Σάββας Χειρίδης: Λαπαροσκοπική χειρουργική στη μάχη κατά του καρκίνου

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Best Team
Best Team
Σε αυτήν την ενότητα δημοσιεύονται άρθρα από τους σπουδαστές της κορυφαίας Σχολής Δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, New Media Studies του Σταμάτη Μαλέλη. Οι σπουδαστές υπογράφουν τα άρθρα τους υπό την εποπτεία της καθηγήτριας δημοσιογράφου Χρύσας Σαραντοπούλου για το μάθημα Αρχές Ψηφιακών Μέσων που διδάσκει στη New Media Studies. Όλα τα άρθρα των φοιτητών της Σχολής θα τα βρείτε δημοσιευμένα στο BestNews.GR .* Οι δημοσιογράφοι του αύριο βγαίνουν από τη New Media Studies. Η Χρύσα Σαραντοπούλου με την καθοδήγηση του Σταμάτη Μαλέλη, μεταλαμπαδεύει γνώση digital media, internet & social media αλλά και το πάθος της για τη δημοσιογραφία.

Ο Δρ Σάββας Χειρίδης μας εξηγεί πως η λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στη μάχη κατά του καρκίνου.

λαπαροσκοπική χειρουργική

Παρευρεθήκαμε στην ομιλία του Γενικού Χειρουργού και Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας Δρ Σάββα Χειρίδη στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική γνωστή και ως ελάχιστα επεμβατική χειρουργική περιλαμβάνει τη δημιουργία μικρών τομών στην κοιλιά μέσω των οποίων εισάγονται εξειδικευμένα χειρουργικά εργαλεία και κάμερα. Έτσι πολύπλοκες επεμβάσεις πραγματοποιούνται με μεγαλύτερη ακρίβεια και ελάχιστη βλάβη των ιστών σε σύγκριση με την ανοιχτή χειρουργική.

Με τη λαπαροσκοπική αντιμετώπιση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει νωρίτερα στη καθημερινότητα του, καθώς ο χρόνος αποκατάστασης είναι μικρότερος όπως και η παραμονή στο νοσοκομείο.

Οι μικρότερες τομές οδηγούν σε λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και επιτρέπουν την ταχύτερη κινητοποίηση.

Ο κίνδυνος επιπλοκών είναι πολύ μικρότερος διότι μπορεί να αποφευχθεί η μόλυνση του τραύματος και η απώλεια αίματος  σε σύγκριση με την ανοιχτή παραδοσιακή επέμβαση.

–  Κύριε Χειρίδη, έχουμε και αισθητικά οφέλη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής  σε σχέση με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση;

Οι μικρότερες ουλές που σχετίζονται με τη λαπαροσκοπική χειρουργική είναι συχνά πιο ευχάριστες αισθητικά από τις μεγαλύτερες ουλές από ανοιχτή επέμβαση.

Οφέλη λαπαροσκοπικής  χειρουργικής
1. Μεγάλες κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η λαπαροσκοπική κολεκτομή (αφαίρεση μέρους του παχέος εντέρου) με ολική εκτομή μεσοκόλου (αφαίρεση λεμφαδένων), για τον καρκίνο του παχέος εντέρου αποφέρει ισοδύναμα ογκολογικά αποτελέσματα. Συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών μακροπρόθεσμης επιβίωσης, σε σύγκριση με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική κολεκτομή βιώνουν λιγότερο πόνο και ταχύτερη επιστροφή στη λειτουργία του εντέρου.
2. **Καρκίνος του ορθού:** Στη θεραπεία του καρκίνου του ορθού, η λαπαροσκοπική χειρουργική προσφέρει παρόμοια ογκολογικά αποτελέσματα με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, με συγκρίσιμα ποσοστά υποτροπής του όγκου και συνολική επιβίωση. Λαπαροσκοπικές τεχνικές, όπως η λαπαροσκοπική χαμηλή πρόσθια εκτομή με ολικη εκτομη μεσοορθού, έχει αποδειχθεί ότι επιτυγχάνουν καθαρά χειρουργικά όρια και επαρκή λεμφαδενικό καθαρισμό, κρίσιμους παράγοντες για την επιτυχή θεραπεία του καρκίνου του ορθού.
3. **Καρκίνος στομάχου:** Η λαπαροσκοπική γαστρεκτομή (αφαίρεση μέρους ή ολόκληρου του στομάχου) με λεμφαδενικό καθαρισμό D2 για τον καρκίνο του στομάχου έχει βρεθεί ότι είναι εφικτή και αποτελεσματική, και συγκρίσιμη με την ανοιχτή χειρουργική στην επίτευξη πλήρους εκτομής όγκου και έκτασης λεμφαδενικού καθαρισμού (μελέτη LOGICA 2021). Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση 22 κλινικών μελετών (Ιουνιος 2022), έδειξε συγκρίσιμα ποσοστά επιβίωσης μεταξύ λαπαροσκοπικής και ανοιχτής περιφερικής γαστρεκτομής για κακοήθεια στομάχου, με τα πρόσθετα οφέλη της μειωμένης απώλειας αίματος, ταχύτερης ανάρρωσης και λιγότερων επιπλοκών στη λαπαροσκοπική ομάδα.
Μετά την έλευση της ρομποτικής χειρουργικής πριν 20 χρόνια, που όπως είπαμε, αποτελεί εξέλιξη της κλασσικής λαπαροσκοπικής χειρουργικής, δημοσιεύθηκε πληθώρα μελετών που δείχνουν οτι η ρομποτική μπορεί να υπερτερεί στην εκταση του λεμφαδενικού καθαρισμού. Βασική προυπόθεση για ενα καλό αποτέλεσμα πάντως, είναι η εμπειρία της χειρουργικής ομάδας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εγκυμοσύνη: Αεροπορικό ταξίδι με ασφάλεια

*Γράφει η Φωτεινή Ανέστη

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -