Όλη η Αλήθεια για τα Λιοντάρια και τις Τίγρεις του Προμαχώνα

Δείτε επίσης

Ομάδα Best News
Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Στις 13 Ιουνίου εντοπίστηκαν στο τελωνείο του Προμαχώνα δύο λιοντάρια και δύο τίγρεις που εισήλθαν με φορτηγό στο ελληνικό έδαφος κλεισμένα σε μικρά κλουβιά.

Το ρεπορτάζ, το οποίο αποδείχτηκε λάθος, ανέφερε ότι τα άγρια αυτά ζώα, είχαν προορισμό τη Μύκονο: « Mετά από έλεγχο… διαβατηρίου και των σχετικών εγγράφων διαπιστώθηκε η νομιμότητα της κατοχής τους και συνέχισαν το ταξίδι για το «νησί των ανέμων».

Όπως είναι λογικό, ξεκίνησαν φυσικά οι αντιδράσεις από το φιλοζωικό χώρο. Η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, κα Νατάσα Μπομπολάκη, με ανάρτησή της στο Facebook ζήτησε την άμεση παρέμβαση εισαγγελέα. Λογικό καθώς επρόκειτο για άγρια ζωή. Και οι νόμοι σε αυτήν την περίπτωση είναι συγκεκριμένοι.

Στη συνέχεια ο προϊστάμενος του Τελωνείου Ευζώνων, κ. Γιάννης Καρακασίδης, δήλωσε ότι τα ζώα αυτά, ξεκίνησαν τη διαδρομή τους από τη Σλοβακία και δεν είχαν προορισμό τη Μύκονο αλλά την Αλβανία τελικά! Όμως πέρασαν αναγκαστικά από την Ελλάδα γιατί δεν υπήρχε σε όλα τα συνοριακά σημεία κτηνιατρικός έλεγχος, που απαιτούνταν σε αυτή την περίπτωση. Έτσι, αναγκαστικά μπήκαν για λίγο στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα και στη συνέχεια βγήκαν από τους Ευζώνους.

Η κα Μάρσα Δημοπούλου, Ειδική Γραμματέας για τα Ζώα Συντροφιάς, έμπειρη και εξειδικευμένη στο Δίκαιο των Ζώων δικηγόρος αλλά και γνωστή ακτιβίστρια, δήλωσε:

«Θέλω να τονίσω ότι τα άγρια ζώα που εντοπίστηκαν σε συνοριακό σταθμό της χώρας μας, όπως απεδείχθη, ουδέποτε είχαν ως προορισμό το νησί της Μυκόνου. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που απαγόρευσε την είσοδο τσίρκο με χρήση ζώων στο έδαφός της και, σύμφωνα με το νόμο 4830/2021, τα άγρια ζώα δεν μπορούν επ’ ουδενί να γίνουν ζώα συντροφιάς.

Πιο συγκεκριμένα, εχθές, κατόπιν επαφών με όλους τους αρμόδιους φορείς και επικοινωνίας με το συνοριακό σταθμό υγειονομικού – κτηνιατρικού ελέγχου Ευζώνων (ΣΥΚΕ) και τη Διευθύντρια της υπηρεσίας κυρία Στεργιοπούλου για το θέμα της εισόδου στη χώρα μας των τεσσάρων άγριων ζώων, δύο λιονταριών και δύο τίγρεων, υπήρξε ενημέρωση και διευκρινίσεις ότι ακολουθήθηκε η πάγια διαδικασία που ακολουθείται σε συναφείς περιπτώσεις.

Ήταν σε γνώση των αρμοδίων κτηνιάτρων του συνοριακού σταθμού εδώ και 20 ημέρες και είχαν αποσταλεί και όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα για τη μεταφορά των ζώων, σύμφωνα με τη σύμβαση CITES, για το σχετικό προέλεγχο.

Χώρα αποστολής των ζώων ήταν η Σλοβακική Δημοκρατία και συγκεκριμένα ο ζωολογικός κήπος της Σλοβακίας Wild Parκ, στην περιοχή Velka Lomnica, και τόπος προορισμού ο Δήμος Τιράνων στην Αλβανία.

Ελέγχθηκαν εξονυχιστικά τα έγγραφά τους και έγινε επίσης έλεγχος στο μεταφορικό μέσο. Στα ζώα δόθηκε νερό, ελέγχθηκε η κατάστασή τους και συνέχισαν για τον τελικό προορισμό τους που ήταν η Αλβανία και όχι η Ελλάδα. Η υγειονομική – κτηνιατρική υπηρεσία του τελωνείου Ευζώνων ενημερώθηκε για την ασφαλή άφιξή τους στην Αλβανία και έχει αποσταλεί και φωτογραφικό υλικό. Τα ζώα έχουν ήδη φθάσει στον προορισμό τους. Ως χώρα δεν έχουμε το δικαίωμα να εμποδίσουμε τη μετακίνηση ζώων που φέρουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και η μετακίνηση και ο σκοπός της μετακίνησής τους είναι νόμιμος.»

Σε Διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου προχωρά  την Πέμπτη 23 /06  στις 12μμ η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία- ΠΦΠΟ για το περιστατικό και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της:
“1. Αποκαλύπτουμε τα κενά της υπόθεσης αυτής και παρουσιάζουμε τις σοβαρές ενδείξεις, μετά από στοιχεία  που έχουν περιέλθει στα χέρια μας για τον προορισμό ή προορισμούς των άγριων αυτών ζώων.
2. Παρουσιάζουμε την γνώμη ειδικών στο είδος αυτό των ζώων  από την Αφρική, στους οποίους εστάλη το φωτογραφικό υλικό  που δημοσιεύτηκε με τα ζώα του Προμαχώνα σε ζωολογικό κήπο στην Αλβανία 
3. Θέτουμε εν αμφιβόλω τις δηλώσεις του ΥΠΕΣ, που έσπευσε άρον άρον και με απίστευτη  προχειρότητα και ανευθυνότητα να δηλώσει, ότι όλα βαίνουν καλώς. Το ΥΠΕΣ είναι εντελώς  αναρμόδιο και χωρίς επιστημονικές γνώσεις για να κρίνει την νομιμότητα των εγγράφων, αφού τα λιοντάρια και οι τίγρεις δεν είναι ζώα συντροφιάς και αναρωτόμαστε για τους λόγους που έγινε αυτό, αφού η αρμοδιότητα  αυτή ανήκει αποκλειστικά στο ΥΠΕΝ.
4. Ανακοινώνει τις δικαστικές ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβεί  κατά  πολλών υπευθύνων
Όποιος θα ήθελε να παρακολουθήσει την συνέντευξη, ενημερώνουμε ότι αυτή θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω του καναλιού της Ομοσπονδίας στο YouTube ή μέσω του Facebook της Ομοσπονδίας.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -