ΕΡΓΑΣΙΑ

Ποιοι επαγγελματίες και πώς κερδίζουν έκπτωση 25% στον ΕΦΚΑ

Η γενική αρχή για την έκπτωση 25% στον ΕΦΚΑ είναι να έχουν πληρωθεί οι εισφορές του Ιανουαρίου 2020. Αυτό ορίζει το υπουργείο Εργασίας και αφορά, κατά τη δικηγόρο Ολυμπία Νικολοπούλου, «όλους τους επαγγελματίες, είτε αυτοί έχουν κλείσει την επιχείρησή τους µε κρατική εντολή είτε ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους είτε δεν έχουν κλείσει ούτε πλήττονται».

Ειδικά, όσα πρέπει να γνωρίζουν οι επαγγελματίες είναι τα εξής:

Μέχρι πότε έπρεπε να αποπληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές Φεβρουαρίου για να τύχουν της έκπτωσης 25%;

Έως τις 10 Απριλίου. Η έκπτωση μειώνει την ελάχιστη εισφορά από τα 220 στα 165 ευρώ.

Το μέτρο αφορά όλους τους αυτοτελώς απασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες;

Αφορά όσους πλήττονται από τον ιό ή όχι. Όσοι πλήττονται μπορούν να καταβάλουν τις εισφορές Φεβρουαρίου και Μαρτίου σε 4 μηνιαίες δόσεις από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Αφορά και επιστήμονες;
Ασφαλώς, ανεξαρτήτως αν εντάσσονται σε ΚΑΔ πληττόμενων δραστηριοτήτων. Η δυνατότητα, όμως, της 4μηνης παράτασης από τον 9ο/2020 σε 4 δόσεις ισχύει µόνο αν εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.

Χάνεται η έκπτωση αν έχουν ήδη πληρωθεί οι εισφορές του Φεβρουαρίου 2020 πριν από την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων;

Οι πληρωμές µε τους παλαιούς κωδικούς πληρωμής θεωρούνται πληρωμές που αφορούν εισφορές του 2019. Άρα, αν κάποιος θέλει να έχει έκπτωση 25%, πρέπει να πληρώσει έως 10 Απριλίου. Το ποσό που έχει καταβληθεί θα πιστωθεί και θα του επιστραφεί μεταγενέστερα.

Αν κάποιος πλήρωσε τις εισφορές Φεβρουαρίου πριν από την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων, χάνει την έκπτωση του 25%;

Και εδώ η διαφορά θα πιστωθεί. Τι προκύπτει για όσους έχουν πιστωτικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση των εισφορών τους; Η εκκαθάριση θα γίνει από Μάιο μέχρι Ιούνιο. Οι επιστροφές δεν έχουν έκπτωση 25%.

Στην περίπτωση που κάποιοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και παράλληλα μισθωτοί, στους οποίους δεν έχουν αναρτηθεί τα ειδοποιητήρια, έχουν μείωση;

Η ανάρτηση θα γίνει στα τέλη Απριλίου. Με την ανάρτηση θα διευκρινισθεί αν θα παρασχεθεί δυνατότητα καταβολής µε μείωση κατά 25%.

Με τα µέλη εταιρειών τι ισχύει;

Η έκπτωση 25% ή οι δόσεις ισχύουν για όσους καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές µε το σύστημα των µη μισθωτών, είτε είναι αυταπασχολούμενοι είτε µέλη εταιρειών.

Ισχύουν για τους δικηγόρους και τα στελέχη δικηγορικών εταιρειών;

Ασφαλώς.

Η έκπτωση ισχύει και για το ΕΤΕΑΕΠ;

Ασφαλώς, αν ανήκει στους πληττόμενους, αφού η έκπτωση 25% αφορά κύρια σύνταξη, ασθένεια, επικούρηση, Εφάπαξ και ανεργία.
Επηρεάζεται η μελλοντική σύνταξη από τη μείωση του 25%; Θα λαμβάνονται υπόψη οι καταβαλλόμενες μειωμένες εισφορές, µε ελάχιστη επίπτωση.

Η έκπτωση 25% είναι προαιρετική;

Ασφαλώς. Όσοι επιθυμούν μπορούν να καταβάλουν το 100% των εισφορών τους, καθώς η μείωσή τους θα ληφθεί υπόψη στον υπολογισμό των μελλοντικών συντάξιμων υποδοχών.

Για τις εισφορές Μαρτίου 2020 τι ισχύει;

Να έχουν εξοφληθεί επιπλέον και οι εισφορές Φεβρουαρίου 2020, χωρίς την παραπάνω έκπτωση, μέχρι και την ημερομηνία καταβολής των εισφορών Μαρτίου 2020, χωρίς απαλλαγή στην περίπτωση αυτή από προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

Εάν δεν επιθυμούν κάποιοι την υπαγωγή τους στην παραπάνω ρύθμιση;

Θα πληρώσουν τις παραπάνω ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς την παραπάνω προβλεπόμενη μείωση, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Η μείωση 25% στις τρέχουσες εισφορές των παραπάνω μηνών πού εφαρμόζεται;

Όπου οι ασφαλισμένοι έχουν επιλέξει την ειδική ασφαλιστική κατηγορία ως νέοι επαγγελματίες και στις περιπτώσεις γυναικών ασφαλισμένων που δικαιούνται μείωση της εισφοράς κύριας ασφάλισης.

Τι ισχύει για δικηγόρους;

Αν η προβλεπόμενη παρακράτηση επί των γραμματίων προείσπραξης, για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2020, υπερβαίνει τη μηνιαία εισφορά που προκύπτει κατ’ εφαρμογή της παρούσας υπουργικής απόφασης, το επιπλέον ποσό συµψηφίζεται µε την ετήσια ασφαλιστική οφειλή.

Η μείωση 25% στις εισφορές Φεβρουαρίου-Μαρτίου πού δεν εφαρμόζεται;

Σε περιπτώσεις που για την ασκούμενη δραστηριότητα προκύπτει προαιρετική, µη υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση και σε περιπτώσεις που, μετά τη διακοπή της υποχρεωτικής ασφάλισης, ο ασφαλισμένος έχει αιτηθεί την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισής του.

⇒Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα καλά νέα των ημερών από το πρώτο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

Πηγή: parapolitika.gr


Σχετικά άρθρα

Back to top button