Φεβρουάριος και Μάρτιοs κρίσιμοι μήνες για τον Covid19 – Κρούσματα και μεταλλάξεις

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Ομάδα Best News
Ομάδα Best News
Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Φεβρουάριος και Μάρτιος τονίζουν οι λοιμωξιολόγοι, είναι κρίσιμοι και ασταθείς μήνες, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας Covid19. Ιδιαίτερα μετά από τον εντοπισμό μεταλλάξεων του κορωνοϊού του νοτιοαφρικανικού στελέχους, που ανιχνεύθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρώτος που διαγνώστηκε με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι ένας 36χρονος κληρικός της Μητρόπολης Νεαπόλεως. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη, παρότι δεν ανησυχεί τους επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «καλύπτεται» από τα υπάρχοντα εμβόλια, προβληματίζει για την υψηλότερη μεταδοτικότητά της αλλά και την πιθανή ανθεκτικότητά της στα εμβόλια, την ώρα που η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας και ειδικά στην Αθήνα, φαίνεται πως επιδεινώνεται συνεχώς και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη διασπορά του κορωνοϊού.

Υπό αυτό το πρίσμα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα αυστηρότερα μέτρα, ακόμη και για καθολικό lockdown σύντομα, με δεδομένο ότι η ανοδική πορεία  των τελευταίων 24ωρων στα κρούσματα κορωνοϊού συνεχίστηκε.

Ο ΕΟΔΥ τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021 ανακοίνωσε 543 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στην Ελλάδα με την Αττική να κατακτά τη «μαύρη» πρωτιά με 265 νέες μολύνσεις.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη Covid19 του ΕΟΔΥ

Συναγερμός στην Πάτρα

Συναγερμός σήμανε στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, μετά τον εντοπισμό τουλάχιστον 52 κρουσμάτων Covid19 στο υγειονομικό προσωπικό. Οπως υποστήριξε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο ήταν εξαιρετικά χαμηλό το ποσοστό των υγειονομικών που εμβολιάστηκαν. Ειδικά οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες δεν έκαναν το εμβόλιο, είτε από αμέλεια είτε από δυσπιστία, ανέφερε η ειδικός. Μάλιστα χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη συρροή κρουσμάτων υπενθύμιση για το πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός της συγκεκριμένης ομάδας, η οποία αποτελεί και προτεραιότητα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Παράλληλα, έκανε λόγο για «δυσάρεστη έκπληξη» από το γεγονός της ενδονοσοκομειακής διασποράς και εξέφρασε την ελπίδα να αποτελεί εξαίρεση.

Τρίτο κύμα

To πιθανό τρίτο κύμα επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα απασχολεί το Υπουργείο Υγείας, το οποίο προετοιμάζεται γι’ αυτό το ενδεχόμενο, όπως φάνηκε και από την σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Σύμφωνα με πληροφορίες, την κυβέρνηση  απασχολεί ιδιαίτερα η κατάσταση στην Αττική όπου το RT (δείκτης μεταδοτικότητας) αυξήθηκε στο 1,01, ενώ στη Νότια Ελλάδα ευρύτερα στο 1,10. Καθημερινά πλέον έχουμε πλέον 50-80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid19 στα νοσοκομεία της Αττικής. Στην πρώτη ΥΠΕ που περιλαμβάνει την Αττική μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547. Και αυτό ήταν ένα από τα κρίσιμα στοιχεία που ανησύχησαν όσους συμμετείχαν στην πρωινή τηλεδιάσκεψη του υπουργείου Υγείας.

Προσπαθούμε να προλάβουμε το ολικό lockdown

«Λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα προσπαθώντας να προλάβουμε το ολικό lockdown, αλλά αν δεν τα καταφέρουμε δε θα διστάσουμε» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. «Πρέπει να συνηθίσουμε ότι θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα» ξεκαθάρισε, διευκρινίζοντας ότι το 70% της επικρατείας στο λιανικό εμπόριο λειτουργεί, ενώ στις κόκκινες περιοχές το λιανικό εμπόριο λειτουργεί με παράδοση έκτος και εντός, αλλά κι εκεί δεν είναι κλειστή η αγορά.

Όπως επισήμανε ο Άδωνις Γεωργιάδης, η αύξηση των κρουσμάτων είναι διακριτή, αλλά όχι τραγική, το ΕΣΥ αντέχει ακόμα, οι κλίνες ΜΕΘ απελευθερώνονται περισσότερο, οι εισαγωγές είναι ελέγξιμες, «αυτό που μας απασχολεί είναι η μετάλλαξη. Πήραμε προληπτικά μέτρα και κοκκίνισε η Αττική για να μελετηθεί η μετάλλαξη από τους επιστήμονες», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, εξηγώντας ότι εάν δούμε απότομη αύξηση στην Ελλάδα,  με ένα καθολικό lockdown, θα «σπάσει» η πανδημία.

Όπως ανέφερε δυστυχώς τώρα πλέον αλλάζουμε κεφάλαιο και μπαίνουμε στην εποχή των μεταλλάξεων υπό την έννοια ότι οι ιοί τείνουν να μεταλλάσσονται για να προσαρμόζονται καλύτερα και να μολύνουν περισσότερο.

«Αυτό κάνει και ο ιός αυτός. Υπάρχουν 3 μεταλλάξεις αυτή την στιγμή οι οποίες μολύνουν περισσότερο. Είναι η βρετανική, της Αφρικής και της Βραζιλίας».

Μετάλλαξη 

Ο κ. Σύψας τόνισε πως δυστυχώς στην Ελλάδα μετά από έλεγχο δειγμάτων τα οποία ήταν από τις 12 μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου βρέθηκαν από τα 187 δείγματα που ελέγχθηκαν το 60% βρέθηκε να έχει μετάλλαξη. Όπως ο ίδιος υπογράμμισε δεν ήταν τυχαία δείγματα αλλά ήταν δείγματα που υπήρχε μεγάλη κλινική υποψία.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι δυστυχώς η μετάλλαξη είναι εδώ, είναι παντού επεσήμανε ο κ. Σύψας. Από την Κρήτη μέχρι και την Βόρεια Ελλάδα.

Ερωτηθείς αν αυτές οι μεταλλάξεις είναι επικίνδυνες, αναφερόμενος στην βρετανική και νοτιοαφρικανική δήλωσε πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις – παρόλο που δεν είναι πλήρως αποδεδειγμένο όπως σημείωσε – ότι είναι περισσότερο  μεταδοτική αυτή η μετάλλαξη και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο συνδυάζεται και με μεγαλύτερη θνησιμότητα.

 

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -