Πλεύρης: Δωρεάν τα φάρμακα για την πρόληψη από τον HIV

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Δωρεάν, σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, θα διατίθενται προληπτικά φάρμακα για τον ιό HIV όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Σε αυτή τη φάση δημιουργούμε τις κατηγορίες, τις οποίες θα αποζημιώνει πλήρως ο ΕΟΠΥΥ και παράλληλα θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο σε όσους δεν έχουν ενδείξεις, να μπορούν να το λαμβάνουν ως προληπτικό μέτρο», δήλωσε ο κ. Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Γιατί prep. Η σημασία της πρόληψης για την αντιμετώπιση του HIV».

Αυτό σημαίνει ότι πολίτες θα μπορούν να λάβουν την αγωγή δωρεάν, ενώ άλλοι θα την πληρώνουν είτε από την τσέπη τους, είτε με μικρή συμμετοχή. «Πρόκειται για αυτονόητα πράγματα κοινής λογικής και είναι ντροπή για την πολιτεία που δεν το είχε κάνει μέχρι τώρα», ανέφερε ο υπουργός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» είπε ότι υπάρχουν δύο τρόποι λήψης της προφυλακτικής αγωγής.

Η πρώτη αφορά την καθημερινή λήψη ενός χαπιού, ενώ η δεύτερη την λήψη προν την σεξουαλική επαφή. Σε αυτή το άτομο λαμβάνει δύο χάπια από 2 έως 24 ώρες πριν την σεξουαλική επαφή και εν συνεχεία Παρόλο που ο πρώτος τρόπος λήψης έχει μελετηθεί περισσότερο και οι δύο δείχνουν να είναι αποτελεσματικοί στην πρόληψη της μετάδοσης του ιό HIV.

Παράλληλα, όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να πάρουν τα φάρμακα, θα περνούν από αξιολόγηση από ειδικούς γιατρούς.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -