωες του παραμυθιού τονίζει τη σπουδαιότητα της προσπάθειας, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, ενώ  καταδικάζει τον ατομικισμό,την υπεροψία και τη μικροπρέπεια. Εκτός των άλλων,  ενστερνίζεται  την αλληλεξάρτηση  του θετικού και του αρνητικού συναισθήματος  υποστηρίζοντας ότι  «ένα κακό συναίσθημα καταπολεμάται από ένα καλό, που είναι το άλλο του μισό στον καθρέφτη των συναισθημάτων». Σκοπός είναι να συμπληρωθεί το παζλ των  συναισθημάτων ώστε να εξασφαλιστεί  η αρμονία, η ισορροπία και η ευτυχία στη ζωή των ανθρώπων.

Σε όλο το παραμύθι εντοπίζεται μια συνεχής αντιπαραβολή του φυσικού ενδιαιτήματος με το αστικό, του ατομικού πνεύματος με το συλλογικό και των θετικών συναισθημάτων με τα αρνητικά. Ο συγγραφέας, για ακόμη μία φορά, θίγει διαχρονικά ηθικά και κοινωνικά ζητήματα και μιλά  για  την ηθική και κοινωνική αλλοτρίωση του σύγχρονου ανθρώπου, αναδεικνύοντας παράλληλα τη σημασία της  συνεργασίας  για το κοινό καλό. Ειδικότερα,  παρουσιάζει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στις ψυχές των ανθρώπων, τονίζει εμφαντικώς  την αποξένωση που τροφοδοτείται από τον κόσμο της «εικονικής πραγματικότητας», επισημαίνει τον εκφυλισμό των αξιών,  τη λεξιπενία από την οποία  πάσχουν οι νέοι της εποχής της τεχνολογίας, καθώς και τον μαρασμό της ουσιαστικής ανθρώπινης επικοινωνίας.

Ωστόσο, εναποθέτει την ελπίδα  του για αλλαγή στα μικρά παιδιά  που με τον αυθορμητισμό και την αθωότητά τους είναι ικανά να προσφέρουν ανιδιοτελή αγάπη και να εκτοπίζουν την  κακία και την αδιαφορία που εμφανίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις. Ο Παναγιώτης Καραμούζης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εν συναίσθηση και στην παιδεία, προκειμένου τα παιδιά να δύνανται να αποβάλλουν τους ανεπιθύμητους ανέμους από τη ζωή τους. Παροτρύνει  τους αναγνώστες για αναγέννηση των ηθικών αξιών  και προβάλλει την αξία του κοινωνικού συλλόγου έναντι του ατομικού. Το παραμύθι: «Και οι 7 ήταν άνεμοι» αποτελεί ένα διαμάντι της παιδικής λογοτεχνίας που εμπνέει, προβληματίζει και διαπαιδαγωγεί, γράφει η Νικολέττα Αθανασοπούλου –Εκπαιδευτικός Α/βαθμιας Εκπ/σης.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

⇒ Ενας εκπαιδευτικός, συγγραφέας και ποιητής που έχει βραβευτεί περισσότερο από 40 φορές

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -