Αρχαιολόγοι βρήκαν δαχτυλίδι για την «αποτροπή του hangover»

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Αρχαιολόγοι στο Ισραήλ εντόπισαν μια εντελώς διαφορετική «λύση» στη θεραπεία για το hangover: ένα χρυσό δαχτυλίδι με αμέθυστο. 

Το δαχτυλίδι βρέθηκε σε ανασκαφή στην πόλη Γιαβνέ, στον χώρο του μεγαλύτερου γνωστού οινοποιείου της βυζαντινής εποχής, σύμφωνα με τη εφορεία αρχαιοτήτων του Ισραήλ. Η χρήση του αμέθυστου μπορεί να γινόταν για να αποτραπούν οι παρενέργειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, ανέφερε ο αρχαιολόγος Αμίρ Γκολάνι στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.

«Πολλά προτερήματα συνδέονται με αυτό τον πολύτιμο λίθο, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής των παρενεργειών της κατανάλωσης αλκοόλ, του hangover», σημείωσε. Το δαχτυλίδι βρέθηκε 150 μέτρα από τα ερείπια αποθήκης, που περιείχε αμφορείς. Το σημείο της ανασκαφής χρονολογείται περίπου στον 7ο αιώνα, αν και αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το δαχτυλίδι μπορεί να είναι ακόμη πιο παλιό.

«Τα χρυσά δαχτυλίδια διακοσμημένα με αμέθυστο ήταν γνωστά στον ρωμαϊκό κόσμο και είναι πιθανό να ανήκει στην ελίτ που ζούσε στην πόλη ακόμη και στον 3ο αιώνα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το βάρος 5,11 γραμμαρίων δαχτυλίδι ανήκε σε εύπορο άτομο, εκτίμησε ο Γκολάνι. «Η χρήση του κοσμήματος έδειχνε το στάτους και τον πλούτο τους. Τέτοια δαχτυλίδια φοριούνταν τόσο από άνδρες, όσο και από γυναίκες», συμπλήρωσε.

Η Έλι Χαντάντ, συνυπεύθυνη της ανασκαφής, δήλωσε ότι το αντικείμενο «μπορεί να ανήκε στον ιδιοκτήτη της εξαιρετικής αποθήκης (του οινοποιείου), σε έναν επικεφαλής ή σε έναν άτυχο επισκέπτη που του έπεσε και έχασε το πολύτιμο δαχτυλίδι του». 

«Ήθελε το άτομο που φορούσε το δαχτυλίδι να αποφύγει τη μέθη από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρασιού; Πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -