ΙΣΤΟΡΙΕΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η επιχειρηματίας που μεταμορφώνει τα πλαστικά σκουπίδια σε τούβλα

Η 29χρονη επιχειρηματίας μεταμορφώνει τα πλαστικά σκουπίδια σε τούβλα ισχυρότερα από το σκυρόδεμα έχοντας ως στόχο να βελτιώσει τις συνθήκες στέγασης στην Αφρική.

Η νεαρή επιχειρηματίας και εφευρέτης, Nzambi Matee, που εδρεύει στο Ναϊρόμπι, είναι η ιδρυτής μιας νεοσύστατης εταιρείας που ανακυκλώνει πλαστικά σκουπίδια και τα μετατρέπει σε τούβλα που είναι ισχυρότερα από το σκυρόδεμα. Η εταιρεία, που ονομάζεται Gjengemakers ltd, ξεκίνησε μετά την ανάπτυξη μιας πρωτότυπης μηχανής που μετατρέπει το απορριπτόμενο πλαστικό σε πλάκες.

«Είναι παράλογο ότι εξακολουθούμε να έχουμε το πρόβλημα της παροχής αξιοπρεπούς στέγασης, μιας βασικής ανθρώπινης ανάγκης. Το πλαστικό είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται και παρερμηνεύεται. Το δυναμικό είναι τεράστιο, αλλά η μετέπειτα ζωή σας μπορεί να είναι καταστροφική», λέει η Nzambi.

Πριν από τη δημιουργία της Gjengemakers ltd, η Nzambi ειδικεύτηκε στην επιστήμη υλικών. Εργάστηκε ως μηχανικός στη βιομηχανία πετρελαίου της Κένυας αλλά το 2017 εγκατέλειψε τη δουλειά της γιατί ήθελε να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Αποφάσισε να δημιουργήσει τούβλα, συνδυάζοντας πλαστικό και άμμο.

Μέσα από τον πειραματισμό, κατάλαβε ποια πλαστικά “δένουν” καλύτερα και στη συνέχεια δημιούργησε τα μηχανήματα που θα επέτρεπαν να τα παράγει μαζικά. Η καινοτομία της Nzambi στον κατασκευαστικό τομέα επισημαίνει τις οικονομικές και περιβαλλοντικές ευκαιρίες όταν προχωρούμε από μια γραμμική οικονομία, όπου τα προϊόντα, όταν χρησιμοποιηθούν, απορρίπτονται, σε μια κυκλική, όπου τα προϊόντα και τα υλικά παραμένουν στο σύστημα για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.

Μέχρι στιγμής, η εταιρεία έχει καταφέρει να ανακυκλώσει περισσότερους από 20 τόνους πλαστικών απορριμμάτων σε τούβλα που έρχονται σε μια ποικιλία χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά του κόκκινου, του μπλε, του καφέ και του πράσινου. Η εκκίνηση της εταιρείας δημιούργησε επίσης 112 ευκαιρίες εργασίας για συλλέκτες σκουπιδιών, γυναίκες και ομάδες νέων.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button