MEDIA

Τράπεζα Πειραιώς: Θεματική έκθεση με τίτλο «Εκ-Στάσεις»

Με την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς διοργανώνεται η θεματική έκθεση Εκ-Στάσεις η οποία αφορά σε απόπειρες απεικόνισης της ελευθερίας.

Η έννοια της ελευθερίας είναι πολύπλευρη και προσφέρεται για φιλοσοφικές και λογοτεχνικές αναλύσεις. Το θέμα αφορά κυρίως στην εσωτερική ελευθερία, δηλαδή την ανεξαρτησία της σκέψης και του λόγου από τη βαρύτητα των δεισιδαιμονιών, προλήψεων, προκαταλήψεων, αυθεντιών κλπ.

Με αφορμή τον εορτασμό της δισεκατοντήριδας από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, που αφορά στην απελευθέρωση του έθνους από τον οθωμανικό ζυγό και τη δημιουργία ανεξάρτητου εθνικού κράτους, ξεχωρίζει το θέμα της ελευθερίας. 24 Έλληνες καλλιτέχνες καλούνται να παρουσιάσουν έκαστος ένα έργο που θα προκύψει από την έρευνά τους για την έκσταση που οδηγεί στην πνευματική ελευθερία ως υπέρβαση των ορίων του χώρου και του χρόνου. Η πρόκληση στην έκθεση είναι οι καλλιτέχνες να αναπαραστήσουν με τα έργα τους μία αίσθηση της ελευθερίας πέρα από τα όρια του χώρου και του χρόνου, και να εμπνεύσουν στους θεατές τη σημασία του εγχειρήματός τους.

Ο τίτλος της έκθεσης «Εκ-Στάσεις» είναι ευφυολόγημα, και λογοπαίζει με την πληθυντική εκδοχή του όρου έκστασις. Ετυμολογικά προέρχεται από το σύνθετο ρήμα εξίστημι (ἐκ + ἵστημι), που σημαίνει μία έντονη μυστικιστική εμπειρία κατά την οποία ο μύστης καταργεί την επαφή με την πραγματικότητα και τον κόσμο των αισθήσεων και επιζητεί τη μυστική ένωση με την υπερβατική οντότητα. Εδώ, έχει χαρακτήρα μίας λέξης που λειτουργεί το ίδιο στα ελληνικά και τα αγγλικά. Σημαίνει τη θεία υπέρβαση που προκύπτει όταν κάποιος βιώνει την ουσία της ελευθερίας.

Επιμέλεια έκθεσης, συγγραφή βιβλίου: Μεγακλής Ρογκάκος, ιστορικός τέχνης.

Η έκθεση διοργανώνεται με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και το Ίδρυμα Κερκυραϊκής Κληρονομιάς, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2021 θα μεταφερθεί στην Κέρκυρα.

Πληροφορίες

Ημερομηνία: Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2021

Τοποθεσία: Τήνος, Κέρκυρα

Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα

Το BestNews.gr σε συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό Σκοπός Ζωής και τη Ξανθή Γκούβρα Παπαδημητρίου, επ’ ευκαιρία του ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ BAZAAR τους που είναι σε εξέλιξη, σας κάνουμε δώρο ένα Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button