«Το Προξενείο»: Το παλιό χάνι που έγινε Μουσικό Μεζεδοπωλείο στη Στοά Κούβελου στον Πειραιά

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Ένα πανδοχείο, ένα ιστορικό χάνι στον Πειραιά μετατράπηκε σε Μουσικό Μεζεδοπωλείο και ταξιδεύει τους θαμώνες του σε άλλες εποχές! «Το Προξενείο» στη Στοά Κούβελου βρίσκεται στην πιο όμορφη και γραφική στοά του Πειραιά.

Πέτρινοι τοίχοι, πολύχρωμες ομπρέλες κρεμασμένες από τα ταβάνια, χρωματιστές ξύλινες καρέκλες και παλιακά πλακάκια στο δάπεδο, χρώμα παντού και αυθεντικές χειροποίητες αναπαλαιωμένες επιγραφές παλιών καταστημάτων.

«Το Προξενείο» στην ιστορική Στοά Κούβελου

Εσείς γνωρίζετε την ιστορία του;

Διασχίζοντας κανείς την οδό Καραολή και Δημητρίου στο κέντρο του Πειραιά, δεν μπορεί να φανταστεί… ότι το κτήριο που δεσπόζει επιβλητικά μεταξύ των δύο κεντρικών παραλλήλων, βρίσκεται εκεί από τις αρχές του 1897!

Τότε ήταν που ο Αχιλλέας Κούβελος, βλέποντας την ταχύρρυθμη ανάπτυξη που είχε ο Πειραιάς στα πλαίσια διακίνησης των εμπορευμάτων, πήρε την απόφαση να δημιουργήσει ένα χάνι, σύμφωνα με τα τότε πρότυπα.

Επισκέπτες και ταξιδιώτες επιζητούσαν ένα κατάλληλο μέρος για τη διανυκτέρευση τους που θα συνοδευόταν από πλούσια εδέσματα και ποτά.

Και αυτό δεν ήταν άλλο από το σημερινό «Προξενείο», πρώην Ρακάδικο στη Στοά Κούβελου.

«Το Προξενείο» στη Στοά Κούβελου

Στο ισόγειο του βρισκόταν το μαγειρείο αλλά και το σημείο όπου μπορούσαν οι μουσαφίρηδες να φροντίσουν τα ζώα τους.

Μεγάλη έκπληξη προξενεί το ότι η αλλαγή του από παραδοσιακό χάνι σε σύγχρονο κέντρο εμπορίου, σύμφωνα με τα τότε δεδομένα, οφείλεται στο γεωγραφικό σημείο που βρισκόταν, όπου σε απόσταση ούτε του ενός χιλιομέτρου από το μαγαζί εντόπιζε κανείς την πιάτσα για τις άμαξες.

Αυτές χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά για να διευκολύνουν τη μετακίνηση τους, με αποτέλεσμα η επισκεψιμότητα τόσο του Ρακάδικου, όσο και άλλων καταστημάτων τριγύρω, να εκτοξευθεί.

Δεν αποτελεί παράδοξο λοιπόν πως το Ρακάδικο από χάνι μετατράπηκε σε παραδοσιακό εμπορικό κέντρο. Μικρές επιχειρήσεις κάθε λογής έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση σε ένα χώρο όπου μπορούσε εύκολα να υποστηρίξει την παρουσία τους.

Και ερχόμαστε σιγά σιγά στο σήμερα του 21ου αιώνα…

Αν κανείς περίμενε ότι θα έχει διατηρήσει την χρησιμότητα του ως εμπορικό κέντρο, στα μέτρα της τωρινής εποχής, διαψεύδεται. Τη θέση των μυροπωλείων, ψιλικατζίδικων και τυπογραφείων, έχουν πάρει τα καλοσχεδιασμένα τραπεζάκια με τις ξύλινες καρέκλες γύρω τους.

Πόσο γενναία θεωρείται από κάποιον η απόφαση να μετατρέψει όλον αυτόν τον χώρο σε ταβερνάκι; Πολύ γενναία θα μπορούσαμε να απαντήσουμε και δίκιο θα είχαμε.

Ε ναι λοιπόν, το τότε Ρακάδικο πλέον έχει μετονομαστεί σε «Προξενείο» και φιλοξενεί 6 φορές την εβδομάδα αμέτρητο κόσμο.

Και ποιος καλοφαγάς δε θα ήθελε να το επισκεφτεί και να έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει την περίφημη τηγανιά κοτόπουλο ή τα κεφτεδάκια που μέχρι και οι γιαγιάδες μας θα ζήλευαν!

Οι ντόπιοι θαμώνες του επιλέγουν ποικιλία κρεατικών συνοδεύοντας τη με κόκκινο μυρωδάτο κρασί.

Και για το τέλος φυσικά δεν αφήνει παραπονεμένους τους γλυκατζήδες της παρέας. Ραβανί σιροπιασμένο και σοκολατόπιτα χειροποίητη εμφανίζονται ως διά μαγείας στα τραπέζια αυτών που ξέρουν να τιμούν τα γλυκά του ταψιού.

Πέτρινοι τοίχοι, πολύχρωμες ομπρέλες κρεμασμένες από τα ταβάνια, χρωματιστές ξύλινες καρέκλες και τραπέζια, αυθεντικές χειροποίητες και αναπαλαιωμένες επιγραφές των παλιών καταστημάτων που παραπέμπουν σε άλλη εποχή… χρώμα παντού, καλό φαγητό και καλή μουσική!

«Το Προξενείο» στην ιστορική Στοά Κούβελου

Καθημερινά από τις 13:00!!!
☎️ 210 4224412 , 6972529276
📍Καραολή και Δημητρίου 5 , Πειραιάς

Δείτε τη σελίδα του στο FACEBOOK Το Προξενείο Μεζεδοπωλείο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

“Το Προξενείο” Το πιο παραδοσιακό Μουσικό Μεζεδοπωλείο στον Πειραιά

“Το Προξενείο” Το πιο παραδοσιακό Μουσικό Μεζεδοπωλείο στον Πειραιά

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -