Παναγία των Παρισίων: Το κωδωνοστάσιο ξανά ορατό, 5 χρόνια μετά την πυρκαγιά

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Best Team
Best Team
Σε αυτήν την ενότητα δημοσιεύονται άρθρα από τους σπουδαστές της κορυφαίας Σχολής Δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, New Media Studies του Σταμάτη Μαλέλη. Οι σπουδαστές υπογράφουν τα άρθρα τους υπό την εποπτεία της καθηγήτριας δημοσιογράφου Χρύσας Σαραντοπούλου για το μάθημα Αρχές Ψηφιακών Μέσων που διδάσκει στη New Media Studies. Όλα τα άρθρα των φοιτητών της Σχολής θα τα βρείτε δημοσιευμένα στο BestNews.GR .* Οι δημοσιογράφοι του αύριο βγαίνουν από τη New Media Studies. Η Χρύσα Σαραντοπούλου με την καθοδήγηση του Σταμάτη Μαλέλη, μεταλαμπαδεύει γνώση digital media, internet & social media αλλά και το πάθος της για τη δημοσιογραφία.

Η σκαλωσιά στην Παναγία των Παρισίων έχει αφαιρεθεί και στην κορυφή του καθεδρικού ναού, δεσπόζει η θέα του ανεμοδείκτη – κόκορα. Από την πυρκαγιά του 2019, σχεδόν 200 επιστήμονες από 50 εργαστήρια έχουν συμμετάσχει στις εργασίες αποκατάστασης του μνημείου.

Γράφει η Αθηνά Σκεπασιανού

Τα μυστικά που κρύβει η Παναγία των Παρισίων

Ο καθεδρικός ναός της Notre-Dame στο Παρίσι εξακολουθεί να ανακάμπτει, πέντε χρόνια μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε το σκελετό του τον Απρίλιο του 2019. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που ακολούθησαν την καταστροφή, οι επιστήμονες είχαν τη σπάνια ευκαιρία να εξερευνήσουν τα έγκατα ενός σημαντικού μεσαιωνικού ναού.

Ενώ οι ουλές σταδιακά επουλώνονται, εκατοντάδες τεχνουργήματα διατηρούνται ακόμη στο Saint-Witz (Val-d’Oise), σε ένα ειδικό κέντρο μελέτης και αποθήκευσης. Το έργο της τιτάνιας ανοικοδόμησης έφερε στο φως θησαυρούς. Παράλληλα, υπήρξε χρόνος για βελτιωμένη κατανόηση της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Τα αντικείμενα που συλλέχθηκαν δεν έχουν αποκαλύψει όλα τα μυστήρια τους.

Παναγία των Παρισίων
Antoine Bouthier Agence France-Presse

Μερικά από τα ευρήματα:

  • Δύο μολύβδινες σαρκοφάγοι 
  • Πολύχρωμα θραύσματα του παραβάν (από τον πλούσια διακοσμημένο τοίχο που χώριζε το ναό και τη χορωδία για να απομονώσει τους πιστούς από τον κλήρο, κατά τη διάρκεια των λειτουργικών τελετών).
  • Οι σκαλωσιές επέτρεψαν να δοθεί μια πιο προσεκτική ματιά στα βιτρό, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων χρονολογείται από τον 19ο αιώνα.
  • Οι επιστήμονες εκμεταλλεύτηκαν επίσης τις σκαλωσιές, που τοποθετήθηκαν και τους επέτρεψαν να ανακαλύψουν ένα δίκτυο συνδετήρων.

Σημερινά Δεδομένα

Η επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων έχει προγραμματιστεί για τις 8 Δεκεμβρίου 2024, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το καλοκαίρι. Ημερομηνία που επιβεβαιώθηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι στέγες του σηκού, η χορωδία και το κωδωνοστάσιο, η αποκατάσταση των ορόφων καθώς και οι εργασίες στα έπιπλα εσωτερικών έργων τέχνης.

Από το φθινόπωρο, η πλατεία και οι προσβάσεις θα καθαριστούν και θα αναπτυχθούν εκ νέου σε συνδυασμό με την πόλη του Παρισιού, που είναι υπεύθυνη για την αναδιάρθρωση του περιβάλλοντος, η οποία πρέπει να πρασινίσει μέχρι το 2028.

Η πλατεία του καθεδρικού ναού θα αναδιαμορφωθεί πλήρως με χώρους υποδοχής που θα εκτείνονται σε 3.000 τετραγωνικά μέτρα, αρκετά για να δεχτεί περισσότερες επισκέψεις περιορίζοντας παράλληλα τις ουρές.

Διαβάστε επίσης: 

8 λόγοι για να μάθεις γαλλικά!

Γράφει η Αθηνά Σκεπασιανού

Αθηνά Σκεπασιανού

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -