ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

O Βριλησσός στα μονοπάτια της Χίου – Φθηνές Διακοπές εθελοντικής εργασίας

Κάποια από τα μονοπάτια αποτελούσαν για αιώνες την κεντρική οδική αρτηρία εξυπηρετώντας εμπορικούς, πολιτιστικούς κλπ σκοπούς.

Διακοπές εθελοντικής εργασίας στα μονοπάτια της βόρειας Χίου διοργάνωσε η φυσιολατρική κίνηση «Βριλησσός» το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου 2020.

Η δράση πραγματοποιήθηκε με την στήριξη του Δήμου Χίου, σε συνεργασία με τον σύλλογο «φίλοι μονοπατιών Χίου».

Η διαμονή των εθελοντών έγινε στο οργανωμένο κατασκηνωτικό προσκοπικό κέντρο “Μάναγρος” της Π.Ε Χίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων που βρίσκεται στην πανέμορφη παραλία του Μάναγρου, μόλις 3 χλμ από την γραφική Βολισσό.

Οι συμμετέχοντες μετά από την πρωινή πεντάωρη δουλειά στα μονοπάτια είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις ομορφιές, τα προϊόντα, τις γεύσεις,τον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού.

Βριλησσός: Η προσπάθεια των εθελοντών του συλλόγου περιλαμβάνει καθαρισμό, σηματοδότηση και ψηφιακή καταγραφή των μονοπατιών της Χίου και στοχεύει στην ανάδειξη του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος , που δίνει στο νησί συγκριτικό πλεονέκτημα στον τομέα του περιηγητικού-περιπατητικού τουρισμού.

Η ομάδα του Βριλησσού έχει καθαρίσει και αναπαλαιώσει μονοπάτια- σε συνεργασία με νησιωτικούς δήμους κ τοπικούς συλλόγους-στην Ικαρία(3 συνεχόμενες χρονιές), Πήλιο, ανατολικό Ζαγόρι, Κάρπαθο, Πάρο, Λέσβο, Νάξο, Σκιάθο, Κέρκυρα ,Ρόδο, Φούρνους Ικαρίας κ Θύμαινα, Καστελόριζο και Τήλο.

http://www.vrilisos.gr/

Η Φυσιολατρική κίνηση «Βριλησσός» συνεχίζοντας μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2005 στην Ικαρία, διοργανώνει τα τελευταία 15 χρόνια εθελοντικούς καθαρισμούς και συντηρήσεις μονοπατιών και προσπαθεί να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση για τον σεβασμό του φυσικού πλούτου και των μνημείων λαϊκού πολιτισμού (μονοπάτια, πέτρινοι δρόμοι, αλώνια, ξερολιθιές κλπ. ).

Στις αρχές Αυγούστου η εθελοντική ομάδα του Βριλησσού βρέθηκε στο νησί της Χίου, για να προσφέρει την ετήσια καλοκαιρινή εθελοντική εργασία της, στην διάνοιξη και τον καθαρισμό μονοπατιών στην περιοχή της Αμανής (βόρεια Χίος).

Η εργασία διήρκησε 8 μέρες, από την 1η έως και τις 9 Αυγούστου 2020 και έλαβαν
μέρος 25 εθελοντές του συλλόγου. Η πρωτοβουλία αυτή είχε την στήριξη του Δήμου Χίου, τοπικών φορέων και μεμονωμένων κατοίκων του νησιού και έγινε σε συνεργασία με τον τοπικό πεζοπορικό σύλλογο «φίλοι μονοπατιών Χίου».

Η παραμονή και η δουλειά στο νησί της Χίου, ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία.
Η διαμονή των εθελοντών έγινε στο προσκοπικό και κατασκηνωτικό κέντρο στον Μάναγρο στην βόρεια Χίο όπου η καθιερωμένη πλέον συλλογική κουζίνα του Βριλησσού λειτούργησε υποδειγματικά και στηρίχτηκε με παραδοσιακά προϊόντα της Χίου.

Βριλησσός

Κατά την διάρκεια της παραμονής των εθελοντών του Βριλησσού στην βόρεια Χίο καθαρίστηκαν οι παρακάτω πεζοπορικές διαδρομές :
-Πεζοπορική διαδρομή από την Βολισσό στον Μάναγρο.
– Πεζοπορική διαδρομή από τον Εγρηγόρο στα Αγιάσματα και από τον Εγρηγόρο
στα Κουρούνια.
– Πεζοπορική διαδρομή από την παλαιά Ποταμιά στην Βολισσό.
– Τμήμα του παλιού τούρκικου δρόμου(στο χωριό Κατάβαση) που διατρέχει
μεγάλο μέρος του νησιού.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, η Χίος είναι ένας ξεχωριστός προορισμός.

Βριλησσός
Βριλησσός

Κάποια από τα μονοπάτια που περιδιαβήκαμε και καθαρίσαμε, σεβόμενοι ταυτόχρονα την αισθητική του τοπίου και την ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα του τόπου, αποτελούσαν για αιώνες την κεντρική οδική αρτηρία εξυπηρετώντας εμπορικούς, πολιτιστικούς κλπ σκοπούς.

Βριλησσός

Οι άνθρωποι, πρώτα από όλα, η ιστορία, η παράδοση, οι φυσικές ομορφιές και το έργο που καταφέραμε να ολοκληρώσουμε μας γέμισαν χαρά, ικανοποίηση και δύναμη για να συνεχίσουμε την αποστολή μας. Αυτή την ξεχωριστή Χίο, με τις μοναδικές ομορφιές και τις δυνατές συγκινήσεις θέλουμε να μοιραστούμε με όλους όσους αναζητούν σε κάθε ταξίδι, την ουσία, την αλήθεια, την ομορφιά.

Βριλησσός

Οι ευχαριστίες και η ευγνωμοσύνη μας, έχουν πολλούς αποδέκτες. Με τον κίνδυνο πάντα να ξεχαστεί κάποιος, ξεκινάμε από το Δήμο Χίου και τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Βεργίνα που από την αρχή στάθηκε δίπλα στις προσπάθειες των εθελοντών του Βριλησσού.

Βριλησσός

Ευχαριστίες οφείλουμε στον πρόεδρο κ. Γιώργο Χαλάτση και τα μέλη του συλλόγου «φίλοι των μονοπατιών Χίου ,στον πολιτιστικό σύλλογο Βολισσού, καθώς και στο σώμα προσκόπων Χίου για την εγκάρδια φιλοξενία. Ευχαριστούμε τον Χιώτη συγγραφέα, ερευνητή, ακτιβιστή και φυσικό καλλιεργητή Γιάννη Μακριδάκη για την πολύ όμορφη ξενάγηση- συζήτηση στα «Μαγεμένα της βόρειας Χίου.

Βριλησσός
Βριλησσός

Η αγάπη, η αλληλεγγύη, η έμπνευση, η φιλία, πορεύονται στα μονοπάτια, δεν τρέχουν στις λεωφόρους της ατομικότητας. Κρατάμε τούτα τα μονοπάτια, τις φλέβες που τροφοδοτούν την καρδιά της γης ανοιχτά, γιατί και η ανάκαμψη και η ανάπτυξη, από τα μονοπάτια μας, τα θαλασσινά και τα στεριανά θα ξεκινήσουν.

Για το διοικητικό συμβούλιο του Βριλησσού
Ο πρόεδρος – Διαμαντής Παπαδόπουλος
Η γενική γραμματέας – Αλεξάνδρα Μάνου

Έγραψαν ακόμη στο fb:

ένα 11ημερο συλλογικότητας,εθελοντικής προσφοράς και συλλογικής συμβίωσης στα μονοπάτια της βόρειας Χίου, τελείωσε την περασμένη Τετάρτη . Ευχαριστούμε τα 25 μέλη του Βριλησσός που συμμετείχαν, τον Δήμο Χίου, τους φίλους μονοπατιών Χίου, τους κατοίκους της Αμανής για την στήριξη τους, τους επικεφαλής των προσκόπων Χίου για τη φιλοξενία στον οργανωμένο χώρο τους.
δεν θα ξεχάσουμε :
* την υποδοχή των κατοίκων στα Κουρούνια
* την διαμονή στο μοναδικό κατασκηνωτικό κέντρο στον Μάναγρο
* Το καθημερινό πρωινό ξύπνημα στις 5.15
* τον κόκορα του γείτονα που ξυπνούσε καθημερινά στις 5 παρά πέντε
* την καθιερωμένη συλλογική κουζίνα του Βριλησσού
* την δυσκολία συνεννόησης επειδή η ομάδα έχει 3 Σοφίες, 3 Μαρίες (χρόνια τους πολλά), 2 Δήμητρες,2 Γιώργηδες, 2 Γιάννηδες,2 Μανώληδες !
* τον Γιώργο Κρανιώτη ως ταμία σίτισης
* Τα σουτζουκάκια της Φλωρεντίας και τα γεμιστά της Εύας
* τα δροσερά μπάνια και τις μεγάλες βόλτες
* τη Μαρία Πιπεριά γενικότερα …
* τα sexy δυναμικά κορίτσια με τα βενζινοκίνητα χλοοκοπτικά ανά χείρας
* Το πολιεργαλειο της ομάδος Παναγιώτη Βελετσο
* την συγκίνηση της Δήμήτρας Ξ. στην αποφώνηση
* τις ομελέτες γενικότερα
* την ομιλία – ξενάγηση του συγγραφέα Γίάννη Μακριδακη
* τις γάτες και τις «γατομαμάδες»
* τον ξεναγός μας στον Άγιο Γάλας
* την ξεναγό μας στα Μαστιχοχώρια, συμπαθής σε όλους τους άντρες της ομάδας
* τον Μανώλη με το κοριτσάκι του!
* τον Τρικαλινός καμπισιο εθελοντή, που χειρίζεται όλα τα εργαλεία, φοράει τζιν σαν καουμπόης, κ στο τέλος πίνει μπύρα σε κολονάτο ποτήρι που έφερε από τον κάμπο με το αγροτικό του
* τα ηλιοβασιλέματα από το κάστρο και τις δύσεις του φεγγαριού το πρωί πριν ξεκινήσουμε
* που οι νεόφερτοι (Ακης και Κάρολος) ξεκινούν τον εθελοντισμό με τουαλέτες
* τα πέδιλα της Νάνση
* την δουλειά μας στον τουρκικό δρόμο(μέρες που είναι)
* την κουνουπιέρα της Δήμητρας
* το καταπληκτικό τζιπ defender
* ότι μας περίσσεψαν χρήματα και θα τα πιούμε ένα βράδυ του Σεπτέμβρη στο σύλλογο όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες

Και:

Nicholas Anastasopoulos

Στη Χίο επιστρέφω με αφορμή τις πολυαγαπημένες εκδρομές εθελοντικής εργασίας του Βριλησσός, πάντα τέτοια εποχή από την πρώτη μου ανάλογη αξέχαστη γνωριμία με τον σύλλογο στο φαράγγι της Χάλαρης, στην Ικαρία το 2005.
Στην Βολισσό, στο Μάναγρο, και στα Μαγεμένα επιστρέφω μετά από δύο επισκέψεις το 2013 και το 2014, όπου ο φίλος Γιάννης Μακριδάκης οργάνωσε για δύο συναπτά καλοκαίρια το “Απλεπιστήμιο”. Το πανεπιστήμιο των απλών πραγμάτων, μία ιδέα, που όλο και ωριμάζει περισσότερο, μέσα μου και γύρω μας, όχι ως ουτοπία, αλλά ως συνειδητοποίηση, επιθυμία και ανάγκη πλέον δεδομένων των εξελίξεων παντού γύρω μας, σε τοπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ανυπομονώ να δω τον Γιάννη και να επισκεφθώ το κτήμα του, να δω πώς έχουν εξελιχθεί τα πειράματα με τα οποία καταπιάνεται με τη γη, όλα αυτά τα χρόνια. Ανυπομονώ ο Βριλησσός που εκ πεποιθήσεως υιοθετεί “απλεπιστημιακές πρακτικές” με τη ομάδα που συμμετέχει στην εθελοντική εργασία στη Χίο να γνωρίσουν τον Γιάννη περπατώντας στα μονοπάτια, με γεύματα, συζητήσεις, περιπλανήσεις και ότι απρόοπτα φέρει η στιγμή…

Γεύση από το 1ο Απλεπιστήμιο, Αύγουστος του 2013.

Γεύση από την εκδρομή εθελοντικής εργασίας με τον Βριλησσός στους Φούρνους Ικαρίας, Αύγουστος του 2017.


Ομάδα Best News

Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Σχετικά άρθρα

Back to top button