Φινλανδία: Το Ελσίνκι σκέφτεται να αυτοανακηρυχθεί αγγλόφωνο

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Το Ελσίνκι θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αυτοανακηρυχθεί αγγλόφωνη πόλη, πρότεινε ο δήμαρχος του, υποστηρίζοντας ότι πάρα πολλοί διεθνείς εργαζόμενοι αποφεύγουν τη φινλανδική πρωτεύουσα εν μέρει λόγω της δυσκολίας της γλώσσας.

Οι δύο επίσημες γλώσσες της Φινλανδίας είναι η φινλανδική, που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη, και η σουηδική. Πολλές εταιρείες απαιτούν από τους Φινλανδούς και από τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα να κατέχουν και τις δύο.

Μια ολοένα και πιο σοβαρή έλλειψη τεχνολογίας και άλλων επαγγελματιών, όμως, πέρυσι ώθησε τη χώρα να προσπαθήσει να προσφέρει στους ξένους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους την ευκαιρία να μετεγκατασταθούν στη Φινλανδία για 90 ημέρες για να διαπιστώσουν εάν θέλουν να κάνουν τη μετακόμισή τους μόνιμη.

Την ίδια ώρα, ποσοστό άνω από το 36% των ξένων φοιτητών στη Φινλανδία αποχωρούν μέσα σε ένα χρόνο από την αποφοίτησή τους, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Οι περισσότεροι από αυτούς αναφέρουν τη γραφειοκρατία της μετανάστευσης, την υψηλή φορολογία και τις γλωσσικές δυσκολίες ως τους κύριους λόγους, που τους οδηγούν εκτός χώρας.

«Το Ελσίνκι θα μπορούσε να αυτοανακηρυχθεί σε αγγλόφωνη πόλη, όπου οι άνθρωποι που μιλούν αγγλικά δεν θα χρειάζεται να μιλούν φινλανδικά ή σουηδικά», δήλωσε στην εφημερίδα Helsingin Sanomat ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Juhana Vartiainen.

Η εφημερίδα έγραψε πρόσφατα για τέσσερις ξένους μεταπτυχιακούς φοιτητές σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι τηλεπικοινωνίες, που έφυγαν από τη χώρα λέγοντας ότι η φινλανδική γλώσσα ήταν πολύ δύσκολη, οι μισθοί ήταν χαμηλοί και οι Φινλανδοί απόμακροι.

Ο Vartiainen είπε ότι οι προσπάθειες της πόλης και της χώρας για να προσελκύσουν και να κρατήσουν ξένους επαγγελματίες αποδείχθηκε «μια φοβερή αποτυχία». Πρόσθεσε δε, ότι έγινε πολύ αργά αντιληπτό στην «πολιτική συνείδηση ​​ότι χρειαζόμαστε μετανάστευση που βασίζεται στην απασχόληση».

Για να προσελκύσει πιο εξειδικευμένους ξένους επαγγελματίες, ο δήμαρχος, πρώην φιλελεύθερος-συντηρητικός βουλευτής που εξελέγη τον Ιούνιο, πρότεινε το Ελσίνκι να επεκτείνει επίσης την εκπαίδευση στην αγγλική γλώσσα σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

«Αλλά αυτά είναι θέματα που αποφασίζονται σε εθνικό επίπεδο και τα οποία δεν μπορεί να επηρεάσει το Ελσίνκι», είπε. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η κλιματική κρίση θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της Φινλανδίας καθιστώντας τη «μικρή, ασφαλή, προσανατολισμένη στη φύση Φινλανδία» ένα πιο ελκυστικό μέρος για τους ξένους.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -