Τον τελευταίο καιρό, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζονται και μιλούν για την λεγόμενη online επιχειρηματικότητα, παρουσιάζοντας κάτι το αξιοπρόσεκτο.
Του Σταύρου Μαρινόπουλου
Έχοντας κάποιες γνωστές ατάκες στο λεξιλόγιό τους (online επιχειρηματικότητα, ευέλικτο ωράριο εργασίας, υψηλό παθητικό εισόδημα, Internet Marketing), τα άτομα αυτά (σε ηλικίες, που ποικίλουν), σε προσεγγίζουν, για να σου μιλήσουν για κάτι, το κερδοφόρο, το επιτυχημένο, που δεν πρέπει να το χάσεις. Πρόκειται για άτομα από το φιλικό σου περιβάλλον, παλιούς συμμαθητές και παλιές συμμαθήτριες, συγγενείς ή ακόμα κι αγνώστους, που ξέρουν το προφίλ σου στο Facebook ή στο Instagram ή γνωρίζουν το τηλέφωνό σου.
Συνήθως, λοιπόν, τα άτομα αυτά, ύστερα από παρουσίαση του τι προσφέρει η εταιρεία στην οποία ανήκουν (προϊόντα και υπηρεσίες) κι αφού σε έχουν πείσει να αγοράσεις κάτι από αυτά (συνήθως ένα πακέτο με μηνιαία συνδρομή), σε εγγράφουν σε εφαρμογή της εταιρείας και σε παρακινούν να μπεις σε ομαδική στο Facebook, στο Instagram ή στο Telegram, μαζί με άλλα μέλη αυτής της εταιρείας, μαζί φυσικά, με αυτούς που σε έφεραν σε επαφή με την συγκεκριμένη εταιρεία. Σε μια ομαδική, με πολλά νέα πρόσωπα, να γίνονται μέλη της (αλλά και της εταιρείας), με κάποιους εξ αυτών να λένε ότι θα αφοσιωθούν ολοκληρωτικά στην εταιρεία, παρατώντας την δουλειά, που μέχρι τώρα έκαναν, επενδύοντας χρήματα για ένα επικερδές μέλλον.
Όμως, για μισό λεπτό… Όλα αυτά, αν τα δεις με λογική και ψυχραιμία, δεν σε προβληματίζουν κάπως; Δεν σου φαίνεται κάπως παράξενο όλο αυτό; Σαν κάτι να μην σου κάθεται καλά; Επηρεασμένος ή επηρεασμένη, ίσως, από την ακόλουθη λέξη: πυραμίδα. Μια λέξη, που την έχεις δει γραμμένη σε σχόλια σε δημοσιεύσεις τέτοιων ανθρώπων (δολώματα για νέο κόσμο), που σου μιλάνε γι’ αυτό το κάτι <<μεγάλο>>. Μια λέξη, που σε τρομάζει, καθώς σε κάνει να σκέφτεσαι ότι όλη αυτή η online επιχειρηματικότητα αποτέλεσε την ευνοϊκή ευκαιρία κάποιων να εκμεταλλευτούν τους συμπολίτες τους και την ανάγκη τους να βγάλουν χρήματα υπό αυτές τις συνθήκες, άρα, μάλλον κι εσένα! Και σε αυτήν την ιστορία, συνεχίζοντας το ίδιο τροπάρι με εκείνους, καλείσαι να γίνεις ένας εξ αυτών, με την ίδια συμπεριφορά. Κι όλα αυτά, για να κερδίσεις οικονομικά εσύ, εκμεταλλευόμενος πάλι κάποιον αφελή κι απονήρευτο.
Ένα τυπικό σχήμα πυραμίδας.
Σίγουρα, ακούγοντας όλα αυτά, δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς την κατάσταση. Πιθανότατα, θα βρεθείς σε άρνηση. <<Όχι, δεν είναι έτσι τα πράγματα!>> θα πεις. Ο εγωισμός σου δεν δέχεται κάτι τέτοιο. <<Η online επιχειρηματικότητα είναι εκεί έξω κι αποτελεί μια σπουδαία πραγματικότητα!>>. Ωστόσο, πριν βιαστείς να απορρίψεις το ενδεχόμενο να είσαι θύμα σε μια τέτοια εταιρεία (πυραμίδα), ρίξε μια ματιά σε αυτά τα 18 ύποπτα σημάδια:
- Συγκεκριμένο λεξιλόγιο σε όσους επιχειρούν να σε προσεγγίσουν (π.χ. παθητικό εισόδημα, Internet Marketing, online επιχειρηματικότητα, έξτρα εισόδημα).
- Ασάφεια στα λόγια των προαναφερόμενων (π.χ. <<Ένα φιλόδοξο project…>>, <<Έρχεται κάτι πολύ μεγάλο…>>).
- Παρακινητικός λόγος (π.χ. <<Τα καλύτερα έρχονται για όσους θα τα φέρουν!>>
- Διχαστικός λόγος (π.χ. <<Join the winning team!>>).
- Έμφαση, έως και άσκηση πίεσης για προσέλκυση νέων προσώπων (πχ. σε PROMO της εταιρείας).
- Επικρατεί ένα μυστήριο με την έδρα της εταιρείας και τα κεντρικά γραφεία της. Για παράδειγμα, ενώ δηλώνεται μια συγκεκριμένη διεύθυνση, μέσω Google Maps, μπορεί κανείς να δει ότι δεν υπάρχει κάτι εκεί με το λογότυπο της εταιρείας, ενώ υπάρχουν και ύποπτες αναφορές για νομικό πλαίσιο από περιοχές με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, που θα ευνοούσε έκνομες ενέργειες.
- Δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες πληροφορίες για τα στελέχη της εταιρείας (π.χ. τον CEO της).
- Υποσχέσεις για πολύ μεγάλο παθητικό εισόδημα.
- Κλειστές ομάδες σε Facebook, Instagram και Telegram, με όλα τα προαναφερόμενα σημάδια, αλλά και με μεγάλη εισροή νέων προσώπων, καθώς αυτό αποτελεί ύποπτο σημάδι για την διατήρηση της πιθανής απάτης, που είναι πυραμίδα κι όχι υγιής online επιχειρηματικότητα, ενώ από το Telegram η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορεί να αξιοποιήσει δεδομένα από συνομιλίες, καθώς δεσμεύεται από το υπάρχον νομικό πλαίσιο.
- Η ύπαρξη ιεράρχησης των μελών της εταιρείας με βάση τα πολύτιμα στοιχεία, που συνδέεται με προσέλκυση νέων προσώπων (π.χ. Ζαφείρι = 20 άμεσες προσωπικές εγγραφές).
- Άρνηση, ότι πρόκειται για εταιρεία <<πυραμίδα>> από άτομα, που σε προσεγγίζουν.
- Ύπαρξη ολόκληρων σεναρίων (σε μορφή ηλεκτρονικών αρχείων στην ομαδική) για την προσέλκυση καινούργιων ατόμων, με επίκληση στο συναίσθημα.
- Σου λένε, ότι οι νέοι συνεργάτες δεν γνωρίζουν τους παλαιότερους, δεν θα τους γνωρίσουν ποτέ και δεν έχουν καμία υποχρέωση απέναντί τους, καθιστώντας, όμως, έτσι, αθέατη την διαδρομή του επενδυμένου χρήματος.
- Προνόμια σε όσους κερδίσουν κάτι με PROMO της εταιρείας (π.χ. ομιλία και καρτελάκι με λουρί για VIP θέση σε συνέδρια).
- Συχνά συνέδρια σε ξενοδοχεία κι αμφιθέατρα.
- Αποφυγή δημόσιας αναφοράς του ονόματος της εταιρείας.
- Αναρτήσεις με χλιδάτο lifestyle από τους προσεγγιστές.
- Συνεχόμενες δημοσιεύσεις πάνω στην εταιρεία και στην δραστηριότητά της από τους προσεγγιστές.
Σε έναν χώρο ξενοδοχείου σαν κι αυτόν, μπορεί να διοργανωθεί ένα τέτοιο συνέδριο.
Αν όλα όσα διάβασες, σου φαίνονται κάπως γνώριμα, καταρχάς ηρέμησε. Είναι πολύ εύκολο να πανικοβληθείς, αλλά ο πανικός δεν βοηθάει κανέναν. Αντιθέτως, διατήρησε την ψυχραιμία σου, κάνε την έρευνά σου και προσπάθησε να βρεις αποδείξεις ή ύποπτες ενδείξεις, χρήσιμες στο έργο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Επίσης, επικοινώνησε με την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας στο τηλέφωνο: 210 64 76 431, με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο τηλέφωνο: 214 40 27 860, ή απευθύνσου στο κοντινότερο Αστυνομικό Τμήμα, με σοβαρά και βάσιμα επιχειρήματα πάντα.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σου πω να μην επενδύσεις έτσι απλά τα χρήματά σου, σε όποιον σου μιλάει για μια αδιευκρίνιστη ευκαιρία να βγάλεις λεφτά. Ο λαός λέει, ότι οι καιροί είναι πονηροί. Και μάλλον, δεν είναι οι μόνοι σε αυτό το σύγχρονο φαινόμενο της online επιχειρηματικότητας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΙ ΑΥΤΟ