Thursday, 24 April 2025

Ευρωπαϊκό σκάφος φωτογράφισε το μυστηριώδες δεύτερο φεγγάρι του Άρη

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Ένα ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος τράβηξε φωτογραφίες του μικρότερου και πιο μυστηριώδους δεύτερου φεγγαριού του Άρη κατά τη διάρκεια πτήσης δίπλα από τον κόκκινο πλανήτη.

Το σκάφος Hera ενεργοποίησε μια σειρά από όργανα για να τραβήξει εικόνες του κόκκινου πλανήτη και του Δείμου, ενός μικρού και ογκώδους φεγγαριού με διάμετρο 8 χιλιόμετρα, το οποίο περιστρέφεται γύρω από τον Άρη μαζί με τον Φόβο, έναν δορυφόρο πλάτους 22,4 χιλιόμετρων.

Το σκάφος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος πέρασε από τον Άρη με ταχύτητα άνω των 32.000 χιλιομέτρων/ώρα και τράβηξε φωτογραφίες της λιγότερο ορατής μακρινής πλευράς του Δείμου από απόσταση 997 χιλιομέτρων.

Ο Michael Kueppers, επιστήμονας που συμμετέχει στην αποστολή του Hera, δήλωσε: «Αυτά τα όργανα έχουν δοκιμαστεί και στο παρελθόν, κατά την αναχώρηση του Hera από τη Γη, αλλά είναι η πρώτη φορά που τα χρησιμοποιούμε σε ένα μικρό μακρινό φεγγάρι για το οποίο δεν έχουμε ακόμη γνώσεις».

Ο Δείμος είναι παλιρροϊκά κλειδωμένος με τον Άρη, πράγμα που σημαίνει ότι δείχνει πάντα την ίδια πλευρά στην επιφάνεια του πλανήτη. Ο βράχος μπορεί να σχηματίστηκε από μία μεγάλη σύγκρουση με τον Άρη ή ίσως πρόκειται για έναν αστεροειδή που αιχμαλωτίστηκε από τη βαρυτική έλξη του πλανήτη.

Το σκάφος Hera ενεργοποίησε μια σειρά από όργανα για να τραβήξει εικόνες του κόκκινου πλανήτη και του Δείμου, ενός μικρού και ογκώδους φεγγαριού με διάμετρο 8 χιλιόμετρα / Φωτ: European Space Agency

Ο Άρης εμφανίζεται γαλάζιος στη λήψη που τράβηξε το Hera την Τετάρτη, 12 Μαρτίου. Το σκάφος κατευθύνεται προς δύο αστεροειδείς που βρίσκονται 177 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά.

Η Δείμος εμφανίζεται ως μια σκοτεινή κηλίδα κοντά στο κάτω μέρος της εικόνας, ενώ λίγο πιο πάνω ξεχωρίζει η φωτεινή περιοχή Terra Sabaea κοντά στον ισημερινό του Άρη. Κάτω δεξιά από την Terra Sabaea βρίσκεται ο κρατήρας Huygens πλάτους 450 χιλιομέτρων και αριστερά ο αντίστοιχου μεγέθους κρατήρας Schiaparelli.

Το μεγάλο, λείο κομμάτι κοντά στο κάτω δεξιά είναι μέρος της λεκάνης Ελλάς, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους κρατήρες πρόσκρουσης στο ηλιακό σύστημα.

Το σκάφος Hera κατευθύνεται προς τον Δίμορφο, έναν αστεροειδή πλάτους 150 μέτρων που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα μεγαλύτερο μητρικό σώμα πλάτους 780 μέτρων που ονομάζεται Δίδυμος. Το 2022, ο Δίμορφος έγινε ο πρώτος αστεροειδής η τροχιά του οποίου άλλαξε μετά από ανθρώπινη επόεμβαση, όταν το σκάφος Dart της Nasa έπεσε πάνω του. Το Hera θα αναλύσει τον αστεροειδή για να κατανοήσει αν οι διαστημικοί βράχοι που απειλούν τη Γη στο μέλλον θα μπορούσαν να εκτραπούν με τέτοιες συγκρούσεις.

Μπείτε στην ομάδα μας να ενημερώνεστε για όλα τα καλά νέα από το 1ο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

Ακολουθήστε το Bestnews στο Facebook [ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

spot_img
- Advertisement -
spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Newsletter

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα καλά νέα που θα σας φτιάχνουν τη μέρα!