FIAT MONEY VS BITCOIN

Δείτε επίσης

FIAT MONEY VS BITCOIN: Η μεγάλη απάτη του κρατικού χρήματος (Fiat money)

 

Εξαρχής οι συναλλαγές γίνονταν με χρυσό όμως είναι δύσκολο στη μεταφορά.                Από το 1825 λειτουργούσαν αυτόνομες τράπεζες όπου καταθέταμε χρυσό και οι καταθέσεις  μετατρέπονταν σε τραπεζογραμμάτια. H αξιοπιστία κάθε τραπεζογραμματίου εξαρτιόταν από την αξιοπιστία του εκδότη, δηλαδή της κάθε τράπεζας ξεχωριστά. Έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο χαρτί (χρήμα) μια υπόσχεση συναλλαγής μεταξύ του πολίτη και της τράπεζας. Το χρήμα είναι αυτό ακριβώς και όποτε επιθυμείς μπορείς να επιστρέψεις τα χρήματα σου και να λάβεις το χρυσό σου που τον φυλάει η τράπεζα υποτίθεται. Εδώ ξεκινάει η εξουσία πάνω στα χρήματα. Με το που συγκέντρωσε η κυβέρνηση τον χρυσό των πολιτών, υποτίμησε την ισοτιμία του δολαρίου! Πήρε το πολύτιμο μέταλλο και παρέδωσε υποτιμημένα χαρτάκια.  Μαντέψτε ποιος ήταν ο κερδισμένος….μα φυσικά το κράτος της Αμερικής.

 

To 1933 η Αμερική κατάσχεσε το χρυσό του λαού, αφού η ίδια είχε χρηματοδοτήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με τι άλλο; Με το χρυσό του κοσμάκη  που δε τους ανήκε αλλά τους εμπιστεύτηκαν και κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα.

Το παραδοσιακό (παραστατικό) χρήμα (Fiat money) έχει πάψει να λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Είναι πληθωριστικό και έχει μαζευτεί σε λίγα χέρια με αποτέλεσμα η αγορά να κινείται όπως επιθυμεί το 1% όπου το κατέχει. Είναι υπεύθυνο για τις πτώσεις του χρηματιστηρίου και την φτώχια των λαών.

 

Πληθωρισμός

To fiat money δεν ανήκει στο λαό αλλά στους τραπεζίτες, είναι υπεύθυνο για πολέμους και την οικονομική εξαθλίωση των λαών. Είναι στημένο έτσι ώστε να χάνει αξία ακόμα και αν το έχεις στο συρτάρι σου.

Ενδεικτικά ένας άνθρωπος που είχε εργαστεί για να συσσωρεύσει 100.000 ευρώ το 2004, σήμερα δε μπορεί να αγοράσει ότι μπορούσε εκείνη την εποχή. Τα χρήματα του έχασαν αξία με το πληθωρισμό. Δες υποτίμηση τούρκικης λίρας. Όμως το σώμα του έχει κουραστεί και δουλέψει σε ώρες για 100.000 ευρώ.

Το Fiat money ανήκει στην Αμερικάνικη κεντρική τράπεζα (Fed) με πρόεδρο τον Τζερόμ Πάουελ. Είναι μια πανίσχυρη οντότητα που καθορίζει τις τύχες της παγκόσμιας οικονομίας. Το Fiat money πλέον δεν έχει αντίκρισμα από την εποχή του Nixon, όπου κατήργησε το αντίκρισμα σε χρυσό. Πλέον η Fed τυπώνει όσα δολάρια επιθυμεί με αποτέλεσμα να δημιουργεί μεγαλύτερο πληθωρισμό, όπως και φτώχια. Με αυτό το τρόπο χάνει το χρήμα τη δυναμική του αξία. Ειδικά αξίζει να αναφέρουμε πως μέσα στη πανδημία τυπώθηκε το ρεκόρ περίπου 45 τρισεκατομμυρίων από τα οποία το 65% πήγε στο 1% του πληθυσμού, δηλαδή τυπώθηκε από την ελίτ για να καταλήξει στην ελίτ.

Η τράπεζες τι κάνουν για να εξισορροπήσουν το πληθωρισμό;

Μα φυσικά δημιουργούν μεγάλα επιτόκια βάζοντας τους λαούς να πληρώσουν το χρέος που αυτές δημιούργησαν και χωρίς να δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα, απλά το σκεπάζουν μέχρι να ξανά επιστρέψει…

Το χρήμα σαν υλικό φυσικά δεν έχει καμία σημαντική αξία, είναι απλά χαρτί. Η αξία του έρχεται επειδή εμείς έχουμε αποφασίσει ότι έχει μια αξία ώστε να κάνουμε συναλλαγές. Ενδεικτικά, εάν τα αποσύρουμε από τις τράπεζες η επιλέξουμε έναν άλλο τρόπο για συναλλαγές, άμεσα το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα καταρρεύσει, έτσι λειτουργεί και το bitcoin. Ζήτηση και προσφορά με κάποιες σημαντικές διαφορές όμως, είναι αποπληθωριστικό και δεν ανήκει στο σύστημα, είναι ελεύθερο.

 

Ο ρόλος του Bitcoin

Το Bitcoin προσφέρει ένα αντίδοτο, όπως συμβαίνει και με τις αποκεντρωμένες πληροφορίες στο διαδίκτυο. Το Bitcoin ανήκει σε όλους και προσφέρει νομισματική ελευθερία.

Το Bitcoin είναι ταυτόχρονα μια τεχνολογική και οικονομική επανάσταση, επιτρέποντας την απόδραση από τα στημένα κεντρικά συστήματα και ισοπεδώνοντας τους όρους του ανταγωνισμού. Η οικονομική κυριαρχία μπορεί επιτέλους να επιτευχθεί από κάθε άνθρωπο δίκαια και με διαφάνεια. Στην ουσία είναι μια ψηφιακή μονάδα αξίας η οποία μπορεί να ανταλλάσσεται ηλεκτρονικά. Τα bitcoin δημιουργούνται από ένα δίκτυο υπολογιστών με την τεχνολογία του blockchain με χρήση πολύπλοκων μαθηματικών τύπων και όχι από μία ενιαία αρχή ή οργανισμό.

Τα bitcoin αποθηκεύονται σε ψηφιακά πορτοφόλια και υπάρχει διαφάνεια μέσω του διαδικτύου, διότι μπορούμε να γνωρίζουμε τις κινήσεις όλων και αν πραγματικά η κάθε τράπεζα έχει το ποσό που δηλώνει. Κανείς δε μπορεί να μας κοροϊδέψει ούτε να επέμβει ώστε να αλλάξει τα νούμερα. Όταν κλειδώσει ένα block αλυσίδας με τις απαραίτητες πληροφορίες συναλλαγών η αλυσίδα προχωρά στο επόμενο block έτσι είναι αδύνατο κάποιος να αλλάξει η να χάσει τις πληροφορίες συναλλαγής ακόμα και αν κοπεί το ίντερνετ. Φανταστείτε μια συναλλαγή όπως του iban στις συστημικές τράπεζες με τη διαφορά ότι δεν ανήκει στη τράπεζα και η συναλλαγή δε χακάρετε .

Πάνω στη τεχνολογία του Bitcoin δηλαδή στο blockchain χτίστηκαν τα έξυπνα συμβόλαια (smartcontracts), όπου στο άμεσο μέλλον θα μπορείς να έχεις το ιατρικό σου ιστορικό το δίπλωμα σου ακόμα και το συμβόλαιο του σπιτιού σου. Έτσι λύνετε η γραφειοκρατία και σε περίπτωση πώλησης του ακινήτου θα μεταφερθεί αμέσως από το πορτοφόλι σου στο πορτοφόλι του νέου ιδιωτική μέσα σε ένα λεπτό.

Τα bitcoin είναι συγκεκριμένα σε αριθμό δε δημιουργούνται όσα θες κάτι που το καθιστά αποπληθωριστικό. Έτσι ο έλεγχος φεύγει από την τραπεζική ελίτ και διαχέεται στους πολίτες. Μπορείς να μεταφέρεις τον πλούτο σου ελεύθερα χωρίς τραπεζικούς μεσάζοντες και να μην κινδυνεύεις από capital controls λόγω πολέμων ή χρεοκοπιών ή τραπεζικών κρίσεων που επιδιώκει η ελίτ, ακόμα και μια κλοπή στο δρόμο, γιατί δε το κουβαλάς σε φυσική μορφή. Ενδεικτικά ένα πρόσφατο παράδειγμα σε ένα πόλεμο οι τράπεζες θα κλείσουν αμέσως και τα ΑΤΜ θα αδειάσουν, το blockchain όμως όχι. Το είδαμε και στην Ουκρανία ο κόσμος έκανε συναλλαγές με ψηφιακά πορτοφόλια προκειμένου να κάνει συναλλαγές για τα βασικά.

Οι τράπεζες όλα αυτά τα γνωρίζουν καλά, για αυτό έχουν ξοδέψει περιουσίες εκατομμύριων σε νέες τεχνολογίες και για την δυσφήμιση του bitcoin μη μπορώντας όμως να πολεμήσουν μια τεχνολογία που έρχεται με φόρα, όπως του blockchain. Έχουν προσπαθήσει να πάρουν τον έλεγχο του συστήματος αλλά δε μπορούν, το blockchain δε χακάρετε, δεν ανήκει σε κάποιον οργανισμό, τρέχει ελεύθερο στο διαδίκτυο και ο μόνος τρόπος είναι να συσσωρεύσουν όσα περισσότερα bitcoin μπορούν. Παρόλο που το δυσφημίζουν είναι οι καλύτεροι πελάτες αγοράζουν στα κρυφά αποθηκεύοντας  τα στα ψηφιακά τους πορτοφόλια. Ενδεικτικά η  J.P. Morgan  η Paypal η Samsung η Αmerican express,Goldman sachs,Lg,Microsoft  αλλά και τράπεζες όπως η ΗSBC έχουν μπει για τα καλά στο παιχνίδι ακόμα και κράτη ολόκληρα.

 

Λέει μια παροιμία αν κάτι δε μπορείς να το αποφύγεις απόλαυσε το, όπως το Ελ Σαλβαδόρ έχει αποδεχτεί το bitcoin σαν κρατικό δεύτερο νόμισμα. Και άλλα κράτη όμως προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν τη τεχνολογία, όπως η Αμερική η Τουρκία και κράτη της Ευρώπης φτιάχνουν τα δικά τους (cryptos) τα cbdc’s  τεχνολογίας blockchain, ενώ η Κίνα τρέχει το δικό της από το 2022, όμως αυτά θα τα αναλύσουμε άλλη στιγμή γιατί είναι ένα κεφάλαιο από μόνο του.

Η τεχνολογία εξελίσσετε και είναι ολοφάνερο ότι έχουμε ανάγκη από ένα νέο τραπεζικό σύστημα. Το βλέπουμε να στήνετε στα κρυφά κρατώντας το κόσμο φοβισμένο σε άγνοια και περιμένουμε την αλλαγή του τραπεζικού συστήματος με τη κατάργηση των μετρητών υποθετικά ως το 2030.

Φρόντισε να μη μείνεις με το μουτζούρη στο χέρι !

     By Mentor’s mind

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -