ΒΙΒΛΙΑ

Σύμπραξη Εκδοτών: To βιβλίο να χαρακτηριστεί αναγκαίο αγαθό

H Σύμπραξη Εκδοτών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία θέτει το αίτημα της αναγνώρισης του βιβλίου ως αναγκαίο αγαθό.

Τα βιβλιοπωλεία είναι και πάλι ανοιχτά. Όχι κατ’ εξαίρεση, όχι ως καταστήματα που υπηρετούν μια βασική και αναντικατάστατη ανάγκη, αλλά μαζί με το άνοιγμα του συνόλου του λιανεμπορίου. Το βιβλίο δεν χαρακτηρίστηκε αναγκαίο αγαθό (essential), ούτε λήφθηκε υπόψη η άμεση και αυθόρμητη συμμετοχή στο ψήφισμα της Εταιρείας Συγγραφέων και της Σύμπραξης Εκδοτών που συγκέντρωσε μέσα σε μία εβδομάδα 16.500 υπογραφές.

Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία από τη στιγμή που αποδεικνύεται ότι ακόμα και οι μη φανατικοί φίλοι του βιβλίου αναγνωρίζουν ότι το βιβλίο αποτελεί πρώτιστο, βασικό και αναγκαίο αγαθό και ότι η ανάγνωση μετριάζει ή και εξαλείφει τις συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις του αναγκαστικού εγκλεισμού.

Η θεραπευτική δύναμη της ανάγνωσης έχει αναγνωριστεί επισήμως, ο όρος «βιβλιοθεραπεία» έχει καταχωριστεί επίσημα στην Ιατρική. Στη Μεγ. Βρετανία (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία) έχουν εγκαινιαστεί προγράμματα που προτρέπουν στην ανάγνωση βιβλίων αυτοβοήθειας για την καλύτερη διαχείριση της υγείας των πολιτών. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Νέα Ζηλανδία εγκαινίασε το δικό της ανάλογο πρόγραμμα που συστήνει τα βιβλία ως το ιδανικό μέσον κατανόησης και αντιμετώπισης προβλημάτων και συμπεριφορών, όπως το στρες, η κατάθλιψη, ο πανικός, οι αϋπνίες, ο θυμός.

Η Σύμπραξη Εκδοτών θεωρεί υποχρέωση της κυβέρνησης να μεριμνήσει νομοθετικά, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας για τον χαρακτηρισμό των βιβλιοπωλείων ως καταστημάτων ζωτικής ανάγκης, ώστε στο μέλλον να μην χρειάζεται να αποδεικνύουμε το αυτονόητο.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα

Το BestNews.gr σε συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό Σκοπός Ζωής και τη Ξανθή Γκούβρα Παπαδημητρίου, επ’ ευκαιρία του ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ BAZAAR τους που είναι σε εξέλιξη, σας κάνουμε δώρο ένα Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button