Πότε πέφτει φέτος η Γιορτή του Πατέρα

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Η Γιορτή του Πατέρα στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, σχεδόν έναν μήνα μετά τη Γιορτή της Μητέρας.

Συνεπώς, η Γιορτή του Πατέρα φέτος είναι στις 16 Ιουνίου 2024. Πρόκειται για ετήσια κινητή γιορτή προς τιμήν του πατέρα, των πατρικών δεσμών και γενικά της επιρροής των πατέρων στην κοινωνία.

Πότε γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Ημέρα του Πατέρα

Η πρώτη γνωστή ιστορικά περίπτωση οργανωμένου εορτασμού της Ημέρας του Πατέρα έλαβε χώρα στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών στις 5 Ιουλίου 1908. Διοργανώθηκε από την Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον (Grace Golden Clayton), η οποία ήθελε να γιορτάσει προς τιμήν των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη Τραγωδία του Μόνονγκα (Monongah Mining disaster) μερικούς μήνες πριν στο Μόνονγκα της Δυτικής Βιρτζίνιας, τον Δεκέμβριο του 1907. Είναι πιθανόν η Κλέιτον να επηρεάστηκε από τον πρώτο εορτασμό της ημέρας της μητέρας που έλαβε τόπο την ίδια χρονιά, λίγα μίλια μακριά.

Η Κλέιτον διάλεξε την πιο κοντινή Κυριακή στα γενέθλια του προσφάτως εκλιπόντα πατέρα της για να διεξαχθεί η εορτή. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη μέρα δεν έλαβε την απαραίτητη προσοχή, καθώς επισκιάστηκε από άλλα γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την ημέρα στην πόλη, με αποτέλεσμα ούτε η Δυτική Βιρτζίνια να αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη μέρα ως επίσημη εορτή, ούτε να εορταστεί ξανά. Όλη η αναγνώριση για την ημέρα του πατέρα πήγε στη Σονόρα Ντοντ (Sonora Dodd) από το Σποκέιν της πολιτείας Ουάσιγκτον. Η Ντοντ μη γνωρίζοντας τίποτα για την προηγούμενη διοργάνωση στη Βιρτζίνια και επηρεασμένη επίσης από την Ημέρα της Μητέρας διοργάνωσε από μόνη της τη γιορτή του πατέρα, δύο μόλις χρόνια αργότερα από αυτήν της Κλέιτον. Ήθελε να τιμήσει τον πατέρα της, ο οποίος υπήρξε βετεράνος του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου (1861-1865) καθώς και όλους τους υπόλοιπους βετεράνους πατέρες του συγκεκριμένου πολέμου.

Το πρώτο νομοσχέδιο για τη Γιορτή του Πατέρα

Το πρώτο νομοσχέδιο που πήγε στο αμερικανικό Κογκρέσο και αφορούσε στην επισημοποίηση της Γιορτής του Πατέρα το 1913 καταψηφίστηκε λόγω φόβων περί εμπορευματοποίησης της εορτής. Το 1916 ο πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον επισκέφτηκε το Σπόουκεν όπου έκανε ομιλία για την Ημέρα του Πατέρα, καθώς και μία αποτυχημένη απόπειρα για την επισημοποίηση της γιορτής από το Κογκρέσο. Το 1924, ο πρόεδρος Κάλβιν Κούλιτζ πρότεινε επίσημα την καθιέρωση μιας ιδιαίτερης ημερομηνίας για τον εορτασμό του πατέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς όμως να προβεί σε κάποια σχετική ενέργεια. Ύστερα από μερικές ακόμα αποτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης της εορτής, το 1966 ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξέδωσε το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επισήμως τους πατέρες, και καθιέρωνε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έξι χρόνια αργότερα, το 1972, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον οριστικοποίησε τη γιορτή ως μόνιμη εθνική εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Μετά την τελική επισημοποίηση του γιορτής από τον Νίξον, και ενώ υπήρχε η εντύπωση πως η πρώτη γιορτή του πατέρα είχε διοργανωθεί το 1910 από την Ντοντ, κάποιος παρευρισκόμενος στην εκδήλωση της Κλέιτον του 1908 κατόρθωσε να αποδείξει πως η γιορτή είχε ξαναγίνει δύο χρόνια νωρίτερα.

Η Γιορτή του Πατέρα και οι εορτασμοί ανά τον κόσμο

Στην Ευρώπη η μέρα εορτασμού διαφέρει από χώρα σε χώρα. Στην Ιταλία, Ισπανία, και Πορτογαλία, γιορτάζεται στις 19 Μαρτίου, ημέρα του Αγίου Ιωσήφ στην Καθολική εκκλησία. Στη Γερμανία γιορτάζεται την ημέρα της Αναλήψεως και αρχικά συνδεόταν με την οικογενειακή έξοδο στη φύση και τη γιορτή της μπύρας. Στην Αυστραλία γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, η οποία είναι η πρώτη Κυριακή της άνοιξης στο νότιο ημισφαίριο. Στην Ταϊβάν, η ημέρα του πατέρα δεν είναι επίσημη αργία, αλλά γιορτάζεται ευρέως στις 8 Αυγούστου, δηλαδή την όγδοη ημέρα του όγδοου μήνα. Αυτό γιατί στα κινέζικα, δημιουργείται λογοπαίγνιο με την προφορά του αριθμού 8 δύο φορές bā-bā (八八), η οποία είναι παρόμοια με τη λέξη «μπαμπάς» bà-ba (爸爸).

Στις καθολικές χώρες της Ευρώπης, γιορτάζεται στις 19 Μαρτίου ως Ημέρα του Αγίου Ιωσήφ από τον Μεσαίωνα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ημέρα του Πατέρα ιδρύθηκε στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον, στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τη Sonora Smart Dodd το 1910.

Η ημέρα αυτή γιορτάζεται σε διαφορετικές ημερομηνίες σε όλο τον κόσμο και οι διάφορες περιοχές διατηρούν τις δικές τους παραδόσεις για να τιμήσουν την πατρότητα. Οι Σιχ γιορτάζουν την Ημέρα του Πατέρα (ਪਿਤਾ ਦਿਵਸ) στις 29 Δεκεμβρίου, τα γενέθλια του Γκουρού Γκομπίντ Σινγκ. Η Ημέρα του Πατέρα είναι αναγνωρισμένη αργία στη Λιθουανία και σε τμήματα της Ισπανίας και θεωρούνταν αργία στην Ιταλία μέχρι το 1977. Είναι εθνική εορτή στην Εσθονία, τη Σαμόα και, αντίστοιχα, στη Νότια Κορέα, όπου γιορτάζεται ως Ημέρα των Γονέων. Η γιορτή αυτή συμπληρώνει παρόμοιες γιορτές προς τιμήν των μελών της οικογένειας, όπως η Ημέρα της Μητέρας και, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ημέρα των Αδελφών και η Ημέρα των Παππούδων.

Δεν υπάρχει επίσημη Ημέρα του Πατέρα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Ορισμένοι τη γιορτάζουν την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, σύμφωνα με την παράδοση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ημέρα του Πατέρα γιορτάζεται επίσης σε ειδικές διοικητικές περιφέρειες. Στο Χονγκ Κονγκ, γιορτάζεται την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου και δεν είναι δημόσια αργία. Στο Μακάο, η Ημέρα του Πατέρα (Dia do Pai) γιορτάζεται την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου και δεν είναι αργία.

Στην Ιαπωνία, η Ημέρα του Πατέρα (父の日, chichi-no-hi) γιορτάζεται την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου και δεν είναι αργία. Τα συνήθη δώρα περιλαμβάνουν σάκε, σότσου, είδη μόδας, κάποια γκουρμέ τρόφιμα, αθλητικό εξοπλισμό και διάφορα γλυκά. Στη Βουλγαρία, η Ημέρα του Πατέρα γιορτάζεται στις 26 Δεκεμβρίου και δεν είναι αργία. Σύμφωνα με την ανατολική ορθόδοξη παράδοση, οι πατέρες γιορτάζονται την Ημέρα του Αγίου Ιωσήφ – μία ημέρα μετά τα Χριστούγεννα.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -