Tuesday, 15 July 2025

Skoufa Gallery: Ένα μικρό διαμάντι στην καρδιά της Αθήνας

Δείτε επίσης

Best Team
Best Team
Σε αυτήν την ενότητα δημοσιεύονται άρθρα από τους σπουδαστές της κορυφαίας Σχολής Δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, New Media Studies του Σταμάτη Μαλέλη. Οι σπουδαστές υπογράφουν τα άρθρα τους υπό την εποπτεία της καθηγήτριας δημοσιογράφου Χρύσας Σαραντοπούλου για το μάθημα Αρχές Ψηφιακών Μέσων που διδάσκει στη New Media Studies. Όλα τα άρθρα των φοιτητών της Σχολής θα τα βρείτε δημοσιευμένα στο BestNews.GR . * Οι δημοσιογράφοι του αύριο βγαίνουν από τη New Media Studies. Η Χρύσα Σαραντοπούλου με την καθοδήγηση του Σταμάτη Μαλέλη, μεταλαμπαδεύει γνώση digital media, internet & social media αλλά και το πάθος της για τη δημοσιογραφία.

Ένα διαμάντι στην καρδιά του Συντάγματος για την ακρίβεια. Η επίσκεψη στη Skoufa Gallery δίνει μια νότα καλαισθησίας και αισιοδοξίας. Πρόκειται για έναν μίνιμαλ χώρο που φιλοξενεί έργα καλλιτεχνών και δίνει τροφή για σκέψη.

Γράφει η Αθηνά Σκεπασιανού

Στην ελληνική γλώσσα, η λέξη τέχνη περιλαμβάνει οποιαδήποτε διαδικασία για την παραγωγή κάποιου προϊόντος. Το προϊόν αυτό είναι αποτέλεσμα της ψυχικής δραστηριότητας ή δημιουργίας που είναι σημαντικές εξαιτίας της έλξης που προκαλεί στα ανθρώπινα συναισθήματα. Διεγείροντας τον νου ή και το συναίσθημα, η τέχνη προκαλεί συγκίνηση αλλά συνάμα διχάζει και γίνεται αφορμή για κριτική.

Η Skoufa Gallery λοιπόν, αποτελεί ένα από αυτά τα σημεία, όπου μπορεί κανείς να προβληματιστεί, να συζητήσει και να αποκομίσει κάτι το μοναδικό.

Λειτουργεί από το 1981, παρουσιάζοντας σύγχρονη ελληνική ζωγραφική. Ξεκινώντας με τους καλλιτέχνες της γενιάς του ’30, σημαντικούς, καθιερωμένους, περνά στις επόμενες γενεές της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Στόχος της Skoufa Gallery είναι να καλύπτει όσο το δυνατόν καλύτερα τον πολυμορφικό χαρακτήρα της τέχνης της σύγχρονης εποχής.

Φιλοξενεί όψεις και απόψεις στη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη χαρακτική, τις κατασκευές, τα κεραμικά κα.

Στις 6 Απριλίου, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η ατομική έκθεση της Τίνας Καραγεώργη με τίτλο “Future Perfect”. Ένας τίτλος που δίχασε. Future Perfect: «Μέλλων Τετελεσμένος / Μέλλον Τετελεσμένο» ή (σαρκαστικά) «Μέλλων Τέλειος / Μέλλον Τέλειο». Η προτίμηση στην αγγλική εκδοχή οφείλεται ακριβώς στην αμφισημία της.
Η ελληνική εκδοχή, «Μέλλον Τετελεσμένο», στον μέλλοντα χρόνο, είναι αδιάλλακτα οριστική, χωρίς περιθώριο για άλλη ερμηνεία.

Όπως δηλώνει η ίδια η δημιουργός:

Το θέμα μου είναι ο χρόνος ως διάσταση και ως κατάσταση της φύσης που κινδυνεύει, της φύσης με μέλλον τετελεσμένο. Στο απαρέγκλιτο «Θα έχουν εξαφανιστεί», προσπαθώ να αντιτάξω την ελπίδα ενός μέλλοντα διαρκείας:
«Θα υπάρχουν», «θα επιβιώσουν».

skoufa gallery

Η θεματολογία της: Τα λουλούδια, τα φύλλα, η φύση που μας περιβάλλει, όλα τούτα γίνονται εσωτερικές καταστάσεις. Βρίσκονται σε μια άχρονη κατάσταση διάρκειας. Όλα τούτα θα μπορούσαν να είναι πλέον αναμνήσεις.

skoufa gallery

Μια σειρά έργων από χειροποίητα χαρτιά και μια σειρά γλυπτών έργων των τελευταίων 2 χρόνων.

skoufa gallery

Επόμενος καλλιτέχνης του οποίου τα έργα φιλοξενούνται, ο Γιώργος Χαδούλης.

Τίτλος της έκθεσής του, Νέα τοπία, η οποία εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024, στις 19:30 και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Μαΐου 2024.

gallery

Στην ενδέκατη ατομική του έκθεση στην Skoufa Gallery, παρουσιάζει μια σειρά είκοσι νέων έργων, τα οποία έχει φιλοτεχνήσει τα τελευταία τρία χρόνια. Συνίστανται από λάδια σε καμβά μεγάλων διαστάσεων και έργα με μελάνια σε χαρτί. Η θεματική τους αντλείται από τοπία βαθιά ριζωμένα στη μνήμη του καλλιτέχνη, τοπία που έχει ζήσει και εξερευνήσει. Με τη δική του χαρακτηριστική γραφή μας μεταφέρει σε έναν κόσμο που μπορεί κανείς να περιπλανηθεί και να αναζητήσει τις δικές του προσωπικές αναμνήσεις.
Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο καλλιτέχνης : «Τα τοπία αυτά είναι βασισμένα σε πραγματικά τοπία αλλά είναι ζωγραφισμένα ελεύθερα. Τα γνωρίζω καλά, έχω βουτήξει απ’τα βράχια στις θάλασσες τους, ξέρω πότε είναι κρύα ή ζεστά τα νερά τους. Έχω ξαπλώσει στη σκιά των πεύκων. Έχει κολλήσει ρετσίνι από τα πεύκα αυτά στο μαγιό μου. Ξέρω πόσο ξέρα είναι τα στάχυα κάτω από αυτά. Έχω δει το φεγγάρι να σηκώνεται πίσω από τους λόφους αυτούς και σκέφτομαι πόσοι πριν από μένα θα έχουν νιώσει όλα αυτά όπως εγώ και πόσοι μετά από μένα».
skoufa gallery

Πληροφορίες για την Skoufa Gallery:

Αθήνα                                               Σύνταγμα

Σκουφά 4                                           Μητροπόλεως 15
Κολωνάκι, 106 73                               Σύνταγμα, 10557
Αθήνα                                                2111133007

210 3643025                                     electraartspace@skoufagallery.gr
info@skoufagallery.gr

Δευ, Τετ: 10:00 – 16:00                   Τρι, Πεμ: 10:00 – 20:00
Τρι, Πεμ: 10:00 – 21:00                   Τετ: 10:00 – 16:00
Παρασκευή: 10:00 – 20:00               Παρ: 10:00 – 19:00
Σάββατο: 10:30 – 16:00                   Σάββατο: 10:00 – 15:00
Κυριακή κλειστά                               Κυριακή, Δευτέρα κλειστά

Γράφει η Αθηνά Σκεπασιανού 

                                                                                                  Αθηνά Σκεπασιανού

Μπείτε στην ομάδα μας να ενημερώνεστε για όλα τα καλά νέα από το 1ο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

Ακολουθήστε το Bestnews στο Facebook [ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

spot_img
- Advertisement -
spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Newsletter

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα καλά νέα που θα σας φτιάχνουν τη μέρα!