ΕΛΛΑΔΑ

BBC: Αυτό είναι το ελληνικό νησί με το πρώτο σούσι στην Ευρώπη

Το σούσι, συστήθηκε στην ελληνική γαστρονομική σκηνή στις αρχές της δεκαετίας του 90 και σταδιακά απέκτησε το δικό του φανατικό κοινό και στη χώρα μας.

Ακόμα και σήμερα όμως, υπάρχουν πολλοί που κάνουν λόγο για μια μαγειρική κουλτούρα που δεν έχει σχέση με τη δική μας. Ωστόσο το BBC travel αποκαλύπτει πως δεν είναι έτσι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου, υπάρχει ένα μέρος στην Ελλάδα, οι κάτοικοι του οποίου φτιάχνουν τέτοια ρολάκια εδώ και αιώνες. Και αυτό δεν είναι άλλο από τη Σκόπελο, η οποία φαίνεται πως έχει μια ιδιαίτερη μαγειρική παράδοση που κάνει μάλιστα πολλούς ειδικούς να μιλάνε για το πρώτο σούσι στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το βρετανικό Μέσο Ενημέρωσης, στο νησί των Σποράδων φτιάχνουν ένα τύπο του ιαπωνικού πιάτου, που θυμίζει το παραδοσιακό ναρεζούσι, έναν πρωτότυπο τύπου του σούσι που αναπτύχθηκε πρώτα στη νοτιοανατολική Ασία, περίπου τον 7ο αιώνα μ.Χ και μετά διαδόθηκε μέχρι την Ιαπωνία. Αυτή η τεχνική δεν απαιτεί ωμό ψάρι ως βασικό συστατικό, αλλά παστό, όπως συνηθίζεται και στη Σκόπελο από τα χρόνια του Μεσαίωνα ακόμα.

Σούσι με σμέρνα

Το παστό ψάρι οι Σκοπελίτες το τυλίγουν με άλλα υλικά και φτιάχνουν ρολάκια τύπου σούσι. Η σμέρνα αποτελεί βασικό συστατικό για την σκοπελίτικη εκδοχή του πιάτου. Η σμέρνα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης του νησιού.Οι αρχαίοι Έλληνες τη λάτρευαν και την είχαν ως εκλεκτό μεζέ, σύμφωνα με τον Άντριου Ντάλμπι, ιστορικό και συγγραφέα του βιβλίου Siren Feasts: A History of Food and Gastronomy in Greece. Στο βιβλίο αναφέρεται πως ο Αρχίστρατος, ένας αρχαίος Έλληνας ποιητής προέτρεπε τους αναγνώστες τους αν συναντούσαν ποτέ μία σμέρνα να την φροντίσουν και να την προστατέψουν γιατί θεωρούνταν ένα καταπληκτικό φαγητό.


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button