Αναμνηστική, τρίτη δόση εμβολίου: Σε ποιους και πότε χορηγείται

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Ανακοινώσεις για τη σύσταση χορήγησης αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού έκανε χθες, Δευτέρα (23/8) η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης εμβολίου θα γίνεται τέσσερις εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού για την αναμνηστική δόση θα ανοίξει σε μία εβδομάδα από σήμερα. «Η ημερομηνία θα ανακοινωθεί ίσως στην επόμενη ενημέρωση», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Επιστροφή στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την επέλαση του κορωνοϊού που συνεχίζει να μας εκπλήσσει και να απειλεί. Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις παραμένει αποτελεσματικός. Τα εμβολιασμένα άτομα έχουν 65% λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τη μετάλλαξη Δέλτα στους ανεμβολίαστους. Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα. Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολιασμού στοχεύει καταρχάς στη θωράκιση ατόμων που λόγω νόσου και θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ανταπόκριση στις δύο δόσεις. Ο άλλος λόγος είναι η υπενθύμιση για τη δημιουργία υψηλότερων επιπέδων αντισωμάτων. Βοηθά άτομα που λόγω αδυναμίας χάνουν γρήγορα τα αντισώματά τους», είπε η Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα.

Σύσταση για αναμνηστική δόση σε ομάδες υψηλού κινδύνου – Ποιες οι κατηγορίες

Η αρμόδια επιτροπή αποφάσισε σύσταση για χορήγηση αναμνηστικής δόσης τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για τέσσερις ομάδες: τους μεταμοσχευμένους (ή άτομα που βρίσκονται σε λίστα αναμονής), τους νεφροπαθείς, άτομα με καρκίνο υπό αγωγή και ανοσοκατασταλμένους (ανάμεσά τους και άτομα με αυτοάνοσα). Η τρίτη, αναμνηστική δόση θα γίνεται με εμβόλια mRNA.

Συγκεκριμένα, η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης  θα πραγματοποιηθεί με mRNA εμβόλια και αφορά τις παρακάτω ειδικές κατηγορίες:

  • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
  • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού
  • Άτομα που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
  • Καρκινοπαθείς / Υπό χημειοθεραπεία,ακτινοθεραπεία,νοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπείες/Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία
  • Νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
  • Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα σε ανοσοκαταστολή που λαμβάνουν ειδικές θεραπείες
  • Άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή HIV λοίμωξη

Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η χορήγηση αναμνηστικής δόσης δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τον βασικό στόχο: τον εμβολιασμό των πολιτών και με τις δύο δόσεις. «Τα εμβόλια είναι στα εμβολιαστικά κέντρα και μας περιμένουν», είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Θεμιστοκλέους: Έκκληση για τήρηση μέτρων από όσους γυρίζουν από διακοπές

«Από τη μέρα που ξεκινήσαμε τους εμβολιασμούς έχουν πραγματοποιηθεί 11.160.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 5.900.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 56,2 % του γενικού πληθυσμού και 65,4% του ενήλικου πληθυσμού. Περισσότερα από 5.615.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 53,5 % του γενικού πληθυσμού και 62,7 % του ενήλικου πληθυσμού. Τα ραντεβού αυτής της εβδομάδας κυμαίνονται κατά μέσο όρο στις 20.000 και τις τελευταίες 10 ημέρες 96.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει νέο ραντεβού για πρώτη δόση. Στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμό έχουν κάνει αίτηση 6.138 πολίτες και έχουν ήδη εμβολιαστεί 5.050», ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση θέση των ευρωπαϊκών χωρών στους εμβολιασμούς και τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ζήτησε από εκδρομείς του Αυγούστου που επιστρέφουν από τις διακοπές, να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας και να μην έρθουν άμεσα σε επαφή με ευπαθείς ομάδες, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους. «Υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού, προκειμένου οι πολίτες να εμβολιαστούν ακόμη και την ίδια μέρα». 

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -