ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Βρετανία: Έρχονται τα «έξυπνα» φανάρια νέας γενιάς

Μια βρετανική εταιρεία ανέπτυξε τεχνολογία για «έξυπνα» φανάρια νέας γενιάς, τα οποία θα «περιμένουν» τους πεζούς που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διασχίσουν μία διάβαση.

Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί ευρυγώνιες κάμερες και τεχνητή νοημοσύνη και εντοπίζει τους πεζούς που είναι στην άκρη του πεζοδρομίου, προκειμένου να ανάβει το φανάρι για εκείνους χωρίς να χρειάζεται να πιέσουν κάποιο κουμπί.

Σύμφωνα με την εταιρεία Now Wirelessοι δήμοι θα μπορούν να προγραμματίσουν τα φανάρια να σταματούν την κυκλοφορία των οχημάτων μόνο όταν σε αυτά θα περιμένει συγκεκριμένος αριθμός πεζών. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα χρειάζεται να σταματούν κάθε λεπτό τα οχήματα, συχνά για μόνο έναν πεζό, κάτι που θα προκαλούσε κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Επίσης η τεχνολογία αυτή θα μπορεί να «προβλέπει» την πρόθεση των πεζών να περάσουν απέναντι προτού φτάσουν στο φανάρι και θα υπάρχει η δυνατότητα να σταματούν προκαταβολικά την κυκλοφορία αν χρειάζεται.

Η τεχνητή νοημοσύνη του συστήματος μπορεί να εντοπίσει τους πεζούς από απόσταση 15 μέτρων και να αναγνωρίσει τη συμπεριφορά εκείνων που θέλουν να διασχίσουν τον δρόμο έναντι εκείνων που απλά διέρχονται από το σημείο παραμένοντας στην ίδια πλευρά του δρόμου. Επίσης, σύμφωνα με την εταιρεία, το σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει ανθρώπους που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να περάσουν μια διάβαση. Αυτό μπορεί να αφορά ηλικιωμένους, γονείς με καρότσια, ή ανθρώπους με προβλήματα κίνησης ή όρασης.

Τα φανάρια θα καταγράφουν τον αργό ρυθμό προσέγγισης και θα μένουν περισσότερη ώρα αναμμένα για τους πεζούς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να περάσουν απέναντι. Η εταιρεία έχει ήδη συμφωνήσει με 40 δήμους στη Βρετανία και στην αρχή το σύστημα θα κοστίζει περίπου 2.500 λίρες για κάθε διάβαση. Η τεχνολογία θα δοκιμαστεί τους επόμενους μήνες, προτού τεθεί σε εφαρμογή τον Αύγουστο.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα

Το BestNews.gr σε συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό Σκοπός Ζωής και τη Ξανθή Γκούβρα Παπαδημητρίου, επ’ ευκαιρία του ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ BAZAAR τους που είναι σε εξέλιξη, σας κάνουμε δώρο ένα Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button