ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θεσσαλονίκη:Μαθητές έφτιαξαν «έξυπνες» βρύσες για εξοικονόμηση νερού

Με στόχο την εξοικονόμηση νερού μαθητές και μαθήτριες του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση 2021» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece σχεδίασαν ανέπαφες βρύσες εξωτερικού χώρου.

Οι μαθητές θέλοντας να δώσουν λύση στο καθημερινό βίωμα της σπατάλης νερού στους χώρους του σχολείου αποφάσισαν να αναλάβουν δράση. Έτσι δημιούργησαν ένα εξάρτημα που τοποθετείται σε κάθε τύπο εξωτερικής βρύσης σε μερικά δευτερόλεπτα, μετατρέποντάς την σε «έξυπνη»- αυτόματη βρύση, που ανοιγοκλείνει αυτόματα με αισθητήρες κίνησης, κλειδώνει όταν δεν χρησιμοποιείται και δεν απαιτεί την επαφή του χρήστη.

Βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος που ανέπτυξε η σχεδιαστική ομάδα της μαθητικής εικονικής επιχείρησης FlowON είναι η ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες, η ανεξαρτησία από την κεντρική παροχή ρεύματος, η ευκολία εγκατάστασης, το χαμηλό κόστος και η αντικλεπτική πρόβλεψη. Η τρέχουσα διαδικασία παραγωγής του περιλαμβάνει κυρίως τρισδιάστατη εκτύπωση και συναρμολόγηση από τους ίδιους τους μαθητές- «επιχειρηματίες».«Σε μια εποχή που κινήματα πολιτών απαιτούν δημόσιες βρύσες και η Ευρωπαϊκή Ένωση (Οδηγία 2019/904/ΕΕ) επιβάλλει την εγκατάσταση κοινόχρηστων βρυσών προς δωρεάν διάθεση νερού σε χώρους συγκέντρωσης κοινού, προωθούμε τους στόχους του ΟΗΕ για καθαρό νερό, καλή υγεία και ευημερία, βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή», αναφέρουν οι μαθητές και έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την εγκατάσταση του συστήματος που ανέπτυξαν στα σχολεία, σε συνδυασμό με μια καμπάνια ευαισθητοποίησης για επιστροφή των μαθητών στο νερό της βρύσης. Ωστόσο, επιθυμούν η εφεύρεσή τους να εγκατασταθεί και σε πάρκα, παιδικές χαρές, γήπεδα, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ξενοδοχειακές και μεταποιητικές μονάδες, σταθμούς αυτοκινήτων, πρατήρια βενζίνης, μονοκατοικίες με κήπους κ.ά.

Την ομάδα της FlowON απαρτίζουν οι μαθητές: Δαβίδ Μπεγκτζανιάν- Γενικός Διευθυντής, Αδαμαντία Τσεκούρα- Υποδιευθύντρια, Μαρία Τούνη- Δ/ντρια Δημοσίων Σχέσεων, Ιωάννης Αποστολίδης-Στέλεχος τμήματος Δημοσίων Σχέσεων, Ιάσονας Φιλιππίδης- Δ/ντής Παραγωγής, Κωνσταντίνος Πατσατζάκης, Μαρκέλλα Καραγώγου-Στελέχη τμήματος Παραγωγής, Γεωργία Τρικιώνη-Δ/ντρια Πωλήσεων, Κωνσταντίνος Ξηραδάκης-Δ/ντής Marketing, Ηλίας Μπεγάλτσης, Κωνσταντίνα-Μαρία Παυλίδου, Φίλιππος Τιάγκος, Χρυσούλα Τζήκα και Σοφία Ιακωβίδου-Στελέχη τμήματος Marketing, Μαρία Τσιαούση-Δ/ντρια Οικονομικών Υπηρεσιών, Δημήτρης Τσεκούρας, Σπύρος Αθανασιάδης και Ορέστης Αναστασιάδης-Στελέχη τμήματος Οικονομικών, Ιωάννης Μανταμάς-Δ/ντής Πληροφορικής, Βασίλης Αθανασίου και Κωνσταντίνα Δόξα-Στελέχη τμήματος Πληροφορικής.Την προσπάθεια των μαθητών τους υποστηρίζουν με θέρμη οι υπεύθυνοι καθηγητές του πρότζεκτ Άννα Ματσιώρη, Ελένη Μαργαρού, Νικόλαος Τερψιάδης, ενώ τον ρόλο των συμβούλων- εθελοντών έχουν οι Ιωάννης Παπαδόπουλος και Γεώργιος Βαρελάς από την ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουν επίσης οι μαθητές στον διεθνούς φήμης designer του αυτόματου σιντριβανιού «fleet» του Λονδίνου Μ. Αναστασιάδη, στον δήμαρχο Τρικκαίων Δ. Παπαστεργίου και την καθηγήτρια του ΑΠΘ Ε. Κολοκυθά, αλλά και στους χορηγούς τους από τον ξενοδοχειακό και κατασκευαστικό χώρο (Lagaria Hotel & Apartments, ΛΑΓΑΡΙΑΣ Α.Τ.Ε.Ε.) .

Περισσότερες πληροφορίες για τη FlowON και τις «έξυπνες» βρύσες είναι διαθέσιμες στις σελίδες της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Instagram και Facebook.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα

Το BestNews.gr σε συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό Σκοπός Ζωής και τη Ξανθή Γκούβρα Παπαδημητρίου, επ’ ευκαιρία του ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ BAZAAR τους που είναι σε εξέλιξη, σας κάνουμε δώρο ένα Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button