ΠΡΟΣΩΠΑ

Τανζανία: Ορκίστηκε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της χώρας

Τανζανία: Η 61χρονη Σαμία Σουλούχου Χασάν ορκίστηκε πρόεδρος της Τανζανίας και έγινε έτσι η πρώτη γυναίκα αρχηγός κράτους της χώρας.

Η αντιπρόεδρος της Τανζανίας, Σαμία Σουλούχου Χασάν, ορκίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα πρόεδρος της χώρας και έγινε έτσι η πρώτη γυναίκα αρχηγός κράτους της χώρας αυτής της ανατολικής Αφρικής έπειτα από τον θάνατο του προέδρου Τζον Μαγκουφούλι.

Τανζανία

Η 61χρονη Χασάν ορκίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, που βρίσκεται στην εμπορική πρωτεύουσα της χώρας, Νταρ ελ Σαλάμ. Ανέλαβε την προεδρία έπειτα από την ανακοίνωση του θανάτου του Μαγκουφούλι, ύστερα από πάνω από δύο εβδομάδες απουσίας του από τη δημόσια ζωή που προκάλεσαν υποψίες για την υγεία του. Σε ανακοίνωσή της η προεδρία αναφέρει ότι η Χασάν θα απευθυνθεί στο έθνος μετά την ορκωμοσία και ότι θα συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο.

Το πολιτικό της ύφος είναι αντίθετο με εκείνο του Μαγκουφούλι, ενός λαϊκιστή που είχε το παρατσούκλι “Μπουλντόζας”, ο οποίος είχε δεχτεί κριτική για την δυσανεξία του απέναντι στους διαφωνούντες, κάτι το οποίο αρνείται η κυβέρνησή του. Ο Μαγκουφούλι εμφανίστηκε για τελευταία φορά δημοσίως σε μια εκδήλωση στο Νταρ ελ Σαλάμ, στις 27 Φεβρουαρίου. Μία μέρα πριν το θάνατό του, ένα ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει τον λαό για την υγεία του προέδρου, λέγοντας ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν σε τι κατάσταση βρίσκεται.

Ο Μαγκουφούλι είχε εκφράσει σκεπτικισμό για την πανδημία και υποστήριζε ότι τα εμβόλια ήταν μια συνωμοσία της Δύσης, προκαλώντας την οργή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούσαν πολλές φήμες στη χώρα για την υγεία του 61χρονου Μαγκουφούλι και ιδίως ότι είχε προσβληθεί από κορωνοϊό.  Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ωστόσο τόνιζαν ότι ο πρόεδρος εργαζόταν κανονικά και οι πολίτες θα έπρεπε να αγνοήσουν τις φημολογίες.

Σύμφωνα με τη Χασάν, ο πρόεδρος πέθανε λόγω καρδιολογικών προβλημάτων στο νοσοκομείο Μζένα του Νταρ ελ Σαλάμ όπου νοσηλευόταν.Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button