ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Πολιτισμός: Εναλλακτικοί τρόποι πρόσβασης μέσω του διαδικτύου

Μένουμε σπίτι, αλλά ο Πολιτισμός αναδείχθηκε, λόγω των αναγκαίων περιορισμών που επιβλήθηκαν, σε καταφύγιο των πολιτών.

 • Το ΥΠΠΟΑ συγκρότησε μια δεξαμενή πολιτιστικού υλικού, που έχει δημιουργηθεί από τις υπηρεσίες και τους εποπτευόμενους φορείς του. Περιλαμβάνει υλικά από το  τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα -μνημεία, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, εκδόσεις-  αλλά και από δράσεις που προσφέρονται στον πολίτη, καλύπτοντας ιστορικές επετείους και σύγχρονες  πολιτιστικές παραγωγές.  Η δεξαμενή εμπλουτίζεται  συνεχώς με νέο υλικό.
 • Το ΥΠΠΟΑ με την πολύτιμη συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης -στο σκέλος της τεχνικής υποστήριξης- θα παρουσιάσει  την πλατφόρμα Πολιτισμούγια να ενημερώνει και να συνδέει τους πολίτες με καθημερινά δρώμενα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα θα αναρτά τις πολιτιστικές δραστηριότητες των εποπτευόμενων φορέων, των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των Μουσείων του ΥΠΠΟΑ. Ενδεικτικά, δράσεις που διατίθενται ή θα προσφέρονται, πολύ σύντομα, δωρεάν στους θεατές:
  • Εθνικό Θέατρο: Διαδικτυακή προβολή των παραστάσεων Μακμπέθ, Hotel Éternité, Χίλιες και Μια Ιστορίες (παιδική σκηνή)
  • Εθνική Λυρική Σκηνή: Εικονικό και Εκπαιδευτικό Μουσείο Όπερας και Εκπαιδευτικά Προγράμματα για την Όπερα.
  • Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Κάθε Παρασκευή η ΚΟΑ αναρτά στο YouTube μία παλιά αγαπημένη της συναυλία.
  • Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης: Η ΚΟΘ έχει αναρτήσει στο κανάλι της, στο YouTube, συναυλίες και αποσπάσματα συναυλιών, ενώ και μέσω του WebTV της ΕΡΤ είναι διαθέσιμες παλιές συναυλίες της.
  • Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Στο Facebook του Μεγάρου, κάθε Σάββατο  μουσική από τις μεγάλες αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης, σε συνεργασία με το European Concert Hall Organization (ECHO).
  • Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Παραστάσεις και παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στο κανάλι του στο YouTube.
  • Ωδείο Αθηνών: Η θεματική συναυλία με τίτλο «Η Επανάσταση του 1821 μέσα από τη μουσική», που πραγματοποιήθηκε στις 26/2/20 στο Ωδείο Αθηνών, είναι διαθέσιμη χάρη στην πολύτιμη συνδρομή και συνεργασία με την διαδικτυακή πλατφόρμα Blod.gr του Ιδρύματος Μποδοσάκη
  • Εθνική Πινακοθήκη: Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν ψηφιακά στη μόνιμη συλλογή ζωγραφικής και γλυπτικής καθώς και να παρακολουθήσουν ειδικά σχεδιασμένες ψηφιακές παρουσιάσεις.
  • Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Προσφέρεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «ΕΜΣΤ στο σπίτι» μέσω των σελίδων του Μουσείου στο Facebook και στο Instagram. Ενθαρρύνονται τα παιδιά να δημιουργήσουν δικά τους έργα εμπνευσμένα από τη συλλογή του ΕΜΣΤ
  • MOMus: Στις σελίδες του MOMus, στο Facebook και στο Instagram, έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα “MOMus Resilience Project – 30 ημέρες”. To MOMus, παραμένοντας κοινωνικά ενεργό και στη σημερινή συνθήκη, συστήνει επιλεγμένα έργα από τις εκθέσεις του και από τις συλλογές του. Κάθε έργο συνοδεύεται από ένα κείμενο-αφήγημα που στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση του και στην ανάδειξη της διαχρονικότητας της τέχνης.
  • Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:
   • To Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προβάλλει στο κανάλι του στο YouTube δωρεάν μικρού μήκους ταινίες που υπογράφουν οι σκηνοθέτες οι οποίοι συμμετείχαν στην ενότητα «Meet the Future» του 60ού  Φεστιβάλ, τον Νοέμβριο του 2019. Πρόκειται για σκηνοθέτες που έχουν επιλεγεί με μικρού μήκους ταινία τους, τα τελευταία πέντε χρόνια, στα προγράμματα των 13 μεγαλύτερων κινηματογραφικών φεστιβάλ του κόσμου (Κάννες, Βενετία, Βερολίνο, Λοκάρνο, Κάρλοβι Βάρι, Σαν Σεμπαστιάν, Λονδίνο, Ρότερνταμ, Νέα Υόρκη, Τραϊμπέκα, Τορόντο, Sundance, Μπουσάν) ή έχουν κερδίσει υποψηφιότητα για τα Βραβεία Όσκαρ και δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τους.
   • Στο κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube είναι διαθέσιμα και υποτιτλισμένα στα ελληνικά masterclasses που έμειναν αξέχαστα, με πρώτα αυτά του διεθνούς φήμης ελληνοαμερικανού illustrator Τζον Μαυρουδή και του θρυλικού εκπροσώπου του cult cinema, Τζον Γουότερς.
   • Το πλούσιο ψηφιακό αρχείο του Φεστιβάλ είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.myfestival.gr Επίσης εκεί βρίσκεται και η σπάνια συλλογή HELLAFFI που χαρακτηρίστηκε μνημείο από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής κληρονομιάς. Αποτελείται από κινηματογραφικές αφίσες μεγάλων διαστάσεων, προσχέδια με μολύβι, έργα με ακουαρέλα, λιθογραφίες, έργα με σινική μελάνη. Φυλάσσεται σε χώρους του Φεστιβάλ.

Ο κατάλογος των δράσεων εμπλουτίζεται καθημερινά. Οι δράσεις αυτές προστίθενται στις δράσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και αφορούν σε υλικό που έχει ετοιμαστεί από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, τα μουσεία και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.


Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button