ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το διάσημο Wish Tree της Γιόκο Όνο, στον καιρό της πανδημίας

Το Wish Tree είναι μια από τις πιο διάσημες και μακροβιότερες εγκαταστάσεις στον κόσμο. Εμπνεύστρια και δημιουργός της είναι η 88χρονη Γιόκο Όνο που ξεκίνησε με τη φύτευση ενός δέντρου το 1981, στο οποίο υπό την καθοδήγησή της οι θεατές του έργου καλούνται συνήθως να δέσουν μια γραπτή ευχή στο δέντρο εκτός από τους χειμερινούς μήνες όταν ένα δέντρο μπορεί να είναι πιο ευάλωτο.

Το Wish Tree της Γιόκο Όνο έχει στηθεί σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ και το εξωτερικό αυτά τα 40 χρόνια και περισσότερες από 1 εκατομμύριο ευχές έχουν γραφτεί σε λεμονιές, ευκάλυπτους και μυρτιές.

Η Γιόκο Όνο έχει αφηγηθεί ότι σαν παιδί συνήθιζε να πηγαίνει σε έναν ναό για να γράψει μια ευχή σε ένα λεπτό χαρτί και να το δέσει γύρω από το κλαδί ενός δέντρου. Τα δέντρα στις αυλές του ναού ήταν πάντα γεμάτα με σημειώματα επιθυμιών των ανθρώπων, που έμοιαζαν με λευκά ανθισμένα λουλούδια από μακριά.Το 2007, η Γιόκο Όνο χάρισε ένα δέντρο στο μουσείο Hirshhorn της Ουάσιγκτον που ανθίζει με τις επιθυμίες των επισκεπτών του μουσείου κάθε καλοκαίρι. Φέτος οι λάτρεις της τέχνης καλούνται να μοιραστούν φωτογραφίες των χειρόγραφων επιθυμιών τους με το μουσείο μέσω του Instagram με τα hashtags #WishTreeDC και #YokoOno.

Όπως πάντα, οι επιθυμίες θα συγκεντρωθούν στο τέλος της σεζόν, και θα θαφτούν στο νησί Videy της Ισλανδίας, στους πρόποδες της εγκατάστασης της Γιόκο Όνο Imagine Peace Tower, ένα μνημείο αφιερωμένο στον σύζυγό της, Τζον Λένον.Το μουσείο δημοσιεύει επίσης οδηγίες για να φτιάξετε το δικό σας Wish Tree στο σπίτι. Μέχρι σήμερα, το Hirshhorn έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 ευχές για το έργο, το οποίο είχε περισσότερους από ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες παγκοσμίως. Ανάμεσα στα περίφημα σημειώματα με ευχές, διάσημου καλλιτέχνες όπως ο διάσημος Ιάπωνας φωτογράφος και καλλιτέχνης Hiroshi Sugimoto, ο εικαστικός Ugo Rondinone και η εικαστικός  Michelle Stuart. Το δέντρο των ευχών στο μουσείο της Ουάσιγκτον θα παραμείνει στο μουσείο μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 






Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα

Το BestNews.gr σε συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό Σκοπός Ζωής και τη Ξανθή Γκούβρα Παπαδημητρίου, επ’ ευκαιρία του ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ BAZAAR τους που είναι σε εξέλιξη, σας κάνουμε δώρο ένα Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button