Ανταρκτική: Ανακαλύφθηκαν παράξενα πλάσματα κάτω από πάγο

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Βαθιά κάτω από τους παγετώνες της Ανταρκτικής υπάρχει περισσότερη ζωή από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Marine Science.

Στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας, έγινε γεώτρηση σε βάθος 900 μέτρων πάγου στον παγετώνα Filchner-Ronne, στη Θάλασσα Γουέντελ. Σε απόσταση 260 χλμ μακριά από τον ανοιχτό ωκεανό, υπό συνθήκες πλήρους σκότους και θερμοκρασίες -2,2 βαθμών Κελσίου, πολύ λίγα είναι τα ζώα που έχουν παρατηρηθεί υπό τις εν λόγω συνθήκες.

Ωστόσο η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που διαπιστώνει την ύπαρξη στατικών ζώων- όπως σφουγγαριών και εν δυνάμει άλλων, προηγουμένως άγνωστων ειδών- προσκολλημένων σε έναν βράχο στον πυθμένα της θάλασσας.

Η κάμερα αποκάλυψε 16 σφουγγάρια και 22 άγνωστα πλάσματα, προσκολλημένα στους βράχους, που ζουν στο απόλυτο σκοτάδι σε θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν.

«Η ανακάλυψη αυτή είναι ένα ευτυχές συμβάν που έγινε κατά λάθος και ωθεί ιδέες προς μια διαφορετική κατεύθυνση, δείχνοντάς μας πως η θαλάσσια ζωή στην Ανταρκτική είναι απίστευτα ξεχωριστή και εντυπωσιακά προσαρμοσμένη σε έναν παγωμένο κόσμο» είπε ο Χιου Γκρίφιθς της British Antarctic Survey, βιογεωγράφος και lead author της εν λόγω έρευνας.

«Η ανακάλυψή μας θέτει πολύ περισσότερα ερωτήματα από αυτά στα οποία απαντά, όπως το πώς έφτασαν εκεί; Τι τρώνε; Από πότε είναι εκεί; Πόσο κοινοί είναι αυτοί οι βράχοι, που καλύπτονται από ζωή; Είναι αυτά τα ίδια είδη που βλέπουμε εκτός του παγετώνα ή νέα είδη; Τι θα συνέβαινε σε αυτές τις κοινότητες εάν κατέρρεε ο παγετώνας;».

Οι πλωτοί παγετώνες αποτελούν το μεγαλύτερο ανεξερεύνητο οικοσύστημα στον Νότιο Ωκεανό. Καλύπτουν πάνω από 1,5 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα του Ανταρκτικού ηπειρωτικού όγκου, μα μόνο μια συνολική περιοχή μεγέθους περίπου γηπέδου τένις έχει μελετηθεί, μέσω οκτώ προηγούμενων τρυπών.

Οι παρούσες θεωρίες σχετικά με το τι είδη ζωής θα επιβίωναν κάτω από τους παγετώνες της Ανταρκτικής υποδεικνύουν πως η ζωή στο σύνολό της γίνεται λιγότερο άφθονη καθώς κινείσαι πιο μακριά από το ανοικτό νερό και το φως. Προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει κάποιους μικρούς θηρευτές ή άλλα είδη, όπως ψάρια, σκουλήκια, μέθοδους ή κριλ.

Ωστόσο οργανισμοί που εξαρτώνται από προμήθεια τροφής από πάνω αναμενόταν να είναι μεταξύ των πρώτων που εξαφανίζονται βαθύτερα κάτω από τον πάγο. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν έκπληξη όταν ομάδα γεωλόγων που πραγματοποίησαν γεωτρήσεις στους πάγους της Ανταρκτικής για τη συλλογή δειγμάτων ιζημάτων βρήκαν βράχο αντί για λάσπη στον πάτο του ωκεανού από κάτω. Εξεπλάγησαν ακόμα περισσότερο από τα βίντεο, που έδειξαν έναν μεγάλο βράχο καλυμμένο από περίεργα πλάσματα.

Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται μια «κοινότητα» σε σκληρό υπόστρωμα βαθιά κάτω από παγετώνα, και φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες θεωρίες ως προς τα είδη ζωής που θα μπορούσαν να επιβιώνουν εκεί.

Δεδομένων των ρευμάτων νερού στην περιοχή, οι ερευνητές εκτιμούν πως αυτή η κοινότητα μπορεί να βρίσκεται μέχρι και 1.500 χλμ από την κοντινότερη πηγή φωτοσύνθεσης.

http://https://www.youtube.com/watch?v=mvCvsWu1VgQ&feature=emb_title

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -