Πάνθεον: Επί πληρωμή πλέον η είσοδος στο μνημείο της Ρώμης

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Με εισιτήριο θα γίνεται πλέον η είσοδος στο Πάνθεον, το μνημείο της Ρώμης που αποτελεί τον πολιτιστικό χώρο της Ιταλίας με τους περισσότερους επισκέπτες.

Η απόφαση να γίνεται επί πληρωμή η είσοδος στο Πάνθεον βασίζεται στην κοινή λογική, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Τζενάρο Σαντζουλιάνο. «Να οριστεί ένα εισιτήριο εισόδου χαμηλού κόστους για τον πολιτιστικό χώρο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ιταλία», συμπλήρωσε.

Δεν είναι σαφές από πότε οι επισκέπτες του μνημείου θα πληρώνουν εισιτήριο. Η μέγιστη τιμή θα είναι 5 ευρώ. Η είσοδος στο Πάνθεον θα παραμείνει ελεύθερη για τους ανήλικους, τους συνοδούς σχολικών ομάδων και τους κατοίκους της Ρώμης.

Το 70% των εσόδων από τα εισιτήρια θα πηγαίνει στο υπουργείο Πολιτισμού και το 30% στη μητρόπολη Ρώμης. Τα έσοδα θα διατεθούν κυρίως για τη συντήρηση και την αποκατάσταση του 2.000 ετών κτιρίου, σημείωσε ο Σαντζουλιάνο.

Πάνθεον: «Ντροπιαστική» απόφαση λέει ξεναγός 

Η ανακοίνωση για την επιβολή εισιτηρίου στο Πάνθεον προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις τουριστών που βρίσκονταν έξω από το μνημείο.

«Αν ήταν επί πληρωμή, είναι πολύ απλό, δεν θα μπαίναμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κλάρα Ντιπόν. «Ντροπιαστική» χαρακτήρισε την απόφαση η ξεναγός Αλεσάντρα Μετζασάλμα. «Τα ιστορικά μνημεία είναι συλλογικά αγαθά και πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά σε όλους», υπογράμμισε.

«Το εισιτήριο σε τέτοια μνημεία, δημιουργεί αποκλεισμούς», είπε από την πλευρά της η Τζουλιάνα Νόβακ, τουρίστρια από την Πολωνία. Από την άλλη, ο Χιλιανός Γκουστάβο Ρόχας έκρινε πως «έχει νόημα» η πληρωμή για την είσοδο σε ένα κτίριο όπως το Πάνθεον. «Για τη συντήρησή του, χρειάζονται χρήματα», συμπλήρωσε.

Με την άποψη αυτή συμφώνησε η Ισπανίδα τουρίστρια Ρόζερ Γκαρθία. «Αν τα χρήματα προορίζονται για τη συντήρηση, για τους ανθρώπους της περιοχής που υποφέρουν από τον μαζικό τουρισμό, τότε γιατί όχι», δήλωσε. Μέχρι τώρα είναι δωρεάν η είσοδος σε σχεδόν όλες τις εκκλησίες της Ρώμης, ανάμεσά τους η βασιλική του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό.

Το Πάνθεον χτίστηκε με εντολή του Αγρίππα τον 1ο αιώνα π.Χ. Υπέστη ζημιές από πολλές πυρκαγιές και ξαναχτίστηκε πλήρως επί Αδριανού, στις αρχές του 2ου αιώνα.

Αρχικά το Πάνθεον- που έχει τρούλο με διάμετρο 43 μέτρων- ήταν ένας ναός αφιερωμένος σε όλες τις αρχαίες θεότητες. Μετατράπηκε σε εκκλησία τον 7ο αιώνα από τον πάπα Βονιφάτιο Δ’.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -