ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το ταχύτερο τρένο του κόσμου δεν ακουμπά σε ράγες και είναι πιο γρήγορο από αεροπλάνο

Η Κίνα αποκάλυψε ένα νέο είδος τρένου, μια υπερταχεία τύπου Maglev που μπορεί να ταξιδεύει πάνω στις ράγες με την ιλιγγιώδη ταχύτητα των 600 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει το τρένο, το οποίο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στην παραλιακή πόλη του Qingdao, το κάνει το ταχύτερο χερσαίο μέσο σε ολόκληρο των πλανήτη.

Για την κίνησή του χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις, ώστε να αιωρείται πάνω από τις ράγες, χωρίς ο συρμός να έρχεται σε επαφή με αυτές.  Η Κίνα χρησιμοποιεί αυτήν τεχνολογία περίπου δύο δεκαετίες τώρα, αλλά σε περιορισμένη κλίμακα. Η Σαγκάη έχει μία μικρή γραμμή τύπου maglev που οδηγεί σε ένα από τα αεροδρόμιά της.

Αν και δεν υπάρχουν προς το παρόν γραμμές από και προς τις μεγάλες πόλεις στην Κίνα, η Σαγκάη και η Τσενγκντού έχουν ξεκινήσει τις μελέτες.

Στα 600 χιλιόμετρα ανά ώρα, θα χρειάζονταν μόλις 2,5 ώρες για να ταξιδέψει κανείς με τρένο από το Πεκίνο στη Σαγκάη – ένα ταξίδι άνω των 1.000 χιλιομέτρων. Συγκριτικά, το ίδιο ταξίδι με αεροπλάνο θα διαρκούσε τρεις ώρες και με «απλές» υπερταχείες 5,5 ώρες.

Χώρες όπως η Ιαπωνία και η Γερμανία επίσης εξερευνούν τις προοπτικές για σιδηροδρομικά δίκτυα τύπου maglev, αν και τα υψηλά κόστη και η ασυμβατότητα με τις υπάρχουσες γραμμές και υποδομές.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button