Βρετανία: Απαγόρευση σε ξένους φοιτητές να φέρνουν μέλη των οικογενειών τους στη χώρα

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι αφαιρεί από ορισμένους αλλοδαπούς φοιτητές το δικαίωμα να φέρνουν μέλη των οικογενειών τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε ένα μέτρο που λαμβάνεται στο πλαίσιο αυτών που έχουν στόχο τη μείωση της ετήσιας καθαρής μετανάστευσης.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει δεσμευτεί να μειώσει τη νόμιμη μετανάστευση. Την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι εξετάζει μια σειρά επιλογών για να μειώσει τα υψηλά επίπεδα αφίξεων, ενόψει των εκλογών που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν το επόμενο έτος.

Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τα νέα μέτρα, που αφορούν μεταπτυχιακούς φοιτητές, εκτός από αυτούς που εργάζονται σε ερευνητικά προγράμματα, θα συμβάλουν «σημαντικά» στη μείωση της μετανάστευσης και θα εμποδίσουν ανθρώπους να χρησιμοποιούν φοιτητικές βίζες ως κερκόπορτα για να αναζητήσουν θέση εργασίας στη Βρετανία.

«Έχουμε καταγράψει μια άνευ προηγουμένου αύξηση του αριθμού των μελών οικογενειών φοιτητών που εισέρχονται στη χώρα με βίζα», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν σε ανακοίνωσή της. «Αυτό είναι το σωστό που πρέπει να κάνουμε για να μας επιτραπεί να προστατεύσουμε καλύτερα τις δημόσιες υπηρεσίες μας, στηρίζοντας παράλληλα την οικονομία επιτρέποντας στους φοιτητές που συνεισφέρουν τα μέγιστα, να συνεχίσουν να έρχονται εδώ», συμπλήρωσε η υπουργός.

Τι ισχύει και τι θα αλλάξει

Η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές που σπουδάζουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα διάρκειας εννέα μηνών ή περισσότερο, να φέρνουν συντρόφους τους και παιδιά τους στη Βρετανία. Η κυβέρνηση αναφέρει ότι ο αριθμός αυτών των μελών οικογενειών φοιτητών έχει οκταπλασιαστεί από το 2019, φτάνοντας, πέρυσι, τα 136.000 άτομα.

Τα νέα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο 2024, έρχονται πριν από τη δημοσίευση των ετήσιων εκτιμήσεων καθαρής μετανάστευσης για το 2022. Για το έτος που έληξε, τον Ιούνιο του 2022 η καθαρή μετανάστευση έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών, σε 504.000. Οι αριθμοί αναμένεται να καταγράψουν μείωση στα προ της πανδημίας επίπεδα μεσοπρόθεσμα, τόνισε η Μπράβερμαν.

Τα υψηλά επίπεδα νόμιμης μετανάστευσης και οι πρόσθετες πιέσεις στις δημόσιες υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, κυριαρχούν εδώ και καιρό στον πολιτικό διάλογο της Βρετανίας. Η μετανάστευση ήταν ένα από τα κύρια θέματα που οδήγησαν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το Brexit το 2016 και τελικά στην επικράτηση της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η Βρετανία θα καταργήσει, επίσης, τη δυνατότητα των αλλοδαπών φοιτητών να αλλάζουν τις φοιτητικές τους βίζες σε βίζες εργασίες, πριν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών. Οι φοιτητικές βίζες αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο ποσοστό της μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο με 486.000 να έχουν εκδοθεί πέρυσι, πρόσθεσε το υπουργείο.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -