ΕΛΛΑΔΑ

Σκοτεινό: Το χωριό που έχει κόψει οριστικά το κάπνισμα

Κι όμως υπάρχει ένα χωριό στην Κρήτη που οι κάτοικοί του έχουν απορρίψει διά παντός το κάπνισμα ενώ δεν πωλούνται τσιγάρα και οι επισκέπτες από σεβασμό δεν καπνίζουν.

Από το 1968 τσιγάρα δεν ήρθαν στο χωριό Σκοτεινό του δήμου Χερσονήσου στο Ηράκλειο της Κρήτης. Οι κάτοικοί του δεν καπνίζουν συνειδητά εδώ και πολλά χρόνια και η συνήθεια αυτή περνάει από γενιά σε γενιά. Ακόμα και οι επισκέπτες του χωριού σέβονται τον άγραφο «αντικαπνιστικό» νόμο και δεν ανάβουν τσιγάρο.

Κανείς δεν θυμάται πως σταμάτησαν όλοι το κάπνισμα, αλλά η τήρησή της από ολόκληρο το χωριό δημιούργησε μία παράδοση που οι νεότερες γενιές ακολουθούν επίσης.

Το Σκοτεινό είναι ένα καθαρό χωριό με τους κατοίκους του να δηλώνουν ότι απολαμβάνουν τον καθαρό αέρα. Και όσοι κατάγονται από το Σκοτεινό και καπνίζουν σίγουρα δεν μένουν εκεί. Μένουν σε άλλα μέρη που ακόμα η παράδοση αυτή δεν έχει την ίδια δημοφιλία.

Το καλό παράδειγμα των γονέων ακολούθησαν τα παιδιά και πάει λέγοντας, μέχρι που το Σκοτεινό κατάφερε να γίνει το πρώτο και μοναδικό χωριό της χώρας που χωρίς άνωθεν παρέμβαση απέβαλε τη συνήθεια του καπνίσματος.

Η ιδιαίτερη παράδοση του Σκοτεινού περνάει από γένια σε γενιά συνεχίζοντας την ευχάριστη εξαίρεση και το δίνοντας το θετικό παράδειγμα σε όλους όσοι θέλουν να το λάβουν.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button