Αρχαία Λατομεία Μαρμάρου στην Πάρο: Πρόγραμμα για την αξιοποίηση τους

Δείτε επίσης

Ομάδα Best News
Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Στο Δημαρχείο Πάρου υποδέχθηκε ο Δήμαρχος κ. Μάρκος Ι. Κωβαίος την Δρ.Tommasina Pianese, ερευνήτρια στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας και το Ινστιτούτο Μελετών για τη Μεσόγειο, η οποία επισκέπτεται το νησί στα πλαίσια της συμμετοχής του Δήμου Πάρου στο πρόγραμμα COST ActionCA18110 – Underground Built Heritage ως καταλύτης για την αξιοποίηση από την κοινότητα» (Underground4Value), για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για τα αρχαία λατομεία μαρμάρου στην Πάρο. 

  • Το πρόγραμμα αφορά την αξιοποίηση της υπόγειας πολιτιστικής κληρονομιάς ως πολύτιμου πόρου που χρειάζεται να διαφυλαχθεί και να αξιοποιηθεί με βιώσιμο τρόπο, προωθώντας τις προοπτικές που προσφέρει στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Αρχαία Λατομεία Μαρμάρου στην Πάρο

Τις επόμενες ημέρες, στις εργασίες θα συμμετέχει και ο πρόεδρος του Action Underground4Value και επικεφαλής του προγράμματος, Δρ. Giuseppe Pace.

Οι επιστήμονες από το εξωτερικό θα συλλέξουν δεδομένα σχετικά με τα αρχαία λατομεία της Πάρου μέσα από προσωπικές συνεντεύξεις και ομαδικές συζητήσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν τα μέλη της Δημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τα αρχαία λατομεία Πάρου, καθώς και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Στους εμπλεκόμενους οι επιστήμονες θα μεταφέρουν καινοτόμες ιδέες για την υιοθέτηση συνεργατικών προσεγγίσεων και εμπλοκής της κοινότητας, ώστε οι ιδέες αυτές να μετουσιωθούν σε κοινή δράση για την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων λατομείων μαρμάρου.

Αρχαία Λατομεία Μαρμάρου στην Πάρο
Αρχαία Λατομεία Μαρμάρου στην Πάρο

Ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, μετά τη συνάντησή του με την ερευνήτρια, δήλωσε σχετικά: «Στον Δήμο Πάρου, έχουμε την τιμή να είμαστε οι θεματοφύλακες μιας πολιτιστικής παράδοσης χιλιάδων ετών. Στο πλαίσιο αυτό, συμμετέχουμε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Cost Action 18110, και υποδεχόμαστε σήμερα με χαρά τους ειδικούς επιστήμονες,  τους οποίους είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε με κάθε πρόσφορο μέσο. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους χρηματοδότησης και συνεργασίες για τη διάσωση, αξιοποίηση και ανάδειξη των αρχαίων λατομείων και του Παριανού Μαρμάρου ως μνημείο παγκοσμίου πολιτιστικού ενδιαφέροντος».

Ο Δήμος Πάρου έχει αναλάβει τη φιλοξενία της επιστημονικής αποστολής και την υποστήριξη των εργασιών.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -