ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις παγωτού με ιστορία… που πρέπει να δοκιμάσεις

Στα Ζαχαροπλαστεία Παλόγλου

Κλασικές και αγαπημένες, όλες απολαυστικές! Γεύσεις παγωτού που σε απογειώνουν στα Ζαχαροπλαστεία Παλόγλου φτιαγμένες με μεράκι.

Γευτείτε το κορυφαίας ποιότητας φρέσκο παγωτό, με αγνά υλικά σε μια πανδαισία γεύσεων και σαγηνευτικών αρωμάτων.

παλόγλου

Παγωτό παρφέ

Αυτό το είδος παγωτού λέγεται έτσι λόγω της τέλειας (parfait) αναλογίας των υλικών που δίνει στο παγωτό μια κρεμώδη αλλά ταυτόχρονα σκληρή υφή και το κάνει να μην λιώνει εύκολα. Το συναντάμε συνήθως στην γαλλική και αμερικανική ζαχαροπλαστική. Αυτό που ονομάζουμε παρφέ στην Ελλάδα είναι με κρέμα και σαντιγί, που περιέχει λικέρ ή καφέ, φρουί γλασέ και ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.

Το Ανατολίτικο παγωτό

Dondurma είναι στα τουρκικά το παγωτό. Η νοστιμότερη γεύση του είναι το Kaymaklı Dondurma (καϊμακλί ντοντουρμά), δηλαδή το παγωτό καϊμάκι, που φτιάχνεται από γάλα γίδας, ζάχαρη, σαλέπι και μαστίχα. Θεωρείται ότι προέρχεται από το Καχραμάνμαρας, μια περιοχή στα βάθη της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Το Kahramanmaraş φημίζεται για την παραγωγή του σαλεπιού και ενός αλευριού που παράγεται από αποξηραμένους κονδύλους ορχιδέας, συστατικά που χρησιμοποιούνται στη παραγωγή του dondurma. Πρόκειται για ένα «ελαστικό παγωτό» που κόβεται και με μαχαίρι. Στη Συρία το πασπαλίζουν με πράσινο φιστίκι.

Puro Pistachio 100%
Καϊμάκι με εκμέκ πολιτικο

Ιταλικό vs αμερικάνικο παγωτό

Δύο είναι οι βασικές συνταγές που ξεχωρίζουν: το παγωτό αμερικανικού και το παγωτό ιταλικού τύπου (gelato). Το παγωτό ιταλικού τύπου φτιάχνεται μόνο με πλήρες γάλα, χωρίς αβγά και έχει πυκνή σύσταση και έντονη γεύση. Αντίθετα το παγωτό αμερικανικού τύπου είναι πιο λιπαρό, γιατί φτιάχνεται με κρέμα γάλακτος και ελαφρύ σαν αφρός, γιατί το 50% του όγκου του αποτελείται από αέρα. Έτσι είναι πολύ πιο εύληπτο από το παραδοσιακό ιταλικό παγωτό και μπορείς να φας ολόκληρα κουβαδάκια στην καθισιά σου. Είναι όμως και πιο ανθυγιεινό καθώς περιέχει 10-12% λιπαρά ενώ το gelato με την πλούσια γεύση μονο 4-5%.

Παγωτό made in Greece

Στην Ελλάδα η πρώτη γαλακτοβιομηχανία άνοιξε το 1934, στον Βοτανικό. Λίγα χρόνια αργότερα άνοιξε και στην Β. Ελλάδα μεγάλη γαλακτοβιομηχανία, με έδρα τις Σέρρες. Οι πλανόδιοι παγωτατζήδες έγιναν σύμβολο μιας μεταπολεμικής Ελλάδας που εκσυγχρονίζονταν. Με το καρότσι τους γεμάτο παγωμένη κρέμα και παγωτά κασάτα περιφέρονταν στις γειτονιές και πούλαγαν την γλυκιά πραμάτια τους. Αυτό που έκαναν είναι ακριβώς ότι έκαναν οι παλιές νοικοκυρές που έφτιαχναν παγωτό στο σπίτι. Μέσα σε ένα μεγάλο κάδο με χιόνι (ή  έτοιμο πάγο αργότερα), έριχναν στρώσεις αλάτι για να διατηρείται η θερμοκρασία κάτω από το μηδέν. Εκεί μέσα βύθιζαν ένα δεύτερο κάδο πιο μικρό, γεμάτο παγωτό, το οποίο κάθε λίγο και λιγάκι ανακάτευαν με μια μεγάλη ξύλινη κουτάλα για να μην κρυσταλλώσει. Η πώληση παγωτού ήταν σχεδόν μονοπώλιο μέχρι τις αρχές του 70 (!), όταν άρχισε να ανοίγει η αγορά.

Παγωτό κασάτο

Το κασάτο είναι ένα μυθικό παγωτό ή καλύτερα ένας τρόπος σερβιρίσματος παγωτού, πολύ διάσημος τις δεκαετίες 50-70. Κάτι σαν παγωτό πολυτελείας, που τρώγονταν συνήθως τις Κυριακές. Σε ένα επάργυρο μπολ έβαζαν στρώσεις παγωτού διαφόρων γεύσεων και και έριχναν ανάμεσα φρουί γλασέ και ξηρούς καρπούς. Περίχυναν το παγωτό με λιωμένη σοκολάτα και έβαζαν το μπολ σε βαθιά ψύξη, για να παγώσει καλά, σχεδόν να κρυσταλλώσει. Στην συνέχεια αναποδογύριζαν το μπολ, έκοβαν την κάθε μπάλα στα 4 και σερβίριζαν την κάθε φέτα με μπισκότα, σιρόπι κ.ο.κ. Σήμερα αυτό το παγωτό είναι δυσεύρετο.

Πράσινο του τσαγιού

Μια ιδιαίτερη και δροσιστική γεύση παγωτού είναι η ιαπωνική εκδοχή με πράσινο τσάι. Η γεύση αυτή είναι πολύ δημοφιλής στην Ιαπωνία, στη Νότια Κορέα και σε πολλές χώρες τις Νοτιοανατολικής Ασίας.

Το παγωτό σορμπέ

Φτιάχνεται χωρίς γάλα ή κρέμα γάλακτος, μόνο με χυμό ή πουρέ φρούτων κάθε λογής. Μπορεί να περιέχει ζάχαρη ή γλυκαντικά. Είναι παγωτό που δεν περιέχει πολλές θερμίδες. 2 μπάλες παγωτό σορμπέ έχουν περίπου 120-140 θερμίδες.

Η γρανίτα

Έχει ακριβώς τα ίδια συστατικά με το παγωτό σορμπέ με την διαφορά ότι εξαιτίας την συνεχούς ανάδευσης της σε ειδικές μηχανές, διατηρεί μεγάλους κρυστάλλους νερού.


Ζαχαροπλαστεία Παλόγλου

Τρέχουμε στον αγαπημένο μας προορισμό όταν θέλουμε να απολαύσουμε γευστικό και ποιοτικό παγωτό! Τα Ζαχαροπλαστεία Παλόγλου αποτελούν για μας εγγύηση ποιότητας. Αν είμαστε κοντά σε ένα από τα 4 ζαχαροπλαστεία τους δεν γίνεται να μην μπούμε να χαζέψουμε τις βιτρίνες τους και το σίγουρο είναι ότι η βιτρίνα των παγωτών θα μας τραβήξει την προσοχή, με τα χρώματα και τις πολλές γεύσεις που έχουν.

Γεύσεις κλασικές όπως βανίλια, σοκολάτα, στρατσιατέλα, γεύσεις πιο μοντέρνες όπως kinder bueno, ferrero, τσουρέκι σοκολάτας, διάφορές γεύσεις σορμπέ αλλά και επιλογές με στέβια για όσους κάνουν δίαιτα και δεν θέλουν να στερηθούν το παγωτό τους.

Υπάρχουν βέβαια και επιλογές για να κεράσουμε φίλους οι συνάδελφους στο γραφείο που είναι τα παγωτίνια αλλά και τα εκπληκτικά macaroons με παγωτό που κανείς δεν μπορεί να τους αντισταθεί.

Η επιλογή μας βέβαια έχει να κάνει και με την εξυπηρέτηση, αφού πάντα μας υποδέχονται με ένα χαμόγελο στα καταστήματα τους, με την προσεκτική καθαριότητα σε όλους τους χώρους αλλά και με την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούν στην παρασκευή των παγωτών. Οι ιδιοκτήτες ασχολούνται πάρα πολύ με την πρώτη ύλη που χρησιμοποιούν στα παγωτά τους γι αυτό και κάθε χρόνο επισκέπτονται την Ιταλία για τις εκθέσεις παγωτού που γίνονται εκεί.

Απολαύστε Μοναδικές – Ιδιαίτερες – Ασύγκριτες γεύσεις Παγωτού στα Παλόγλου Ζαχαροπλαστεία!!!

Επισκεφθείτε ένα από τα καταστήματα Παλόγλου:
🔸 Κων. Παλαιολόγου 68 (Παλαιό Φάληρο)
🔸 Γρηγ. Λαμπράκη 98-100 (Πειραιάς)
🔸 Λεωφ. Χατζηκυριάκου 6 (Πειραιάς)
🔸 Αγ. Σοφίας 111 (Νέα Σμύρνη)

https://www.facebook.com/PaloglouZacharoplasteia/


Δείτε ακόμη:

Το παγωτό και η ιστορία του! Πώς έφτασε να δροσίζει τις κοιλάδες του ουρανίσκου μας

Tags

Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close