ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Γαλλία: Πιανίστρια 106 ετών ηχογράφησε νέο άλμπουμ

Ως γνωστόν, η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός και αυτό η πιανίστρια Κολέτ Μαζέ το γνωρίζει καλά. Όπως και το να παίζει πιάνο με την ίδια, νεανική, επιδεξιότητα που τη χαρακτήριζε πάντα.

Η Κολέτ Μαζέ ξεκίνησε να παίζει πιάνο σε ηλικία τεσσάρων ετών για να βρει στη μουσική τη ζεστασιά που απουσίαζε από το αυστηρό οικογενειακό της περιβάλλον. Γεννημένη το 1914 σε μια μεσοαστική οικογένεια, έλαβε κατ’ οίκον εκπαίδευση από την αυστηρή μητέρα της, ενώ ο πατέρας της διαχειριζόταν ένα εργοστάσιο λιπασμάτων. Στη συνέχεια, η Κολέτ σπούδασε στη σχολή του Παρισίου «Ecole Normale de Musique», ένα ωδείο στο 16ο διαμέρισμα, προτού ξεκινήσει μια πολυετή καριέρα μουσικού σε ωδεία της γαλλικής πρωτεύουσας. Η Μαζέ αποδίδει την καλή φυσική της κατάσταση στη γιόγκα και στη γυμναστική των δακτύλων της.

Σήμερα, στα 106 χρόνια της, το παίξιμό της εξακολουθεί να αποπνέει έντονη τρυφερότητα και, όταν κάθεται στο πιάνο της, ένα από τα τέσσερα που διαθέτει στο διαμέρισμά της στο Παρίσι, τα επιδέξια δάκτυλά της φαίνεται ίσα να ακουμπούν τα πλήκτρα καθώς εκείνη λικνίζεται στους ήχους του Σούμαν, του Ντεμπισί και του Σοπέν.

«Είναι η τροφή μου, η τροφή για το πνεύμα μου και την καρδιά μου», λέει η πιανίστρια, μια μικροκαμωμένη, γεμάτη ζωντάνια γυναίκα.

Αν σταματήσει να παίζει πιάνο θα πρέπει να βρει άλλο τρόπο για να τροφοδοτεί την φαντασία της. «Αλλά χρειάζομαι κάτι απτό. Τα γλυκά πρέπει να τα γεύεσαι και τα δάκτυλά μου πρέπει να αισθάνονται τα πλήκτρα, για να νιώθω έτσι», λέει καθώς τα πόδια της κάνουν να φθάσουν τα πεντάλ του πιάνου και ξεκινάει να παίζει για μια ακόμη φορά. Η Μαζέ μόλις ηχογράφησε το έκτο άλμπουμ της που περιλαμβάνει έργα του Ντεμπυσσύ και προορίζεται να κυκλοφορήσει τον Απρίλιο.

Τον περασμένο χρόνο ηχογράφησε έργα του Ντεμπυσσύ και ενός άλλου μεγάλου Γάλλου συνθέτη, του Ερίκ Σατί. Ο μοναχογιός της, ο Φαμπρίς Μαζέ, γεννημένος το 1949, λέει ότι η μητέρα του αποτελεί έμπνευση για τους άλλους, ειδικά στον καιρό της πανδημίας της COVID-19. «Από τη μια ανυψώνει το ηθικό. Το να μπορείς στα 106 σου να είσαι σε καλή φόρμα να έχεις πάθος και να φροντίζεις τον εαυτό σου, είναι μια ευχάριστη είδηση. Και έπειτα, η αίσθηση του χιούμορ της, η χαρά της, η αγάπη της για τη ζωή, σε κάνουν να χαμογελάς», λέει ο Φαμπρίς.

 

 

Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button