ΠΑΙΔΙ

Eπιστήμονες μάλλον έλυσαν το μυστήριο των πανομοιότυπων διδύμων

Το μυστήριο των πανομοιότυπων διδύμων ίσως έχει λύση, σύμφωνα με Ολλανδούς επιστήμονες. 

Ολλανδοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν ορισμένες διαφοροποιήσεις στο DNA τους. Η ανακάλυψη αυτή, εκτός των άλλων, αυξάνει την ελπίδα για τη θεραπεία διαταραχών που πλήττουν ιδιαίτερα τα δίδυμα.

Τα πανομοιότυπα δίδυμα σχηματίζονται αφού ένα γονιμοποιημένο ωάριο, που ονομάζεται ζυγώτης, χωρίζεται σε δύο έμβρυα που μοιράζονται ακριβώς τα ίδια γονίδια. Ο λόγος του διαχωρισμού ωστόσο αυτού παραμένει άγνωστος.

Η επικρατούσα θεωρία ήταν ότι η βιολογική διαδικασία που οδηγεί σε «μονοζυγωτική αδελφοποίηση» είναι τυχαία. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, εξέτασε τις επιγενετικές τροποποιήσεις στο DNA των διδύμων, που μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν τα γονίδια χωρίς να αλλάξουν την ακολουθία τους. Όπως διαπιστώθηκε, τα πανομοιότυπα δίδυμα μοιράζονται παρόμοια «σημάδια» σε 834 σημεία στο γονιδίωμά τους.

Τα κοινά αυτά σημάδια μπορούν να επιτρέψουν στους ερευνητές να καθορίσουν, με ακρίβεια 80%, εάν ένα άτομο είναι πανομοιότυπο δίδυμο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αγνοούν ότι έχασαν το δίδυμό τους στη μήτρα ή ακόμα αν χωρίστηκαν στη γέννα. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ότι τα σημάδια αυτά στο DNA είναι η αιτία της σύλληψης πανομοιότυπων διδύμων.

Έως και το 12% των κυήσεων μπορεί να ξεκινούν ως πολλαπλές (κυήσεις), αλλά κάτω από το 2% ολοκληρώνονται.

Η Νάνσι Σέγκαλ, αναπτυξιακή ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, δήλωσε στο δημοσίευμα του Science News ότι είναι «ένα πολύ σημαντικό εύρημα», καθώς τα πανομοιότυπα δίδυμα έχουν προδιάθεση για διάφορες ιατρικές συνθήκες, μεταξύ αυτών και διαταραχές στη σπονδυλική στήλη.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button