Το 2024 καταγράφηκαν έξι θετικές περιβαλλοντικές εξελίξεις

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την απειλή της κλιματικής κρίσης, δηλαδή του μεταβαλλόμενου κλίματος όπου ζούμε.

Αλλά η απελπισία ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» ανησυχεί εξίσου τους επιστήμονες: Φοβούνται ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ηττοπάθεια και αδράνεια. Είναι λοιπόν σημαντικό να αναδεικνύονται και να μεταδίδονται οι θετικές εξελίξεις της προσπάθειας αναστροφής των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Το 2024, υπήρξαν έξι τέτοιου είδους εξελίξεις που μπορούν να μας κάνουν να ελπίζουμε για το αύριο.

1. Πτώση στα επίπεδα αερίων που καταστρέφουν το όζον

Οι ερευνητές μπόρεσαν να ανιχνεύσουν μια σημαντική πτώση στα ατμοσφαιρικά επίπεδα υδροχλωροφθορανθράκων – επιβλαβών αερίων που καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος – για πρώτη φορά, σχεδόν 30 χρόνια αφότου οι χώρες συμφώνησαν για πρώτη φορά να καταργήσουν σταδιακά τις χημικές ουσίες.

2. Δορυφόρος παρακολουθεί τους μεγάλους ρυπαντές

Ένας νέος δορυφόρος εκτοξεύτηκε τον Μάρτιο για να παρακολουθεί και να αποκαλύπτει δημόσια τους μεγαλύτερους ρυπαντές μεθανίου στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου – ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για σχεδόν το ένα τρίτο της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Επίσης, εκτοξεύτηκε ο δορυφόρος NASA/Carbon Mapper, ο οποίος μετρά τις εκπομπές CO2 και μεθανίου, παρέχοντας λεπτομερείς εικόνες από μεμονωμένες εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο.

3. Άνοιξε το μεγαλύτερο εργοστάσιο στον κόσμο για την άντληση CO2 από την ατμόσφαιρα 

Πίσω στη Γη, το μεγαλύτερο εργοστάσιο στον κόσμο για την άντληση διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα άνοιξε στην Ισλανδία.

4. Η Νορβηγία έγινε η πρώτη χώρα με πλειονότητα ηλεκτρικών οχημάτων

Η Νορβηγία έγινε η πρώτη χώρα που είχε περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα από ό,τι με φυσικό αέριο. Την ίδια ώρα, σε ένα από τα νησιά της Ιαπωνίας, άρχισε να χρησιμοποιείται μια νέα γενιά μπαταριών για να βοηθήσει στη συγκέντρωση τεράστιων ποσοτήτων καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας.

5. Ο ιβηρικός λύγκας δεν είναι πλέον «απειλούμενο είδος»

Υπήρξαν επίσης μικρές αλλά σημαντικές νίκες για τη διατήρηση των ζώων. Ο ιβηρικός λύγκας, μια ευρωπαϊκή αγριόγατα που κάποτε βρισκόταν στα πρόθυρα της εξαφάνισης, δεν ταξινομείται πλέον ως είδος «απειλούμενου» – σε αυτό που οι ειδικοί χαιρέτησαν ως «τη μεγαλύτερη ανάκτηση ενός είδους γάτας που επιτεύχθηκε ποτέ μέσω της διατήρησης».

6. Κοράκια που ζούσαν υπό αιχμαλωσία αφέθηκαν ελεύθερα στη Χαβάη

Τέλος, πέντε κοράκια της Χαβάης – σπάνια, έξυπνα πουλιά γνωστά και ως «αλάλα» – άρχισαν να πετούν ελεύθερα μετά από χρόνια αιχμαλωσίας, ως μέρος μιας ριζικής στρατηγικής διατήρησης.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -