Doctor Peyo: Οι θεραπευτικές ιδιότητες ενός αλόγου σε ασθενείς

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

O Peyo είναι ένα 15χρονο άλογο που μαζί με τον εκπαιδευτή του Hassen Bouchakour, κάποτε αγωνίζονταν σε αγώνες ιππασίας. Πλέον μαζί κάνουν τη «βάρδια» τους σε νοσοκομείο της Γαλλίας, όπου συχνά μένουν μαζί με τους ασθενείς μέχρι το τέλος.

Αρκετά νοσοκομεία χρησιμοποιούν σκύλους που προσφέρουν παρηγοριά και χαρά στους ασθενείς. Αλλά στο νοσοκομείο του Καλαί στη βόρεια Γαλλία, ένα διαφορετικό ζώο περπατά στους διαδρόμους του και αυτός είναι ο Peyo που μαζί με τον εκπαιδευτή του έχει αναλάβει έναν διαφορετικό ρόλο. Ο Hassen Bouchakour πρόσεξε πως ο Peyo κατά την διάρκεια των αγώνων είχε μια τάση να προσφέρει βοήθεια σε όσους ασθενούσαν. Τώρα το κάνει έμπρακτα προσφέροντας παρηγοριά σε ασθενείς του νοσοκομείου και στους συγγενείς τους.

Ο Peyo κατά την διάρκεια των αγώνων ήθελε να έρθει σε επαφή με όσους υπέφεραν σωματικά ή ψυχολογικά. Έτσι ο εκπαιδευτής του σκέφτηκε να τον προετοιμάσει ώστε να επισκέπτεται τους αρρώστους και τους ηλικιωμένους. Εργάστηκε σκληρά ώστε να μάθει στον Peyo να μην αντιδρά σε θορύβους και να αισθάνεται πιο άνετα σε κλειστούς χώρους.Πλέον θεωρείται ως μέλος του προσωπικού του νοσοκομείου, οι οποίοι τον φωνάζουν «Doctor Peyo». Ο Peyo έχει ένα έμφυτο ένστικτο να ανιχνεύει τους αρρώστους και τους τραυματισμένους.

Γυρνάει από πόρτα σε πόρτα στην πτέρυγα του νοσοκομείου όπου βρίσκονται τα μη αναστρέψιμα περιστατικά. Δείχνει στον Hassen σε ποιο δωμάτιο θέλει να μπει, σταματώντας να περπατάει ή σηκώνοντας το πόδι του. Εκείνος αποφασίζει. Και μετά κάνει ότι μπορεί για να προσφέρει χαρά στους βαριά αρρώστους. Και τις περισσότερες φορές τα καταφέρνει.

Το προσωπικό αλλά και οι ασθενείς, πολλές φορές δεν πιστεύουν πόσο σημαντική είναι η παρουσία του. Η στοργική και ήπια παρουσία αυτού του επιβήτορα, φαίνεται να προκαλεί αγάπη σε όσους επισκέπτεται και μας θυμίζει ότι η θεραπεία, με οποιονδήποτε τρόπο, είναι πάντα δυνατή. Ο Peyo έχει αποδείξει ότι μπορεί να μειώσει το άγχος των ασθενών αλλά και των συγγενών τους. Οι ασθενείς που τον συναντούν, όπως λένε οι γιατροί, χρειάζονται λιγότερη εντατική θεραπεία αλλά και παυσίπονα.Ο Peyo έμεινε μαζί με πολλούς ασθενείς μέχρι το τέλος της ζωής τους. Ένας αναβάτης που είχε αναπτύξει έναν δυνατό δεσμό μαζί του, όταν πέθανε ζήτησε από τους συγγενείς να επιτρέψουν στο άλογο να συνοδεύσει το φέρετρό του στην τελευταία του κατοικία.

Η φωτογραφία του Peyo με την Manon, που πάσχει από καρκίνο, που αγκαλιάζει τον γιο της είναι υποψήφια για Καλύτερη Φωτογραφία της Χρονιάς. Ο Peyo αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την θεραπευτική ιδιότητα που έχουν τα ζώα. Η δύναμη της αγάπης και το φυσικό δέσιμο μεταξύ των πλασμάτων του πλανήτη μπορούν να δώσουν παρηγοριά, ηρεμία και συντροφιά σε ασθενείς που πάσχουν από οποιαδήποτε ασθένεια.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -