Sunday, 18 October 2025

Ξεκινάει o πρώτος εναέριος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Ξεκίνησαν οι πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή του Flyover που θα βελτιώσει θεαματικά τις μετακινήσεις των κατοίκων και επισκεπτών της Θεσσαλονίκης.

Εκκίνηση εργασιών για την κατασκευή του Flyover, του εναέριου αυτοκινητόδρομου στην Ανατολική Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης που μαζί με το Μετρό θα δώσουν τέλος στην κυκλοφοριακή ασφυξία στους δρόμους της συμπρωτεύουσας.

Πρόκειται για εργασίες ερευνητικών γεωτρήσεων που ξεκίνησαν την Τετάρτη 5 Απριλίου και διήρκησαν μέχρι την Κυριακή 9 Απριλίου. Οι έρευνες διεξάγονται από το ύψος του νοσοκομείου Παπαγεωργίου μέχρι και τον κόμβο της Νεάπολης προς Ασβεστοχώρι στο ρεύμα προς τα ανατολικά στην εξωτερική λωρίδα κυκλοφορίας.

Το έργο θα έχει συνολικό μήκος 13 χλμ. και θα περιλαμβάνει την κατασκευή μιας Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου στη ζώνη διέλευσης της υφιστάμενης Περιφερειακής οδού στο τμήμα της από τον A/Κ K5 (στο ύψος περίπου των νοσοκομείων Παπαγεωργίου και 424) έως την περιοχή του Α/Κ Κ10 στο ύψος των Κωνσταντινουπολίτικων.Η συγκεκριμένη Υπερυψωμένη Ταχεία Λεωφόρος θα έχει μήκος 9,5 χλμ., τέσσερα εκ των οποίων σε συνεχή γέφυρα – εξού και η ονομασία Flyover, καθώς στα μάτια του οδηγού που θα κινείται στον υφιστάμενο δρόμο θα φαίνεται σαν να «ίπταται» ένας ακόμα άξονας. Η λεωφόρος, επίσης, θα έχει 9 ανισόπεδους κόμβους, 8 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες.

Όπως εκτιμάται, με τον Flyover η Θεσσαλονίκη θα έχει έναν υψηλών προδιαγραφών οδικό άξονα που θα παρέχει τη δυνατότητα στους οδηγούς να παρακάμπτουν εύκολα και με ασφάλεια τον αστικό ιστό. Επομένως, θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο όγκος των ΙΧ εντός της πόλης, άρα και η κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους της.

Μεγάλα θα είναι τα οφέλη και για τους ταξιδιώτες, δεδομένου ότι θα μετακινούνται γρηγορότερα και ασφαλέστερα τόσο προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» όσο και στη Χαλκιδική.

Η κατασκευαστική περίοδος του Flyover έχει υπολογιστεί σε 48 μήνες, κάτι που σημαίνει ότι είναι δυνατή η ολοκλήρωσή του μέχρι το τέλος του 2027.

Η υπογραφή της σύμβασης με το ανάδοχο σχήμα «ΑΒΑΞ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» έγινε στις 19 Δεκεμβρίου του 2022.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 478 εκατ. ευρώ.

Μπείτε στην ομάδα μας να ενημερώνεστε για όλα τα καλά νέα από το 1ο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

Ακολουθήστε το Bestnews στο Facebook [ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -
spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Newsletter

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα καλά νέα που θα σας φτιάχνουν τη μέρα!