Έγινε η πρώτη γυναίκα πιλότος μαχητικού F-16 στην Ελλάδα, γράφοντας ιστορία στην Πολεμική Αεροπορία. Ο λόγος για την 28χρονη Χρυσάνθη Νικολοπούλου από τις Πηγές Καβάλας, η οποία κατάφερε να εκπληρώσει το όνειρό της και να αναδειχθεί σε πρωτοπόρο στον τομέα της αεροπορίας.
Από μικρή ηλικία, η Χρυσάνθη ονειρευόταν να πετάξει στους αιθέρες. Παρά τις δυσκολίες, δεν εγκατέλειψε ποτέ την επιθυμία της να γίνει πιλότος. Όταν ήρθε η κατάλληλη στιγμή, δήλωσε τη Σχολή Ικάρων και κατάφερε να εισαχθεί, αποδεικνύοντας από νωρίς την αφοσίωση και την αποφασιστικότητά της.
Μετά από τέσσερα χρόνια σκληρής εκπαίδευσης σε διάφορα αεροσκάφη, όπως τα Τ-41, Τ-2 και Τ-6, καθώς και άλλες απαιτητικές «δοκιμασίες» της σχολής, ήρθε η στιγμή να καθίσει στο πιλοτήριο του F-16. Με τη βοήθεια των δασκάλων της και την εντατική προετοιμασία, η Χρυσάνθη πέταξε μόνη της, καταγράφοντας μια νέα σελίδα στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας και ανοίγοντας το δρόμο για πολλές άλλες γυναίκες που ονειρεύονται να ακολουθήσουν τα βήματά της.
Γυναίκα-πιλότος F-16: Θυμάμαι ακόμη την πρώτη φορά που μπήκα στο πιλοτήριο του μαχητικού
«Είναι τιμή μου και αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανη που είμαι η πρώτη γυναίκα στα F-16 και θα καταβάλω κάθε προσπάθεια να αποδώσω τα μέγιστα στη διάρκεια της αεροπορικής μου καριέρας διότι δεν πρόκειται απλά για έναν τίτλο αλλά για ένα λειτούργημα. Θυμάμαι ακόμη την πρώτη φορά που μπήκα στο πιλοτήριο του F-16 μαζί με τον εκπαιδευτή μου. Είχα μεγάλη ανυπομονησία να βιώσω την αίσθηση της πτήσης αλλά και των G», δήλωσε η ίδια μιλώντας στο neakriti.gr.
View this post on Instagram
Η Χρυσάνθη Νικολοπούλου υπηρετεί στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στα «Φαντάσματα» («Ghosts»), όπως αποκαλούνται.
«Κάθε αποστολή αποτελεί πρόκληση για τον ιπτάμενο/η, με τις δικές της ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις. Εάν θα ξεχώριζα κάποια, αυτή θα ήταν η πρώτη πτήση “Scramble”», επισημαίνει με μία δήλωση που μαρτυρά το πάθος για τη δουλειά της.