Οι ελέφαντες φωνάζουν ο ένας τον άλλο με ονόματα όπως οι άνθρωποι

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Οι ελέφαντες που ζουν στη φύση, σύμφωνα με νέα έρευνα, απευθύνονται ο ένας στον άλλον χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικούς ήχους που μοιάζουν με ονόματα. 

Οι νέες πληροφορίες για τους ελέφαντες προκύπτουν από μια νέα πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Ecology & Evolution, η οποία εμπνεύστηκε από προηγούμενη επιστημονική έρευνα που έδειξε ότι τα ρινοδέλφινα φωνάζουν το ένα το άλλο με χαρακτηριστικά σφυρίγματα.

«Μερικές φορές ένα άλλο ρινοδέλφινο θα μιμηθεί το χαρακτηριστικό σφύριγμα κάποιου άλλου για να τραβήξει την προσοχή του, καλώντας τον έτσι ουσιαστικά με το όνομά του», είπε ο Μίκι Πάρντο, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ. Αναρωτήθηκε αν οι ελέφαντες, οι οποίοι είναι γνωστό ότι μιμούνται φωνητικά, θα μπορούσαν να κάνουν κάτι παρόμοιο.

«Η ιδέα από την αρχή αυτού του project, ήταν να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε αν οι ελέφαντες έχουν ονόματα», είπε ο Πάρντο.

Οι ήχοι που βγάζουν οι ελέφαντες από τις προβοσκίδες τους είναι γνωστοί, αλλά ο Πάρντο υποστηρίζει ότι αυτοί οι ήχοι είναι αιφνίδιοι και μοιάζουν περισσότερο με κραυγές ή γέλια. Αν οι ελέφαντες είχαν ονόματα, αυτά θα ήταν με κάποιο τρόπο κωδικοποιημένα στη συνεχή, χαμηλής συχνότητας βοή των ελεφάντων.

«Υπάρχει αρκετά μεγάλη ποικιλία στην ακουστική δομή των βρυχηθμών των ελεφάντων», είπε ο Πάρντο, ο οποίος διεξήγαγε αυτή την έρευνα ενώ εργαζόταν στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Οι ελέφαντες παράγουν αυτούς τους θορύβους σε πολλά διαφορετικά πλαίσια, όπως όταν χαιρετούν τα μέλη της οικογένειάς τους ή όταν παρηγορούν ένα μικρό ή σαν φωνή προκειμένου να μην χαθούν με την οικογένειά τους όταν τους χωρίζει μεγάλη απόσταση.

Ο Πάρντο και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν ηχογραφήσεις 469 καλεσμάτων που είχαν κάνει μεταξύ τους 17 αφρικανικοί ελέφαντες στο Εθνικό Πάρκο Amboseli και στα Εθνικά Καταφύγια Samburu και Buffalo Springs στην Κένυα μεταξύ 1986 και 2022.

Για κάθε ηχογράφηση, οι ερευνητές γνώριζαν και λάμβαναν υπόψη την ταυτότητα του ελέφαντα που έκανε τον ήχο καθώς και, με βάση τα συμφραζόμενα, τον ελέφαντα στον οποίο απευθυνόταν.

Αν οι ελέφαντες είχαν ονόματα, δεν θα περιμέναμε σε κάθε συνομιλία να αναφέρονται δεδομένου ότι ούτε οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ο ένας το όνομα του άλλου κάθε φορά που μιλούν μεταξύ τους. Παρόλα αυτά, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε machine learning για να δει αν οι ήχοι των ελεφάντων περιείχαν πληροφορίες αναγνώρισης – δηλαδή ένα όνομα – που το υπολογιστικό τους μοντέλο θα μπορούσε να μάθει να χρησιμοποιεί για να προβλέπει με ακρίβεια τον παραλήπτη ενός καλέσματος.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι το μοντέλο τους ήταν σε θέση να εντοπίσει τον σωστό αποδέκτη της κλήσης, τον ελέφαντα, στο 27,5% των περιπτώσεων, δηλαδή πολύ καλύτερα από ό,τι κατά τη διάρκεια μιας ανάλυσης ελέγχου που το τροφοδοτούσε με τυχαία δεδομένα, λέει ο Πάρντο.  Αυτό δείχνει, είπε ο επιστήμονας, ότι «πρέπει να υπάρχει κάτι στα καλέσματα που να επιτρέπει στο μοντέλο να καταλάβει, τουλάχιστον μερικές φορές, σε ποιον απευθυνόταν η κλήση».

Ο έλεγχος της θεωρίας για τα ονόματα των ελεφάντων στο πεδίο

Στη συνέχεια οι ερευνητές βρέθηκαν στο πεδίο προκειμένου να ελέγξουν την θεωρία τους, αν δηλαδή οι 17 ελέφαντες – όλοι θηλυκοί εκτός από έναν – θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν τα δικά τους «ονόματα» και να αντιδράσουν σε ηχογραφήσεις που περιείχαν αυτούς τους ήχους.

«Έπρεπε να βρούμε μια κατάσταση όπου ένας συγκεκριμένος ελέφαντας ήταν μόνος του ή τουλάχιστον όχι με το άτομο που είχαμε ηχογραφήσει», είπε ο Πάρντο, εξηγώντας ότι ο ίδιος και η ομάδα του έπαιζαν τις ηχογραφήσεις μέσω ηχείου. Για να ελέγξουν την θεωρία τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν διαφορετικές ηχογραφήσεις σε διαφορετικές ημέρες. Ανάλογα με την ημέρα, ο ελέφαντας, είτε άκουγε μια ηχογραφημένη κλήση που αρχικά απευθυνόταν σε αυτόν, είτε άκουγε ένα άλλο κάλεσμα από τον ίδιο ελέφαντα που δεν προοριζόταν για αυτόν.

Όπως αποδείχθηκε, οι ελέφαντες γενικά έδειχναν να γνωρίζουν πότε ένα μήνυμα προοριζόταν πραγματικά γι’ αυτούς, γεγονός που υποδηλώνει ότι περιείχε κάτι σαν όνομα. Όταν άκουγαν αυτές τις κλήσεις, πλησίαζαν πιο γρήγορα το μεγάφωνο. Επίσης, εξέφραζαν μια απάντηση πιο γρήγορα και έκαναν περισσότερους ήχους απάντησης.

Τι μένει να μελετηθεί για τα «ονόματα» των ελεφάντων 

Δεν είναι σαφές ακόμα αν όλοι οι ελέφαντες χρησιμοποιούν το ίδιο «όνομα» όταν απευθύνονται στον ίδιο παραλήπτη. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν επίσης αν οι ελέφαντες μιλούν ο ένας για τον άλλον στο τρίτο πρόσωπο. «Χρησιμοποιούν ποτέ το όνομα κάποιου όταν δεν είναι εκεί;» αναρωτιέται ο Pardo.

Ο Καρλ Μπέργκ ένας βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Ρίο Γκράντε Βάλεϊ που δεν συμμετείχε στην ίδια έρευνα, σημείωσε ότι τα ζώα που χρησιμοποιούν ήχους που μοιάζουν με ονόματα όπως οι άνθρωποι, τα δελφίνια, οι παπαγάλοι και τώρα οι ελέφαντες, είναι όλα ευφυή, μακρόβια κοινωνικά ζώα που ζουν σε σταθερές ομάδες.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα αυτά τα ζώα χρησιμοποιούν τα ονόματα με τους ίδιους ακριβώς τρόπους.

«Οι άνθρωποι μπορεί να υποθέσουν ότι τα ονόματα των ελεφάντων λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως τα ανθρώπινα ονόματα, κάτι που δεν είναι απαραίτητα αλήθεια», είπε ο Πράντο.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -