Η τεχνολογία τρέχει με χιλιόμετρα, ακόμα και χωρίς οδηγό! Τα αυτο-οδηγούμενα λεωφορεία έρχονται να αλλάξουν την καθημερινότητά μας! Ήδη σε ορισμένες πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής -μία εξ αυτών και τα δικά μας Τρίκαλα!– κυκλοφορούν ή έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν λεωφορεία χωρίς οδηγό που εξυπηρετούν επιβάτες χωρίς να βρίσκεται κανείς στο τιμόνι.
Τα Τρίκαλα, το 2014, έγινε η πρώτη πόλη στον κόσµο όπου δοκιµάστηκαν αυτόµατα λεωφορεία σε αστικό περιβάλλον
Πέντε χρόνια µετά τις πειραµατικές διαδροµές τους σε παγκόσµια πρώτη στους δρόµους των Τρικάλων, τα λεωφορεία χωρίς οδηγό επιστρέφουν στη θεσσαλική πόλη, µε σκοπό αυτήν τη φορά να µείνουν και να πραγματοποιούν σε µόνιµη βάση δρομολόγια αστικών συγκοινωνιών.
Η e-trikala ΑΕ, η Αναπτυξιακή εταιρεία του Δήµου Τρικκαίων που πρωτοπορεί σε εφαρµογές µε τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, προκήρυξε διαγωνισµό προµήθειας δύο αυτόµατων λεωφορείων τα οποία από τον ερχόµενο Σεπτέμβριο θα δρομολογηθούν σε δύο αστικές γραμμές.
Εφόσον το εγχείρημα πετύχει και κριθεί βιώσιμο έπειτα από ένα εξάμηνο πιλοτικής εφαρμογής του, θα καθιερωθεί σε µόνιμη βάση.
Και η Λαμία πρωτοπορεί
Την ιδέα αυτή ενστερνίζεται και ο Δήμος Λαμιέων. Το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2018 και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το Δεκέμβριο 2020 με τα αυτο-οδηγούμενα λεωφορεία να έρχονται στη Λαμία το ερχόμενο καλοκαίρι.
Καινοτόμο έργο Fabulos
Το καινοτόμο έργο Fabulos για τα αυτο-οδηγούμενα λεωφορεία (Future Automated Bus Urban Level Operation Systems), έργο προϋπολογισμού 7.775.001€ που είναι χρηματοδοτούμενο από το Horizon 2020, εστιάζει στο πώς οι πόλεις μπορούν να αξιοποιήσουν με συστηματικό τρόπο λεωφορεία χωρίς οδηγό, πλήρως ενταγμένα στην κανονική κυκλοφορία της πόλης και σε ανοικτούς δρόμους.
Πέντε ευρωπαϊκές κοινοπραξίες πέτυχαν στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού, στις οποίες παίρνουν μέρος συνολικά 16 εταιρείες από έξι ευρωπαϊκές χώρες. Στις 1 Ιανουαρίου ξεκίνησε η δεύτερη φάση του προγράμματος, στόχος της οποίας αποτελεί η τεχνική, οικονομική και οργανωτική επαλήθευση της προσφοράς κάθε κοινοπραξίας.
Τα καλύτερα concept θα αναπτυχθούν σε πρωτότυπα και θα δοκιμαστούν εργαστηριακά το φθινόπωρο του 2019, στη δεύτερη φάση. Η τρίτη φάση στοχεύει στον έλεγχο τους υπό πραγματικές συνθήκες. Αναμένεται ότι τρία πρωτότυπα θα υποβληθούν σε δοκιμές σε μικρούς στόλους αυτοματοποιημένων λεωφορείων στην Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και την Πορτογαλία από τον Μάρτιο του 2020.
Το ΜΙΤ τα «μαθαίνει» να πλοηγούνται σε αχαρτογράφητους δρόμους
Το ΜΙΤ άρχισε να αναπτύσσει τεχνολογία, η οποία μπορεί να «αναγνωρίζει» δρόμους που δεν είναι χαρτογραφημένοι, σε μια προσπάθεια να δώσει στα αυτόνομα οχήματα τη δυνατότητα να πλοηγούνται και σε αχαρτογράφητες περιοχές. Έτσι, δημιούργησε το σύστημα MapLite, το οποίο επιτρέπει στα αυτόνομα οχήματα να κινούνται σε τέτοιου είδους δρόμους, χωρίς να χρειάζονται ψηφιακούς χάρτες.