Σε Αυστρία, Πολωνία και Ρουμανία οι πιο ευτυχισμένοι πολίτες στην ΕΕ

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Στην πατρίδα του Μότσαρτ είναι οι πιο ευτυχισμένοι πολίτες μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την Eurostat.

Η Αυστρία συγκεντρώνει συνολικά 7,9 στα 10 στην ετήσια δημοσίευση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας που μετρά τους «δείκτες ποιότητας ζωής».

Η χώρα στο νότιο τμήμα της Κεντρικής Ευρώπης που βρίσκεται στις Ανατολικές Άλπεις είναι μια είναι μια εύπορη χώρα οπότε η πρωτιά δεν αποτελεί έκπληξη. Οι χώρες όμως που ακολουθούν σίγουρα συγκαταλέγονται στις εκπλήξεις καθώς πρόκειται για την Πολωνία και τη Ρουμανία. Πρόκειται για σαφώς φτωχότερα έθνη γεγονός που δείχνει πως η ικανοποίηση από τη ζωή δεν βρίσκεται χρήματα. Στη βαθμολογία συγκεντρώνουν 7,7 στα 10 όσους και η Φινλανδία που καταλαμβάνει επίσης τη δεύτερη θέση.

Κατρακύλα για τη  Γερμανία

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, στις χώρες με τους πιο δυστυχισμένους ανθρώπους, μια ακόμα χώρα που αποτελεί έκπληξη είναι η Γερμανία. Ενώ έχει μία από τις ισχυρότερες οικονομίες μεταξύ των «27» κρατών – μελών της ΕΕ τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά.

Το 2021, η βαθμολογία της ήταν 7,1. Τα νεότερα στοιχεία (2022) δείχνουν ότι έχει πέσει μόλις στο 6,5. Βρίσκεται στη δεύτερη θέση από το τέλος της κατάταξης, ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία. Η βαλκανική χώρα ήταν η μόνη από τις «27» που συγκέντρωσε συνολική βαθμολογία κάτω από 6 στα 10.

Η κλίμακα κυμαίνεται από το μηδέν – απόλυτη δυσαρέσκεια – έως το δέκα – που σημαίνει ότι τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να πάνε καλύτερα. Σε όλα τα κράτη μέλη, η ικανοποίηση από τη ζωή αυξήθηκε παράλληλα με το επίπεδο εκπαίδευσης. Ο τόπος διαμονής έχει επίσης τη σημασία του αν και τα ευρήματα δεν είναι «καθαρά».

Στη Μάλτα, την Αυστρία, τη Φινλανδία, τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία και το Λουξεμβούργο οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών δήλωσαν ελαφρώς πιο ευτυχισμένοι. Αντιθέτως, στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Λιθουανία, τη Σλοβακία, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Γερμανία και τη Σλοβενία, οι κάτοικοι των πόλεων δήλωσαν ότι είναι πιο ευχαριστημένοι από τη ζωή τους.

Συνολικά, οι κάτοικοι των βόρειων και πολλών δυτικών περιοχών του μπλοκ τείνουν να είναι περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους σε σχέση με τους κατοίκους των χωρών της Βαλτικής.

Όσοι ζουν κοντά στη Μεσόγειο και στα ανατολικά τμήματα της ΕΕ ήταν κυρίως πιο δυστυχισμένοι.

Χαμηλά στην κατάταξη η Ελλάδα

Η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, τρεις από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, κυμαίνονται γύρω στο 7,1 του μέσου όρου για την ήπειρο. Η Ελλάδα είναι τρίτη από το τέλος ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία και ισοβαθμώντας με τη Γερμανία (βαθμολογία 6,5). Σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία (2021)  έχει απωλέσει 0,6 μονάδες.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -