Φρούριο Καβάλας: Αναβαθμίζεται και γίνεται προσβάσιμο σε ΑμεΑ

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σε επεμβάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε επισκέπτες, θεατές και ΑμεΑ, αλλά και για τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του υπαίθριου θεάτρου εντός του εξωτερικού περιβόλου του φρουρίου Καβάλας, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του σχεδιασμού του για αναβάθμιση των υποδομών του μνημείου, της ενίσχυσης της προσπελασιμότητας των πολιτιστικών χώρων, καθώς και του ρόλου του ως πολιτιστικό πόλο και αναπτυξιακό πόρο για την πόλη της Καβάλας.

Το έργο της διαμόρφωσης διαδρομών για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα στον χώρο του Φρουρίου Καβάλας, ενταγμένο στο ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης – ΕΣΠΑ 2014-2020, περιλαμβάνει τη βελτιστοποίηση των υποδομών, όσον αφορά στην πρόσβαση στο μνημείο, την αναβάθμιση του χώρου υποδοχής και των υπηρεσιών για ΑμεΑ, τη διαμόρφωση διαδρομής κίνησης επισκεπτών και ΑμεΑ.

Ως προς την πρόσβαση από την κεντρική είσοδο του Φρουρίου, λόγω ανεπάρκειας ωφέλιμου χώρου, η εγκατάσταση ηλεκτρικού αναβατορίου πλατφόρμας κλίμακας κρίθηκε ως η προσφορότερη λύση.

Στον εσωτερικό περίβολο όπου βρίσκονται ο κεντρικός κυκλικός πύργος, η φυλακή και ο κοιτώνας των αξιωματικών, προβλέπεται η εξομάλυνση του ανάγλυφου του εδάφους και η διαμόρφωση διαδρόμου. Στον χώρο που βρίσκονται οι κερκίδες του φρουρίου προβλέπεται χάραξη και οριοθέτηση σημείων στάσης για αμαξίδια ΑμεΑ.

Τι δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη

«Για την Καβάλα το φρούριό της, η ακρόπολη από την αρχαιότητα ως την οθωμανική περίοδο, αποτελεί τοπόσημο, καθώς κυριαρχεί και εν πολλοίς διαμορφώνει το πολιτιστικό τοπίο της πόλης. Σήμερα ο χώρος, όπως διαπιστώθηκε σε αυτοψία μας, στερείται βασικών υποδομών.

Στον εξωτερικό περίβολο του φρουρίου, το υπαίθριο θέατρο που φιλοξενεί εκδηλώσεις και συγχρόνως λειτουργεί ως χώρος αναψυχής για τους επισκέπτες του μνημείου, παρουσιάζει φθορές, ενώ η κίνηση προς όλους τους χώρους του φρουρίου δεν ορίζεται από διαδρόμους παρεμποδίζοντας την κίνηση των ΑμεΑ.

Οι δρομολογούμενες επεμβάσεις αποσκοπούν στην επίλυση των προβλημάτων πρόσβασης στον χώρο και στην κατά το δυνατόν απρόσκοπτη και ασφαλή κίνηση στο εσωτερικό του. Το θέατρο αναβαθμίζεται αισθητικά και λειτουργικά, δημιουργούνται χώροι ανάπαυσης και αναψυχής, εμπλουτίζεται η εμπειρία των επισκεπτών,  συγχρόνως με το πολιτιστικό και τουριστικό απόθεμα της πόλης.

Το μνημείο εντάσσεται στην καθημερινότητα όλων των πολιτών, ενισχύεται η επισκεψιμότητά του, αλλά και η ταυτότητά του ως χώρου εμπειρίας, πολιτισμού και μάθησης».

Το έργο αποσκοπεί στην αναβάθμιση του υπαίθριου θεάτρου

Η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του υπαίθριου θεάτρου στο φρούριο της Καβάλας, δρομολογείται μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και του Δήμου Καβάλας.

Το έργο, χρηματοδοτείται από το ΥΠΠΟΑ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Καβάλας. Σε αυτό εντάσσονται η αντικατάσταση της υπάρχουσας σκηνής του θεάτρου, η αναδιαμόρφωση των κερκίδων δημιουργώντας ένα ομοιόμορφο σύνολο και η αντικατάσταση των υφιστάμενων καθισμάτων με προσθήκη και νέων.

Το έργο αποσκοπεί στην αναβάθμιση του υπαίθριου θεάτρου σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές για την ασφάλεια και την άνεση επισκεπτών, θεατών και καλλιτεχνών.

Για την καλύτερη λειτουργία του χώρου συνολικά, κρίνεται σκόπιμη η επαναλειτουργία της βόρειας πύλης του φρουρίου.

Από το 2007 που το Φρούριο διαμορφώθηκε σε επισκέψιμο, έχουν υλοποιηθεί έργα ανάδειξης και αποκατάστασης της Ακρόπολης περιλαμβάνοντας επιμέρους εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και διαμόρφωσης στα διατηρημένα κτίσματα του εσωτερικού περιβόλου, με σκοπό την αναβίωση του χώρου και τη δημιουργία χώρων κατάλληλων για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Εκτός από τα έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας και αναβάθμισης του υπαίθριου θεάτρου, είναι, επίσης, σε εξέλιξη επεμβάσεις στα κτήρια της παλαιάς φυλακής και των αξιωματικών, στον εσωτερικό περίβολο του Φρουρίου.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -