Υποστήριξη γυναικών θυμάτων βίας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Καμία γυναίκα δεν θα μείνει απροστάτευτη σε περιστατικά βίας αφού συνεχίζεται και με το νέο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2021-2027  η χρηματοδότηση της λειτουργίας των δομών υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Εξέλιξη που είναι μεγάλης σημασίας για τους κατοίκους νησιών στο Νότιο Αιγαίο.

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος απευθύνει πρόσκληση προς τους δικαιούχους των δομών, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, που καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας τους μέχρι και το τέλος του 2025.

Με σκοπό την απρόσκοπτη συνέχιση των δράσεων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών, η χρηματοδότηση της λειτουργίας των δομών υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία γινόταν μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020, προβλέπεται να συνεχιστεί και κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, μέσα από το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2021-2027 και συγκεκριμένα μέχρι 31.12.2025, οπότε θα επανεξετασθεί η συνέχιση της συγχρηματοδότησης βάσει σχετικής μελέτης αξιολόγησης.

Για τον σκοπό αυτό, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, απευθύνει πρόσκληση με τίτλο «Συνέχιση λειτουργίας δομών υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου», για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων), προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο», με τη συγχρηματοδότηση του ΕΚΤ+.

Δυνητικοί δικαιούχοι της πρόσκλησης είναι:

 • Δήμος Ρόδου
 • Δήμος Κω
 • ΚΕΘΙ

Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη των πράξεων με την παρούσα πρόσκληση, ανέρχεται σε 2.500.000,00 ευρώ.Ο αριθμός των κοινωνικών υποδομών που υποστηρίζονται σε 4 και ο αριθμός των ωφελούμενων ανέρχεται σε 1.880 άτομα.

Συγκεκριμένα, η πρόσκληση αφορά στα Συμβουλευτικά Κέντρα Ρόδου, Κω και Σύρου και στον Ξενώνα Φιλοξενίας Ρόδου.

Οι Ξενώνες Φιλοξενίας παρέχουν στις γυναίκες θύματα έμφυλης βίας και τα παιδιά τους φιλοξενία, ασφάλεια, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, καθώς και υποστήριξη για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Διευκολύνουν την πρόσβαση σε νομική και εργασιακή συμβουλευτική, με την παραπομπή στα Συμβουλευτικά κέντρα. Η συνέχιση της λειτουργίας του Ξενώνα Φιλοξενίας περιλαμβάνει και τη συνέχιση ή και την ανάπτυξη δράσεων υποστήριξης και αρωγής με την οπτική του φύλου και του παιδιού ως εξής:

 1. Φιλοξενία των Γυναικών και των Παιδιών τους
 2. Κοινωνική και ψυχολογική στήριξη των ωφελούμενων γυναικών και των παιδιών τους
 3. Δράσεις Δικτύωσης των Ξενώνων μεταξύ τους, καθώς επίσης και με τα Συμβουλευτικά Κέντρα και λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς καθώς και φορείς υποστήριξης των παιδιών των ωφελουμένων γυναικών
 4. Υπηρεσίες διερμηνείας σε γυναίκες ωφελούμενες

Ωφελούμενες των Ξενώνων Φιλοξενίας είναι οι γυναίκες που έχουν υποστεί ή υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ.μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογενείς, ΑΜΕΑ άνεργες κ.λπ.) και τα παιδιά τους, που χρήζουν φιλοξενίας στους Ξενώνες

Τα Συμβουλευτικά Κέντρα αποτελούν υπηρεσίες πρώτης γραμμής, καλύπτοντας την ανάγκη παροχής υπηρεσιών άμεσης αρωγής προς τις γυναίκες θύματα έμφυλης βίας, υλοποιώντας παράλληλα δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης κρίσιμης σημασίας για την ανάδειξη του ζητήματος της έμφυλης βίας όλων των μορφών σε τοπικό επίπεδο. Η συνέχιση της λειτουργίας των Συμβουλευτικών Κέντρων περιλαμβάνει και τη συνέχιση ή και την ανάπτυξη δράσεων υποστήριξης και αγωγής, με την οπτική του φύλου, ως εξής:

 1. Δράσεις ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης
 2. Υπηρεσίες δωρεάν Νομικής Βοήθειας σε συνεργασία με τους Δικηγορικούς Συλλόγους
 3. Δράσεις εργασιακής συμβουλευτικής για την προώθηση στην απασχόληση
 4. Δράσεις δικτύωσης με τοπικούς φορείς και οργανισμούς και μεταξύ των δομών του δικτύου
 5. Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

6.Υπηρεσίες Διερμηνείας σε γυναίκες ωφελούμενες

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -