Πάρος: «Clean Blue Paros» – Το πρώτο νησί χωρίς πλαστικό!

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Χρύσα Σαραντοπούλου
Χρύσα Σαραντοπούλου
Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω!Πατήστε να δείτε περισσότερα

Η Πάρος συμμετέχει στην πρωτοποριακή πρωτοβουλία «Clean Blue Paros», που θα καθοδηγήσει και θα εκπαιδεύσει κατοίκους και επισκέπτες της Πάρου, ώστε να μη χρησιμοποιούν πλαστικά, όπως ποτήρια καφέ, καλαμάκια, μπουκάλια νερού μίας χρήσης, πλαστικές συσκευασίες φαγητού και πλαστικές τσάντες, αντικαθιστώντας τα με εναλλακτικές λύσεις.

Το Common Seas, με τη πρωτοβουλία του ‘Clean Blue Alliance’, στηρίζει την προσπάθεια των νησιών παγκοσμίως, στην επίλυση του προβλήματος των πλαστικών απορριμμάτων από την πηγή, μέχρι την κατάληξή τους στη θάλασσα και στους ωκεανούς.

Πρόκειται για μία σύγκλιση ανάμεσα στους Common Seas, τον Δήμο Πάρου και τη WATT, που έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν, ούτως ώστε να γίνει η Πάρος το πρώτο νησί της Μεσογείου χωρίς πλαστικά απορρίμματα και συγχρόνως πρωτοπόρος παγκοσμίως στον αγώνα εναντίον του πλαστικού στις θάλασσές μας.

ανακύκλωση Πάρος
Πάρος

Την πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία του ‘Clean Blue Paros’, υποστηρίζουν το Cyclades Preservation Fund, και το World Wildlife Fund (WWF) Ελλάς. Το ‘Clean Blue Paros’ θα καθοδηγήσει και θα συμβάλλει με προγράμματα εκπαίδευσης για τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες της Πάρου. Θα εντοπίσει και θα επενδύσει σε λύσεις που θα έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην εξάλειψη και μείωση των πλαστικών απορριμμάτων που εντοπίζονται στις θάλασσες της Πάρου ώστε όλοι μαζί, να συνδράμουν στην αποτελεσματική μείωση των πλαστικών απορριμμάτων και της ρύπανσης.

Η Διευθύντρια του Common Seas, Jo Royle, η οποία καθοδήγησε και σχεδίασε την πρωτοβουλία, υπογράμμισε, «Η καταπολέμηση της ρύπανσης των θαλασσών μας από τα πλαστικά είναι καθήκον μας για το περιβάλλον, την οικονομία και ουσιαστικά για την υγεία μας. Έχουμε βρει εξαιρετικούς συνεργάτες ανάμεσα στους κατοίκους της Πάρου. Αναγνωρίζουμε ότι οι αλλαγές που θα υλοποιηθούν στην εξάλειψη πλαστικών απορριμμάτων στο νησί τους, θα συνεισφέρουν στη μετάβαση τους σε μια κυκλική οικονομία, στην επίτευξη των ‘Δεσμεύσεων της ΕΕ για το Κλίμα’ και τους ‘Στόχους του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη.»

Το ‘Clean Blue Paros’, που ήδη υποστηρίζεται από 40 τοπικές επιχειρήσεις της Πάρου, στοχεύει να μειώσει τα πλαστικά απορρίμματα πλαστικά κύπελλα του καφέ, τα καλαμάκια, μπουκάλια νερών, συσκευασίες φαγητού και πλαστικές τσάντες με εναλλακτικές λύσεις. Η ομάδα του ‘Clean Blue Paros’ θα ελέγξει και θα καταγράψει το ποσοστό του πλαστικού που ανακυκλώνεται, ενώ ο Δήμος θα εφαρμόσει την διαλογή στην πηγή για τα πλαστικά απορρίμματα.

Ερωτηματολόγιο

Όπως πέρσι τέτοιο καιρό, έτσι και φέτος, ο Ιούλιος κι ο Αύγουστος είναι οι μήνες που ο Δήμος Πάρου και η Common Seas σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης & Προϊόντων του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, διενεργούν την Κοινωνική Ερευνά του προγράμματος Clean Blue Paros.

Θα βρείτε το ερωτηματολόγιο στα ελληνικά στον παρακάτω σύνδεσμο. Θα ήταν χαρά μάς αν συμμετέχετε στη έρευνα και θελήσετε να την μοιραστείτε με φίλους και γνωστούς που αγαπούν την Πάρο.

Δείτε ακόμη:

Μένουμε σπίτι χωρίς πλαστικά μιας χρήσης

Μένουμε σπίτι χωρίς πλαστικά μιας χρήσης

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -